Linkuri accesibilitate

Femeile din Arabia Saudită vor avea voie să conducă mașina


Conducerea întinerită a regatului considerat leagănul credinței islamice a pornit o serie de reforme sub genericul „Viziunea 2030”.

Femeile saudite s-au trezit miercuri dimineață cu un mare drept în plus, anunță presa internațională, relatând despre decizia conducerii de la Riyadh de a permite femeilor să conducă mașina, începând din vara anului viitor.

Arabia Saudită, una din cele mai conservatoare țări islamice ale lumii, era singurul stat care avea o asemenea interdicție, atrăgându-și critici aspre din lumea întreagă, de-a lungul timpului.

AP scrie că înaintea decretului de marți, considerat de mulți revoluționar, regele Salman împreună cu fiul și moștenitorul lui, prințul de coroană Mohammed bin Salman, au luat pulsul opiniei publice săptămâna trecută permițând accesul femeilor în principalul stadion al capitalei, la sărbătoarea anuală a înființării regatului. Până acum, arena era rezervată bărbaților care urmăreau evenimente sportive.

Tot cu ocazia sărbătorii, în premieră, o mulțime mixtă a „invadat” artera rutieră principală a capitalei saudite, într-o scenă șocantă pentru un oraș în care segregarea pe criteriul genului este aplicată cu strictețe, iar femeile aproape nu sunt văzute pe stradă, darmite să se plimbe în număr mare, în același loc cu bărbații.

Muhammad bin Salman
Muhammad bin Salman

Ziarista saudită Naiad Alotaibi a spus într-un interviu la CNN că decretul privind conducerea mașinii de către femei este continuarea unei tendințe:
„Eu nu sunt surprinsă, căci Arabia Saudită are acum o conducere tânără, iar prințul de coroană Mohammed bin Salman a spus de multe ori că saudiții trebuie să viseze la mari realizări și că ambițiile lor ar trebui să fie nelimitate. Acum înțeleg ce a vrut să spună”, a declarat ziarista.

În Arabia Saudită nu exista o lege care să interzică explicit condusul mașinii de către femei, dar ideea era repudiată de liderii spirituali, iar în practică femeile nu primeau carnet de conducere, iar dacă erau prinse la volan erau reținute.

În 1990, 50 de femei saudite au fost arestate pentru că au condus mașina, pierzându-și dreptul la pașaport și locul de muncă. În 2011, o femeie a fost condamnată din același motiv la 10 lovituri cu nuiaua, dar a fost grațiată de răposatul rege Abdullah.

În cadrul unui program guvernamental de reforme numit „Viziunea 2030”, consacrat schimbărilor economice și sociale, prințul de coroană a permis organizarea mai multor evenimente de divertisment, iar anul acesta s-a anunțat că fetele din școlile publice vor avea voie să facă sport.

Ideea ca femeile saudite să poată conduce mașina a fost criticată vehement de unii clerici islamici. În 2013, unul dintre ei a avertizat că femeia își va pune astfel în pericol ovarele, riscând să nu poată face copii.

Printre numeroasele restricții care marchează viața femeilor saudite se numără de exemplu interdicția de a ieși în public fără un însoțitor de sex masculin. Dar ambasadorul saudit la Washington, prințul Khaled bin Salman a spus că femeile nu vor avea nevoie de însoțitor ca să conducă mașina.

Decretul saudit, care va intra în vigoare probabil în iunie 2018, a fost salutat în lumea întreagă, inclusiv de Departamentul de Stat american, dar și de fiica președintelui Donald Trump, Invanka. Ea a scris pe Twitter că asistăm la un „eveniment istoric”.

Nu toată lumea este însă chiar așa de impresionată de efortul reformator al regatului saudit. Unii notează că prăpastia care îl desparte de lumea democratică în privința drepturilor omului rămâne uriașă. „Arabia Saudită, bine ai venit în secolul XIX”, a scris într-un comentariu sarcastic pe forumul ziarului „New York Times” un utilizator cu numele de net „Elle”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG