Linkuri accesibilitate

Femeile, discriminate la locul de muncă în R. Moldova


Agenția ONU pentru egalitatea de gen a lansat astăzi o campanie prin care îndeamnă întreprinderile din țară să combată inegalitățile dintre angajații femei și bărbați.

Cifrele cu care operează organizațiile ce promovează egalitatea de gen arată că percepția societății în ce privește rolul și locul femeii nu s-a prea schimbat în ultimul deceniu. Dacă în urmă cu zece ani 56 la sută din cetățeni considerau că nu este bine ca bărbatul să stea cu copii, iar femeia să lucreze, în prezent această pondere a scăzut cu patru puncte procentuale. În ce privește salarizarea, un studiu realizat la începutul acestui an arăta că bărbații câștigă, în medie, mai mult decât femeile chiar dacă ocupă aceeași funcție în cadrul unei companii. Tocmai pentru a elimina aceste discrepanțe, Agenția ONU pentru egalitatea de gen (UN Women) îndeamnă întreprinderile din Republica Moldova să adopte așa numitele „principii de abilitare a femeilor”. Ce presupun aceste principii și ce spun reprezentații companiilor care deja le-au aplicat?

Femeile, discriminate la locul de muncă în R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct



Experții au stabilit că din cauza prejudecăților din societate cel mai des femeile suferă la locul de muncă. Chiar la faza interviului de angajare riscă să fie bănuite că vor fi mai puțin eficiente dacă au copii mici acasă. Odată angajate obligațiile de mamă se transformă frecvent în handicap ce împiedică accederea în poziții de conducere, eligibilitatea fiind împiedicată și de presupusa sensibilitate la situații de stres. Aceste prejudecăți, pe lângă faptul că sunt false, constată Lucreția Ciurea, expertă în cadrul Agenției ONU pentru egalitatea de gen, împiedică companiile să evolueze.

„Consecințele se simt la diferite etape: când persoana este discriminată de la început, când merge să se angajeze și este întrebată: ești căsătorită, ai copii? Dar ce vei face când se vor naște copiii? Pe când bărbaților nu li se pun asemenea întrebări. Deci, femeia din start întâmpină incomodități. Ulterior, când muncesc ambii cot la cot și primesc salariul pe card, femeia poate observa că există o discrepanță. Iarăși pot apărea frustrări. De ce lucrăm la fel, dar avem salarii diferite? Când este egalitate sunt mult mai multe beneficii decât atunci când este inegalitate”.

Un studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite în 2017 arăta că pentru slujbele din domeniul finanțelor sau cele din domeniul asigurărilor bărbații primesc un salariu cu 30 la sută mai mult. De exemplu, dacă un bărbat ridică lunar 15 mii de lei, adică în jur 900 de dolari, o femeie va fi remunerată cu 10 mii de lei, adică ceva mai mult de 700 de dolari.


Tocmai pentru a elimina aceste discrepanțe, Agenția ONU pentru egalitatea de gen a lansat astăzi o campanie prin care îndeamnă întreprinderile din Moldova să promoveze așa-numite „principii de abilitare a femeilor”. Sunt șapte la număr și, între altele, prevăd promovarea instruirii pentru femei, tratarea corectă a femeilor și bărbaților la locul de muncă sau evidența progresului înregistrat.

Olga Surugiu reprezintă o companie de telefonie mobilă din Republica Moldova. Ea spune că întreprinderea din care face parte de mai mulți ani pune în practică principiile de promovare a femeilor, iar anul trecut chiar a ajuns la performanța de a avea 50 la sută dintre angajați femei. Lecția pe care a învățat-o în acești ani e că atunci când neglijezi o parte a societății, de fapt, ajungi să-ți neglijezi proprii clienți.

Echilibrul în politicile de gen ne ajută să avem perspective diferite: cine sunt consumatorii noștri, care sunt nevoile consumatorilor noștri...
Olga Surugiu


„Diversitatea creează și contribuie la inovații, contribuie la dezvoltarea businessului nostru. Echilibrul în politicile de gen ne ajută să avem perspective diferite: cine sunt consumatorii noștri, care sunt nevoile consumatorilor noștri. De asemenea, asta este relevant pentru întreaga societate, nu doar pentru o companie privată. Cu cât mai mult includem în viața noastră diversitatea și ne deschidem vedem lucrurile într-o manieră diferită. Deci, este doar un avantaj faptul că avem grijă de nevoile tuturor categoriilor de angajați”.

În Republica Moldova, doar un sfert din oamenii de afaceri sunt femei, constată directoarea Organizației dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, Iulia Costin. Mai mult, doar 30 la sută dintre conducătorii companiilor consideră că asigurarea egalității de gen reprezintă o prioritate. Situația este și mai tristă în mediu rural, spune Iulia Costin.

„Ne dorim foarte mult ca cota de 27 la sută pe care o avem astăzi în Republica Moldova, femei în antreprenoriat, să se mărească. Care ar fi beneficiile? Deja este demonstrat că o companie condusă de femei este mult mai eficientă, mult mai repede creștere. În timpul crizelor financiare a unei companii, femeia în ultimul rând o să se gândească că economia înseamnă reducerea de personal. Economic țara noastră ar câștiga pentru că femeile, totuși, lansează afaceri mai mult sociale. Noi trebuie să gândim cu mulți ani înainte dacă vrem să fim competitivi pe piață”.


Raportul internațional Gender Gap Index pentru 2018, cercetare care analizează inclusiv inegalitatea dintre femei şi bărbaţi, situează Republica Moldova pe locul 72 din 149 de state în dreptul capitolului „promovare în politică”. Alături sunt poziționate Honduras, Belarus sau Jamaica. Această situație ar trebui să pună pe gânduri guvernanții, cred expertele cu care am stat de vorbă, și asta pentru că o asemenea stare de lucruri este dăunătoare nu doar pentru femei, ci pentru întreaga societate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG