Linkuri accesibilitate

Autoritățile promit un concurs internațional de proiecte pentru construcția „unei filarmonici noi”


La un an de la incendiul care a distrus clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat că se va organiza „în cel mai scurt timp” un concurs internațional de proiecte pentru construcția „unei filarmonici noi”. Ministrul Prodan le-a vorbit jurnaliștilor la ruinele fostului sediu al filarmonicii, care a ars pe 24 septembrie 2020.

El a spus că rapoartele tehnice arată că vechea clădire de aproximativ 100 de ani nu poate fi reconstruită, dar că, pentru proiectele noi, vor fi obligatorii elemente arhitecturale care să asigură „o continuitate”. Prodan a dat asigurări că există suficiente fonduri adunate din donații și vânzarea deșeurilor de metal pentru a organiza un concurs și a insistat că acesta va fi transparent, urmând ca sursele financiare pentru construcție să fie identificate ulterior.

Directoarea filarmonicii evacuate la Palatul Republicii, Svetlana Bivol, a spus că fostă guvernare de până la alegerile din iulie nu și-a îndeplinit promisiunile de a face pași rapizi pentru construcția unei clădiri noi. Ancheta incendiului din 2020 arată că acesta a izbucnit în timpul unor lucrări de reparație, când scânteile unui polizor au aprins materiale inflamabile. Trei angajați, inclusiv inginerul-șef, au fost inculpați pentru ”încălcarea regulilor de protecție contra incendiilor”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG