Linkuri accesibilitate

Flenchea: Presupusul atac terorist de la Tiraspol - „o bombă informațională, într-un context de securitate dificil” 


Șeful Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea
Șeful Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea

Autoritățile de la Chișinău nu dețin informații despre organizarea unui presupus atentat asupra liderului de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, dar observă în ultimele săptămâni o intensificare a ceea ce numesc un „război informațional” care vizează și regiunea transnistreană.

Într-un interviu la Europa Liberă, șeful Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea, a spus că nu știe ce s-a întâmplat sau ar fi urmat să se întâmple la Tiraspol, dar că „asemenea situații trebuie prevenite pentru că vin într-un context de securitate foarte dificil”.

„Vedem o escaladare informațională continuă în ultimele trei-patru săptămâni, care vizează țara noastră nemijlocit și asemenea informație, asemenea bombă informațională vine exact pe fundalul acestei escaladări continue. Singura modalitate de a preveni astfel de situații este un contact strâns între Chișinău și Tiraspol pe dimensiunea de securitate”, a declarat Flenchea.

Flenchea despre presupusul atac terorist de la Tiraspol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

Flenchea a explicat că războiul Rusiei în Ucraina „are și o puternică componentă de război informațional, unde se operează cu dezinformări, pentru a induce în eroare inamicul”. „Același lucru îl face și Ucraina. Trebuie să înțelegem că acest război informațional vizează mai multe țări”, a declarat șeful delegației moldovene în interviul de la Europa Liberă Moldova.

În timpul unei vizite în nordul țării, premierul Dorin Recean a declarat presei locale că Guvernul nu are confirmări privind presupusul atac terorist, dar a dat asigurări că „nu există pericole de escaladare care să vină din acea zonă”.

Tiraspolul a anunțat joi, 9 martie, că ar fi prevenit un atac terorist împotriva mai multor „oficiali” din republica nerecunoscută, care ar fi fost pregătit la indicația Serviciului de Securitate al Ucrainei. Autoritățile de la Kiev au dezmințit informațiile calificându-le drept „o provocare regizată de Moscova, care a ocupat și controlează Transnistria”.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că Ucraina ar pregăti o provocare armată împotriva Transnistriei, sub pretextul unei pseudo-ofensive a trupelor ruse în regiunea transnistreană. Chișinăul a negat această informație și a făcut apel la calm.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG