Linkuri accesibilitate

Focuri de armă dinspre Azerbaidjan spre aeroportul Siunik, după vizita premierului Pașinian


Prim-ministrul armean Nikol Pașinian (centru) a vizitat Siunik la 17 august.
Prim-ministrul armean Nikol Pașinian (centru) a vizitat Siunik la 17 august.

Serviciul de Securitate Națională (NSS) al Armeniei a declarat că un aeroport din apropierea graniței de sud-est cu Azerbaidjanul a fost atacat de pe teritoriul azer, la câteva ore după vizita prim-ministrului armean Nikol Pașinian.

NSS a afirmat că incidentul a avut loc în dimineața zilei de 18 august pe aeroportul Siunik din orașul Kapan. Pașinian zburase la aeroport pe 17 august din Erevan.

Potrivit NSS, un individ neidentificat a tras trei focuri în aeroport de peste graniță, lovind ferestrele și acoperișul unei clădiri din aeroport.

„Solicităm autorităților din Azerbaidjan să efectueze o investigație adecvată a incidentului și să ia măsuri pentru a exclude repetarea unor astfel de incidente”, a spus NSS într-un comunicat.

„Trupele de grăniceri ale Republicii Armenia NSS sunt pregătite pentru o investigație comună și/sau un transfer de videoclipuri relevante către partea azeră”, a adăugat serviciul de informații armean.

Azerbaidjanul nu a comentat deocamdată incidentul.

Aeroportul Siunik a fost renovat recent și este de așteptat ca, de săptămâna viitoare, să aibă loc zboruri regulate de pasageri către și dinspre Erevan.

Pașinian a vizitat aeroportul alături de ministrul Administrației Teritoriale și Infrastructurii, Gnel Sanosian.

Aeroportul Siunik a avut ultima dată rute regulate către și dinspre Erevan în anii 1990. Pista aeroportului este situată la mai puțin de 100 de metri de granița cu Azerbaidjan.

Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie pentru Nagorno-Karabah, o enclavă muntoasă cu o populație majoritar armeană. La nivel internațional regiunea este considerată parte a Azerbaidjanului. În cel mai recent război care a durat șase săptămâni, la sfârșitul anului 2020, au murit șapte mii de soldați de ambele părți.

Ca urmare a războiului, Azerbaidjanul a recâștigat controlul asupra unei părți din Nagorno-Karabah și a șapte districte din jur. Războiul s-a încheiat cu un armistițiu intermediat de Rusia, în urma căruia Moscova a desfășurat aproximativ două mii de soldați pentru a servi ca forțe de menținere a păcii.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

XS
SM
MD
LG