Linkuri accesibilitate

Fondatorii canalului de opoziție „Nexta Live” de pe Telegram, judecați în Belarus


Raman Pratasevici (stânga), Stsyapan Putsila (centru) și Ian Rudzik (colaj foto)
Raman Pratasevici (stânga), Stsyapan Putsila (centru) și Ian Rudzik (colaj foto)

Raman Pratasevici, un jurnalist belarus care a fost reținut în 2021 după ce zborul comercial în care se afla a fost obligat să aterizeze forțat la Minsk, a fost judecat în cazul de profil înalt împotriva canalului Telegram Nexta Live, cu sediul în Polonia.

Nexta Live a acoperit pe larg protestele fără precedent împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale din august 2020, despre care opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate.

Pe 16 februarie, tribunalul regional din Minsk a început procesul lui Pratasevici și al celorlalți doi inculpați în acest dosar judecați în absență: fondatorii canalului Telegram Nexta Live, Stsyapan Putsila și Yan Rudzik.

„Auziți acest strigăt al sufletului meu” Apelul mamei jurnalistului Protasevici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Inculpații sunt acuzați de constituirea și conducerea unui grup extremist, insultarea liderului puternic Aleksandr Lukașenko, complot pentru preluarea puterii prin mijloace neconstituționale, discreditarea Belarusului, finanțarea activităților extremiste, incitarea la ură socială, organizarea de dezordini în masă, desfășurarea de acte de terorism și alte acțiuni menite să submineze securitatea națională.

Putsila a fost acuzat, în plus, de orchestrarea activităților unei organizații teroriste.

Presa de stat informează că Pratasevici a pledat vinovat la toate acuzațiile. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei trei riscă până la 15 ani de închisoare.

Biroul procurorului general a mai spus că inculpații trebuie să plătească 30 de milioane de ruble (aproape 11,9 milioane de dolari) pentru a acoperi ceea ce a fost catalogat drept daune aduse de Nexta Belarusului.

Pratasevici, care a lucrat ca editor și administrator-cheie al canalului Nexta Live de pe Telegram, a fugit din Belarus în 2019.

În mai 2021, el și prietena sa de atunci, cetățeana rusă Sofia Sapega, au fost arestați după ce zborul lor comercial din Grecia spre Lituania a fost forțat să aterizeze la Minsk.

Belarusul a afirmat atunci că a ordonat aterizarea avionului după o amenințare anonimă cu bombă. Ulterior, dovezile au arătat că oficialii belaruși au conspirat pentru a falsifica amenințarea cu bombă ca pretext pentru a deturna avionul și a-i putea reține pe cei doi.

Sapega a fost acuzată că administra un canal pe Telegram unde a publicat datele personale ale forțelor de securitate din Belarus și a fost condamnată la șase ani de închisoare în mai 2022.

Pratasevici a avut mai multe apariții la televiziunea de stat belarusă în 2021, ceea ce a făcut ca opoziția și oficialii occidentali să îl acuze pe Lukașenko și regimul său de extragerea de mărturisiri video prin tortură.

În 2017-18, Pratasevici a fost bursier Vaclav Havel pentru jurnalism la Praga. Bursa de jurnalism Vaclav Havel - o inițiativă comună a RFE/RL și a Ministerului ceh de Externe - este disponibilă pentru jurnaliștii independenți aspiranți din țările Parteneriatului Estic al UE și din Rusia. Pratasevici nu a lucrat pentru RFE/RL nici înainte, nici după obținerea bursei.

Lukașenko a negat că a fraudat alegerile și, de atunci, a luat măsuri dure împotriva opoziției, ai cărei membri importanți au fost încarcerați sau forțați să părăsească țara de teamă pentru siguranța lor.

XS
SM
MD
LG