Linkuri accesibilitate

Fondatorul programului nuclear al Pakistanului a murit la 85 de ani


Abdul Qadeer Khan
Abdul Qadeer Khan

Abdul Qadeer Khan, fondatorul programului de înarmare nucleară al Pakistanului, a murit la Islamabad la vârsta de 85 de ani. Radiodifuzorul de stat PTV din Pakistan a anunțat pe 10 octombrie că Khan a murit după ce a fost dus la spital cu probleme pulmonare. Anterior, se relatase că Khan avea COVID-19.

Khan a fost considerat un erou național din Pakistan pentru că a făcut din țara sa prima putere nucleară a lumii islamice. Pakistanul a efectuat primul test încununat de succes cu arma nucleară în mai 1998. Rivala regională India a efectuat primul ei test în 1974.

Președintele pakistanez Arif Alvi a postat pe Twitter un mesaj în care spune că „națiunea recunoscătoare nu va uita niciodată serviciile sale”. Premierul Imran Khan l-a numit pe A.Q. Khan „un simbol național”, adăugând că a fost „iubit de națiunea noastră”. Ministrul apărării, Pervez Khattak, a scris pe Twitter că a fost „profund mâhnit” de moartea lui Khan, numind-o o „mare pierdere” pentru Pakistan. Ministrul de interne, șeicul Rasheed, a anunțat că va avea loc o înmormântare de stat.

Cariera lui Khan a fost umbrită de acuzații că ar fi participat la vânzarea secretelor nucleare către țări precum Coreea de Nord, Iran și Libia, pentru care a fost însă grațiat de președintele Pervez Musharraf.

XS
SM
MD
LG