Linkuri accesibilitate

Forțele ucrainene avansează în regiunile cucerite de Rusia, în vreme ce Putin promite „stabilizarea”


Militari ucraineni pe poziții, în afara orașului Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 5 octombrie 2022
Militari ucraineni pe poziții, în afara orașului Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 5 octombrie 2022

Forțele ucrainene și-au continuat înaintarea în sud și în est, recucerind teritoriile ocupate de Moscova, chiar dacă președintele Vladimir Putin a declarat că se așteaptă ca situația să se „stabilizeze” în cele patru regiuni ucrainene încorporate de Rusia săptămâna trecută.

Putin a ordonat, de asemenea, guvernului său să preia centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Centrala este situată în regiunea Zaporojie și este controlată de armata rusă, ceea ce l-a determinat pe Rafael Grossi, șeful AIEA, agenția nucleară a ONU, să plece la Kiev pentru consultări cu autoritățile ucrainene cu privire la această unitate.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său din seara zilei de 5 octombrie că așezările Novovoskresenske, Novohrihorivka și Petropavlivka, situate la nord-est de orașul Herson, „au fost eliberate”.

Herson este capitala uneia dintre cele patru regiuni parțial ocupate de Rusia pe care Kremlinul le-a anexat în mod oficial, alături de Donețk, Luhansk și Zaporojie.

Oleksandr Staruh, guvernatorul ucrainean din Zaporojie, a declarat în dimineața zilei de 6 octombrie că bombardamentele forțelor rusești au ucis cel puțin două persoane în timpul nopții, au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidențiale și au provocat incendii generalizate.

În regiunea estică Luhansk, aflată aproape în totalitate sub control rusesc de la începutul invaziei neprovocate a Moscovei în februarie, Ucraina spune că a înregistat, de asemenea, victorii asupra forțelor rusești.

Guvernatorul ucrainean al regiunii, Serhi Haidai, a declarat pentru televiziunea ucraineană că armata Kievului a eliberat șase așezări din Luhansk. El nu a precizat numele acestor așezări, de teamă că forțele rusești le vor ataca apoi.

"Voi ține o pauză până la informațiile oficiale ale Statului Major General. Pot spune doar că este vorba de șase așezări", a declarat Haidai.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat avansul ucrainean în Kherson în buletinul său zilnic de informații din 6 octombrie.

"Avansând spre sud, unitățile ucrainene au împins linia frontului în față cu până la 20 de kilometri suplimentari", se arată în buletin.

Putin a recunoscut indirect dificultățile Moscovei în a-și afirma controlul asupra regiunilor pe care le-a cucerit, exprimându-și speranța că situația se va „stabiliza”.

„Lucrăm pornind de la ipoteza că situația din noile teritorii se va stabiliza”, le-a spus Putin profesorilor ruși în timpul unei videoconferințe televizate la 5 octombrie.

XS
SM
MD
LG