Pentru prima dată, exercițiile navale, care vor dura două săptămâni și vor fi conduse anul acesta de Germania, pun în practică un scenariu defensiv al alianței.
Haisch a declarat pentru dpa pe 8 septembrie că nu se așteaptă la nicio provocare din partea marinei ruse în timpul exercițiilor și a spus că există modalități de comunicare în cazul în care navele celor două părți se apropie prea mult pe mare.
Navele militare rusești au continuat să circule normal în Marea Baltică, în ciuda tensiunilor mai mari cu Occidentul din cauza invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, a spus el.
Exercițiile, denumite Northern Coasts, implică peste trei mii de militari din 14 țări diferite, după cum a informat Marina germană.
Viceamiralul german Jan Christian Kaack a declarat pe 6 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținută în portul Rostock din Marea Baltică, că exercițiile transmit „un semnal clar de alertă din partea tuturor partenerilor față de Rusia”.
Germania va comanda exercițiile de la noul său cartier general maritim din Rostock, care tocmai a ajuns la gradul de pregătire operațională. Germania intenționează să pună la dispoziția NATO această unitate ca sediu maritim regional capabil să conducă operațiunile alianței în Marea Baltică în cazul unui conflict.
Exercițiile navale anuale au loc din 2007, Germania, Danemarca, Suedia și Finlanda fiind succesiv planificatorii principali. Italia, Franța, Canada și Statele Unite se numără printre cele 14 țări care se așteaptă să se alăture manevrelor.
Aproximativ 30 de nave, inclusiv un submarin, precum și aproximativ 20 de aeronave și diverse unități de debarcare se vor antrena, în principal, în apele costiere ale Estoniei și Letoniei și în zona centrală a Mării Baltice.
Potrivit lui Haisch, cea mai mare provocare este logistica implicată în coordonarea cu atât de multe unități.
Pușcașii marini și marinarii americani au sosit la Riga pe 7 septembrie și descarcă echipamentul și personalul în vederea pregătirii participării la exerciții, a declarat un purtător de cuvânt al Unității Expediționare 26 a Marinei într-un comunicat de presă.
„Pușcașii marini și marinarii din cadrul Comandamentului 26 Bravo sunt încântați să fie aici în Letonia, precum și să își demonstreze capacitatea și competența în lupta de război în timpul exercițiului Northern Coasts 2023", a adăugat locotenent-colonelul Josef Wiese, ofițerul responsabil cu pușcașii marini de la bordul USS Mesa Verde, în comunicatul de presă.
Nava de război Mesa Verde are o lungime de peste 200 de metri și este proiectată să transporte și să debarce aproximativ 800 de pușcași marini în caz de asalt amfibiu.
„Cu toții abia așteaptă să coopereze cu Batalionul german de marină de la bord, precum și să își demonstreze interoperabilitatea și interdependența cu aliații și partenerii noștri din zona de responsabilitate a Flotei a 6-a", a declarat Weise.
Șeful Marinei letone, Maris Polencs, a declarat pentru dpa că invazia Moscovei în Ucraina a dus la o nouă evaluare a posibilelor amenințări. El a vorbit, de asemenea, despre necesitatea de a investi mai mult timp și bani în echipamente și pregătire operațională.
Între timp, România și Statele Unite organizează exerciții militare multinaționale denumite Sea Breeze 23 în Marea Neagră și în delta Dunării, a anunțat serviciul de presă al Marinei Române.
Pe lângă SUA și România, vor lua parte la antrenamente, care se preconizează că vor avea loc în perioada 11-15 septembrie, militari din Ucraina, Bulgaria, Franța, Marea Britanie și Turcia.
„Scopul principal al exercițiului este dezvoltarea interoperabilității operativ-tactice între țările participante în domeniul combaterii dispozitivelor explozive, în special a minelor marine în derivă, în vederea asigurării libertății de navigație", a precizat Marina Română.