Linkuri accesibilitate

Fost comandant al Armatei de Eliberare a Kosovoului, condamnat pentru crime de război


Salih Mustafa, fost comandant din Armata de Eliberare a Kosovo.
Salih Mustafa, fost comandant din Armata de Eliberare a Kosovo.

Fostul comandant al Armatei de Eliberare a Kosovo (AEK), Salih Mustafa, a fost condamnat vineri de Tribunalul Special, cu sediul la Haga, la 26 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, detenție arbitrară și tortură.

El a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru detenție arbitrară, 22 de ani de închisoare pentru tortură și 25 de ani de închisoare pentru omor.

„Organul judiciar vă condamnă printr-o decizie comasată la 26 de ani de închisoare, în care se va lua în calcul și timpul petrecut în detenție”, a declarat judecătorul șef Mappie Veldt-Foglia, adăugând că crimele au fost comise împotriva albanezilor.

Potrivit actului de acuzare, Salih Mustafa, cunoscut sub numele de „comandantul Cali", a fost comandantul unității de gherilă BIA, unitate din cadrul AEK.

Aceasta este prima decizie a acestei instituții în ceea ce privește anchetele pentru crime de război în Kosovo. Tribunalul Special investighează presupusele crime comise de membri ai Armatei de Eliberare a Kosovo împotriva minorităților etnice și a rivalilor politici în perioada ianuarie 1998 - decembrie 2000.

Tribunalul are sediul la Haga, în Olanda, dar funcționează în conformitate cu legile din Kosovo.

Ce a declarat instanța?

Judecătorul-șef Veldt-Foglia a declarat că victimele care au participat la procesul împotriva lui Mustafa se tem pentru soarta lor și pentru a celor apropiați și că sunt încă traumatizate din cauza a ceea ce au trăit.

În rezumatul verdictului, Veldt-Foglia a afirmat că declarațiile martorilor au fost clare, coerente și consistente. „Probele s-au confirmat reciproc”, a spus ea.

Anterior, Hysni Gucati și Nasim Haradinaj au fost condamnați de către tribunalele specializate de la Haga pentru obstrucționarea administrării justiției.

Pentru ce a fost condamnat Mustafa?

Mustafa a fost acuzat de detenție arbitrară, tratament crud, tortură și omor deosebit de grav. Aceste infracțiuni ar fi fost comise în complexul de detenție Zllash din Kosovo în aprilie 1999.

În ceea ce privește acuzația de detenție arbitrară, judecătorul șef a declarat că cel puțin „șase persoane au fost reținute în perioada 1 aprilie 1999 - 19 aprilie 1999” fără bază legală. „Victimele au fost arestate de membri ai BIA sau de alți membri ai AEK în apropiere de Zllash". Judecătorul-șef Veldt-Foglia a declarat că centrul de detenție din Zllash era controlat de Mustafa.

În ceea ce privește acuzația de tortură, judecătorul-șef a declarat că deținuții au fost ținuți în condiții inumane și umilitoare. Veldt-Foglia afirmă că acuzația de tratament crud a fost acoperit de cea de tortură și, ca atare, nu a fost mai examinată.

„Au fost ținuți în condiții deplorabile, pe un morman de bălegar. Dormeau în noroi, nu aveau suficientă mâncare, petreceau și două sau trei zile fără să mănânce."

„Când deținuții cereau apă, soldații BIA urinau pe ei spunând: Uite aici, apă."

Potrivit judecătorului șef, deținuții au fost bătuți cu o bâtă de baseball și arși. „Mustafa însuși a interogat și torturat pe doi dintre ei”. Ea a mai afirmat că Mustafa le-a ordonat subordonaților săi să bată un deținut până când acesta și-a pierdut cunoștința. Potrivit acesteia, deținuții au fost, de asemenea, torturați psihic. „Un martor a spus că noaptea se auzeau voci de oameni care miorlăiau și lătrau ca să nu poate dormi deținuții."

În ceea ce privește acuzația de omor, Veldt-Foglia a declarat că moartea unei victime la sfârșitul lunii aprilie 1999, „poate fi atribuită acțiunilor și omisiunilor domnului Mustafa în calitate de comandant al BIA". Mustafa a pledat nevinovat pentru aceste capete de acuzare.

Într-un caz, Mustafa a considerat instanța ca fiind un "birou al Gestapo", o referire la serviciul secret de poliție din timpul Germaniei naziste.

Alte procese la Tribunalul Special


În afară de Mustafa, mai sunt pe rol procesele fostului președinte al Kosovo, Hashim Thaçi, al fostului șef al Partidului Democrat din Kosovo, Kadri Veseli, cel al fostului membru al Statului Major al AEK, Rexhep Selimi, al fostului purtător de cuvânt al AEK, Jakup Krasniqi și cel al fostului membru al AEK, Pjetër Shala.

Potrivit actului de acuzare, Thaçi, Veseli, Krasniqi, Selimi și Shala sunt suspectați de infracțiuni penale legate de crime de război: detenție ilegală sau arbitrară, crude tratamente, tortură. De asemenea sunt acuzați și de omor și crime împotriva umanității: detenție, alte acte inumane, dispariția forțată a persoanelor și persecuția, care, potrivit tribunalele speciale, au avut loc între martie 1998 și septembrie 1999.

Crimele ar fi fost comise în mai multe zone din Kosovo și din nordul Albaniei, și anume în Kukës și Cahan. Toți au pledat „nevinovat” la acuzațiile care li se aduc.

Președinta Tribunalului Special din Kosovo, Ekaterina Trendafilova, a declarat în urmă cu câteva luni că se așteaptă ca procesul împotriva lui Thaçi, Vesel, Krasniqi și Selim să înceapă la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor.

XS
SM
MD
LG