Linkuri accesibilitate

UE vrea detensionarea crizei din Kosovo, iar trimișii americani merg la Priștina


Drumuri blocate în Rudare, în nordul Kosovo, 12 decembrie 2022
Drumuri blocate în Rudare, în nordul Kosovo, 12 decembrie 2022

Uniunea Europeană a îndemnat pe 12 decembrie Kosovo și Serbia să detensioneze situația tensionată din regiune, în timp ce trimișii SUA se îndreptau spre Priștina după ce protestatarii sârbi din nordul Kosovo au blocat drumurile principale pentru a doua zi, pe 11 decembrie.

Cele mai recente proteste au fost declanșate de arestarea, la 10 decembrie, a ofițerului de poliție de etnie sârbă Dejan Pantic, care și-a dat demisia alături de ceilalți sârbi din cadrul forțelor de poliție luna trecută.

Ei au luat această decizie după ce Pristina a declarat că le va cere sârbilor să renunțe la plăcuțele de înmatriculare sârbești adoptate dinainte de războiul din Kosovo din 1998-99, care a dus la independență.

Kosovo, care făcea parte din Serbia, a purtat un război împotriva Belgradului în 1998-1999 și, în cele din urmă, și-a declarat independența în 2008, o mișcare aprobată rapid de Statele Unite, Marea Britanie și majoritatea marilor puteri europene, dar respinsă de sârbi și de aliatul lor, Rusia. Etnicii sârbi din nordul Kosovo folosesc de la sfârșitul războiului plăci de înmatriculare emise de instituțiile sârbe, plăci considerate ilegale de guvernul kosovar, dar tolerate până în prezent în patru municipalități nordice cu majoritate sârbă.

Martorii au spus că au avut loc explozii și împușcături iar tensiunile au crescut între etnicii albanezi și etnicii sârbi după instalarea a șase baraje rutiere în semn de solidaritate cu Pantic, care a fost acuzat de terorism intern pentru că ar fi atacat birouri de stat, birourile comisiei electorale, precum și ofițeri de poliție și funcționari electorali din nordul Kosovo.

Nu au fost înregistrați răniți în urma violențelor care au izbucnit în noaptea de 10 spre 11 decembrie, după arestarea lui Pantic și după ce oficialii sârbi au sugerat că ar putea fi trimisă armată și poliție sârbească peste granița parțial recunoscută a celor două țări balcanice.

„Știu că cele două părți sunt dispuse să de-escaladeze și le solicit cu tărie celor două să facă acest lucru", a afirmat Borrell la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, la 12 decembrie. „Trebuie să revină la dialog, trebuie să depășească această tendință de a se lupta în stradă", a spus Borrell.

Într-un mesaj pe Twitter Borrell spune că „UE nu va tolera atacurile la adresa @EULEXKosovo sau actele violente și criminale în nord. Baricadele trebuie să fie îndepărtate imediat de către grupurile de sârbi din Kosovo. Calmul trebuie să fie restabilit. EULEX va continua să se coordoneze cu autoritățile din Kosovo și cu KFOR. Toți actorii trebuie să evite escaladarea situației.”

EULEX, misiunea Uniunii Europene însărcinată cu patrularea în nordul Kosovo, a declarat că sâmbătă seara a fost aruncată o grenadă paralizantă asupra unuia dintre vehiculele sale blindate, dar nimeni nu a fost rănit.

Trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, și consilierul Departamentului de Stat, Derek Chollet, sunt așteptați pe 12 decembrie în capitala Kosovo, Priștina, pentru a purta discuții cu liderii kosovari cu care vor analiza căile prin care pot fi reduse tensiunile din regiune.

Ambasadele americane din Priștina și Belgrad au făcut o declarație comună spunând că Statele Unite „își exprimă profunda îngrijorare cu privire la situația actuală din nordul Kosovo”.

Oficialii kosovari și sârbi s-au angajat din ce în ce mai mult într-o retorică aprinsă în ultimele zile, în ciuda amânării controversatelor alegeri municipale care îi înfuriau pe etnicii sârbi și a eforturilor internaționale de a negocia un acord pentru a reduce tensiunile legate de disputa privind plăcuțele de înmatriculare.

XS
SM
MD
LG