Neguţa a fost dus la penitenciar pe 12 ianuarie după decizia magistraților Curții de Apel Chișinău de a-i schimba măsura preventivă de arest. Fostul diplomat a fost reținut la finele anului trecut după ce autoritățile moldovene depistaseră mai multe cutii cu anabolizante într-un microbuz cu numere diplomatice al Ambasadei moldovene de la Moscova. Andrei Neguţa pledează nevinovat. Ce se știe până acum despre acest caz de rezonanţă, despre care procurorii nu oferă deocamdată prea multe detalii?
În prima şi deocamdată singura reacţie de când a fost reţinut, Andrei Neguţa a negat orice implicare în schema traficului de anabolizante. El a refuzat să ofere prea multe comentarii, întrucât ancheta este în derulare, dar a lăsat să se înțeleagă că ar fi victima unui aranjament de natură politică.
„Nu am fost implicat. Problema nu este la mine”, declara fostul ambasador pe 30 decembrie când a fost pus sub acuzare de complicitate la contrabandă cu anabolizante. În același dosar mai sunt cercetate trei persoane, două se află, la fel ca Neguţa, în izolatorul de detenție provizorie de la penitenciarul nr.13, iar al treilea învinuit a fost anunţat în căutare.
La mai bine de o lună de la pornirea anchetei Procuratura pentru Combaterea Criminalității şi Cauze Speciale nu a oferit prea multe detalii invocând secretul anchetei. Procurorul şef al instituţiei Ion Caracuian a confirmat însă într-o anchetă jurnalistică realizată de TV8 că în microbuzul cu numere diplomatice reţinut cu anabolizante erau şi alte bunuri pentru necesitățile protocolare ale Ambasadei, care depășeau însă volumul permis de transportare. În investigație se precizează că erau inclusiv lăzi cu sute de sticle de vin care urmau să ajungă nu doar la prietenii fiului lui Neguța, așa cum menționa ambasadorul într-o scrisoare către Ministerul de Interne, dar și la restaurantul din incinta Ambasadei. Jurnaliştii de la TV8 au mai aflat că microbuzul misiunii diplomatice era periodic implicat în contrabanda cu băuturi alcoolice, în special vinuri, parte dintre care erau vândute, la preţuri exagerate, fără timbru de acciză și fără bon de plată, la restaurantul din incinta Ambasadei, care ar fi administrat de persoane apropiate lui Ilan Șor şi lui Vladimir Plahotniuc. Acelaşi microbuz ar fi făcut, doar în ultimul an zeci de tur-retururi, şi ar fi transportat în Moldova, pe lângă documente consulare, diverse bunuri pentru rudele și prietenii angajaților Ambasadei, de la caviar, până la materiale de construcții, se mai arată în investigaţia jurnalistică.
De acum încolo toată poşta diplomatică va fi verificată la sânge
Comentând recent cazul Neguţa, ministrul de externe Aureliu Ciocoi care asigură interimatul funcţiei de premier, a declarat că s-a procedat la o reevaluare „drastică” a regimului de transportare a poștei diplomatice: „A fost elaborat un regulament dur în acest sens al Ministerului de Externe. De acum încolo toată poşta diplomatică va fi verificată la sânge, va fi stabilită lista obiectelor care sunt incluse în sacul diplomatic sigilat şi sigiliu în mod obligatoriu rupt doar la destinaţie. Orice alt obiect care va fi depistat în afara listei prestabilite, ștampilate, semnate, Ministerul sau alte persoane care şi-au permis acest lucru vor fi imediat sancţionate. Este o problemă care sper că deja este soluţionată pentru că nu se mai circulă poşta diplomatică la ora actuală fără verificări la sânge.”
Ambasada R. Moldova din Federaţia Rusă a fost implicată anterior şi în alte câteva scandaluri de rezonanţă, între care eliberarea de legitimații și numere de înmatriculare diplomatice unor persoane din afara Ambasadei. După un asemenea scandal declanșat în 2013 controversatului om de afaceri Ilan Șor i-au fost retrase plăcuțele de înmatriculare cu numere diplomatice, atribuite unor automobile de lux. Dosarul penal pornit atunci de CNA și Procuratura Anticorupție nu a mai avut nicio finalitate şi a fost clasat în 2019 din lipsa componentelor de infracțiune. Presa a relatat de-a lungul anilor şi despre alte situaţii reprobabile în care a fost implicată misiunea diplomatică, până acum însă niciun angajat al misiunii nu a fost tras la răspundere penală. În cazul lui Andrei Neguţa unii comentatori caută îndărătul culpabilizării ambasadorului motivație politică întrucât Igor Dodon nu a obținut scorul dorit la prezidențiale în secţiile deschise pe teritoriul Federaţiei Ruse. Înainte să își încheie mandatul fostul deja președinte socialist ar fi urmărit, consideră unii analiști, să-l pedepsească pe Neguță, înlocuindu-l, în regim de urgență, cu un nou ambasador loial formațiunii politice condusă de Dodon.