Linkuri accesibilitate

Fostul consilier prezidențial Steve Bannon condamnat pentru obstrucționarea justiției


Steve Bannon, fostul consilier al președintelui Donald Trump, New York, SUA, 2020.
Steve Bannon, fostul consilier al președintelui Donald Trump, New York, SUA, 2020.

Ministerul american de Justiție a dat un exemplu, inculpându-l pe fostul consilier prezidențial, Steve Bannon pentru că a refuzat să apară în fața Congresului, pentru a depune mărturie despre evenimentele de la 6 ianuarie, când susținători ai lui Donald Trump au atacat Congresul.

Bannon, care nu mai era consilier la vremea respectivă, nu recunoaște validitatea comisiei pe care o consideră partizană. Lui i s-a cerut să depună marturie pentru că în ziua anterioară gravelor incidente a spus, la emisiunea pe care o modera, că ceva extrem de important urmează să se întâmple, asta generând întrebarea legitimă dacă știa ceva.

Cererea ministerului îl vizează nu doar pe Bannon ci și pe alți asociați ai fostului președinte, care refuză să colaboreze cu investigația.

De-a lungul administrației Trump, mai multe oficialități au optat să nu colaboreze cu Congresul, atunci când nu le convenea, mizând pe faptul că Ministerul Justiției, controlat de republicani la vremea respectivă, nu îi va inculpa.

Acum însă o face și dacă persistă să refuze colaborarea în anchetele Congresului, sunt pasibili de închisoare.

Pentru Bannon, un astfel de scenariu pare mai puțin amenințător, îi poate chiar crește credibilitatea în fața susținătorilor, el fiind o personalitate mediatică.

Pentru alții, situația este alta. Decizia ministerului înseamnă că nimeni nu își mai poate permite să ignore o somație a Congresului decât cu un considerabil risc personal. Nu se știe ce înseamnă cele întâmplate pentru fostul șef al consilierilor prezidențiali Mark Meadows, pentru care Trump ar putea invoca privilegii executive, date fiind secretele la care acesta a avut acces.

XS
SM
MD
LG