Linkuri accesibilitate

Fostul deputat Reniță, martor în procesul lui Dodon: „100% nu Plahotniuc mi-a trimis stick-ul”


Dodon discută cu avocatul său, în timp ce procurorii prezintă în instanță înregistrări video ale întrevederii sale cu Vladimir Plahotniuc, la ședința CSJ din 10 noiembrie 2023.
Dodon discută cu avocatul său, în timp ce procurorii prezintă în instanță înregistrări video ale întrevederii sale cu Vladimir Plahotniuc, la ședința CSJ din 10 noiembrie 2023.

Judecătorii Curții Supreme de Justiție au început audierea martorilor în dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă. Primul audiat a fost Iurie Reniță, care a povestit de unde are înregistrarea întrevederii lui Dodon cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Dosarul în care Dodon este învinuit că ar fi primit de la Plahotniuc între 600.000 și un milion de dolari este examinat în instanță mai bine de un an. Procurorii l-au invitat pe 7 decembrie pe fostul șef al Agenției Proprietății Publice, Igor Grigoriev, însă acesta nu a fost audiat. În timpul acelei ședințe, judecătorii au examinat solicitarea avocaților de a trimite probele video la expertiză. Pentru a concretiza întrebările care vor fi puse experților, judecătorii au decis să înceapă audierea martorilor cu cei care au tangențe cu apariția video-urilor în spațiul public.

Astfel, în ședința din 14 decembrie, a fost invitat fostul deputat din blocul ACUM, Iurie Reniță. Anume el a prezentat jurnaliștilor, în mai 2020, imaginile în care Plahotniuc încearcă să-i transmită lui Dodon o sacoșă neagră (în rusă „kuliok” – ceea ce a dat numele generic acestui dosar).

Tot atunci, Reniță a depus o sesizare la procuratură, iar după ce procurorii au spus că nu au temei pentru a deschide o cauză penală, a contestat ordonanța lor în instanță. În mai 2022, Curtea de Apel Chișinău a admis demersul lui Reniță și a obligat procuratura să înceapă urmărirea penală, în baza înregistrărilor.

Reniță a relatat în instanță că a găsit stick-ul USB în cutia sa poștală din Parlament și a privit înregistrările acasă. El nu a putut preciza cât timp a trecut până a prezentat filmulețele presei și, respectiv, publicului. El a presupus că stick-ul a fost lăsat de o persoană care are „acces nestingherit în Parlament” și a adăugat că în clădire putea intra orice cetățean primit în audiență de un deputat. Totuși, Reniță a spus că nu a cerut să vadă înregistrările de pe camerele de supraveghere din Parlament ca să afle cine exact a adus dispozitivul cu imaginile.

Martorul presupune că cineva a decis să-i transmită înregistrările deoarece el publicase anterior documente care arătau că 29 de socialiști ar fi primit, în 2016, finanțare ilegală de la compania Exclusiv-Media. Avocatul lui Dodon, Ion Vîzdoaga, l-a întrebat pe Reniță dacă a ajuns la concluzia că Plahotniuc a decis să-i trimită stick-ul datorită publicării acelor documente. „100% nu Plahotniuc mi-a trimis stick-ul”, a răspuns Reniță.

Insulte publice și o poză cu procurorul

De asemenea, martorul a spus că, în opinia lui, Dodon susține federalizarea Moldovei, iar în 2019 a confirmat că a primit acordul reprezentantului președintelui rus, Dmitri Kozak, pentru formarea unei coaliții între PSRM și blocul ACUM (format din partidele DA și PAS). Reniță crede că Dodon cu Plahotniuc au avut „o relație intensă și de durată”.

... a citat mai multe declarații publice prin care Reniță l-a insultat pe Dodon

Avocatul Nicolae Posturusu a încercat să demonstreze că martorul are o atitudine ostilă față de inculpat. El a citat mai multe declarații publice prin care Reniță l-a insultat pe Dodon, cum ar fi: „animal politic”, „conservă rusească”, „cea mai perversă formă de COVID-2019”, „kuliokar” ș.a. Procurorii Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu obiectau aproape după fiecare întrebare. Reniță a spus că el a făcut aceste „declarații politice” în calitate de deputat, de aceea nu poate fi tras la răspundere.

Un alt subiect a fost o poză de la salonul „Bookfest”, în care Reniță apare alături de procurorul Petru Iarmaliuc și un alt martor din acest dosar, istoricul și politicianul Octavian Țicu. Avocații au prezentat poza și au încercat să afle dacă martorul a comunicat cu procurorul în afara procesului penal. Iarmaliuc a venit primul cu explicații și a spus că a vizitat târgul de carte împreună cu o colegă de la procuratură și, posibil, a fost fotografiat. La rândul său, Reniță a spus că este o persoană publică și vizitează multe evenimente și are poze cu multe persoane.

Iurie Reniță (stânga) în timpul audierilor
Iurie Reniță (stânga) în timpul audierilor

În ședință, Igor Dodon a declarat că are și el întrebări pentru Reniță, însă, după ce audierile s-au lungit pe mai mult de două ore și martorul a spus că a obosit, a renunțat la întrebări. După ședința de judecată, Dodon le-a spus jurnaliștilor că înainte de campania prezidențială din 2024 „s-a început circul”.

Procurorul Iarmaliuc a declarat presei că, pentru a proba actul de corupție pasivă, nu e nevoie ca transmiterea banilor să fie înregistrată video. Potrivit lui, în imaginile prezentate anterior în instanță, Dodon ar fi acceptat banii sugerând ca punga neagră să fie „transmisă lui Cornel, pentru salarii”. Banii pentru finanțarea PSRM ar fi venit în mai multe tranșe, a mai spus procurorul, care speră că sentința în acest dosar va fi emisă în 2024.

Anterior, acuzarea a anunțat că va chema în instanță 15 martori, iar apărarea – circa 150.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG