Linkuri accesibilitate

Fostul ministru de externe Fumio Kishida, noul premier al Japoniei


Fumio Kishida

Parlamentul japonez a aprobat numirea lui Fumio Kishida ca prim-ministru al țării. Kishida l-a înlocuit pe Yoshihide Suga ca lider al Partidului Liberal Democrat săptămâna trecută și a fost aprobat cu o marjă confortabilă de către parlament, unde partidul de guvernământ și partenerul său de coaliție se bucură de majoritate, în ambele camere.

Suga a demisionat mai devreme, la 4 octombrie, după ce a se aflase doar un an în funcție. Ratingul guvernului său a scăzut din cauza reacției la pandemia de coronavirus și la alte probleme. Nimeni nu se așteaptă ca Kishida, fost ministru de externe, să schimbe semnificativ principalele politici ale guvernului, dar el a promis că va introduce stimulente economice masive în a treia cea mai mare economie din lume.

Kishida, în vârstă de 64 de ani, va conduce, de asemenea, partidul la alegerile generale care trebuie organizate până pe 28 noiembrie. Se așteaptă ca partidul de guvernământ și partidul său de coaliție să păstreze puterea, dar ar putea pierde locuri.

Președintele Statelor Unite Joe Biden, l-a felicitat luni pe Kishida, care susține relația de parteneriat Japonia-SUA, în parte pentru a contracara China și Coreea de Nord. Într-un comunicat, Biden a salutat alianța celor două țări drept „piatra de temelie a păcii, securității și prosperității” în regiunea Pacifică și în lume. Biden a mai spus că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze strâns cu Kishida pentru a consolida cooperarea dintre cele două țări.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG