Linkuri accesibilitate

Fostul ministru de interne Victor Catan despre cum s-au lăsat „politizați” veteranii de la Nistru (VIDEO)


Comemorarea războiului din 1992 la Memorialul „Eternitatea” din Chișinău

El se arată convins că „nu este pierdut cugetul de combatant, cugetul de apărător al statului”, care-i poate aduna laolaltă pe luptătorii din 1992 indiferent de opiniile lor.

Recent un grup de veterani ai războiului de pe Nistru îşi exprimau indignarea faţă de Uniunea Veteranilor Războiului pentru Independenţa Republicii Moldova, care l-a decorat cu insigna de onoare pe primarul de Orhei, Ilan Şor, condamnat în dosarul BEM. Generalul Victor Catan, fost ministrul de interne, crede că guvernanții au reușit să-i corupă și să-i divizeze pe cei care și-au apărat țara cu armele în mână în războiul de la Nistru din 1992.

Fostul ministru de interne Victor Catan despre cum s-au lăsat politizați veteranii de la Nistru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:17 0:00
Link direct


Europa Liberă: Mulți își pun întrebarea de ce participanții la războiul de pe Nistru sunt atât de dezbinați. Ar exista vreo 40 de organizații, se pare, și acest lucru îi împiedică să reprezinte o putere în stat. Unii constată chiar că veteranii războiului din 1992 s-au lăsat divizați de toate guvernările, de toți cei care s-au perindat la putere. Ce răspuns aveți la întrebarea: cine și de ce i-ar dezbina?

Victor Catan
Victor Catan

Victor Catan: „Eu nu sunt pentru unificarea tuturor mișcărilor veteranilor care au participat la război. Este normal ca să fie organizații teritoriale, organizații la nivelul republicii și las’ să fie, dar toate aceste mișcări trebuie să fie consolidate atunci când este necesar de a se pronunța într-un fel sau altul asupra ordinii de drept, asupra respectării Constituției ș.a.m.d., dar într-adevăr veteranii au devenit separați nu numai printr-o mulțime de organizații ale veteranilor, dar și prin imboldul lor. Dacă noi de la început eram cei care am apărat integritatea teritorială a Republicii Moldova, independența și suveranitatea țării, eram pentru unitatea națiunii noastre, acum suntem divizați, că o parte din partidele politice s-au reorientat și au luat unii veterani care dintr-înșii nici n-au participat la acțiuni militare, undeva duceau borș pe la poziții și nu mai mult, fiindcă absolut nu i-am văzut pe cei care astăzi la televiziune vorbesc foarte tare, răspicat, dar de fapt sunt niște căpușe ale partidului de guvernământ, care la îndemnul lor fac diferite acțiuni, chipurile, benefice pentru guvernarea de astăzi.”

Europa Liberă: De ce s-au lăsat politizați veteranii? Sărăcia, neputința, necazurile îi fac să fie cu mâna întinsă în fața unui partid, mai ales a celui de la guvernare?

Vedeți, la ce rușine am ajuns? Celui care a furat un miliard i se dă diplomă...

Victor Catan: „Știți, în primul rând, este o slăbiciune a duhului celor care au luptat pentru apărarea statului ca să se dea vânduți pe o sticlă de țuică acolo pe care le-o dau sau pentru niște mese de pomenire. Se dau amăgiți și nu-și dau seama că susțin o guvernare criminală. Păi, dacă s-a ajuns la aceea că o asociație obștească emite medalii, ordine, diplome și cu aceste hârtii fără nicio valoare decorează pe cineva și cineva le primește. Aceasta este o complicitate de discreditare a guvernământului în Republica Moldova, nu altceva. Și dacă i se dă lui Șor, o persoană care este condamnată de instanța de judecată, recunoscută vinovată că a fost figura principală în furtul miliardului, persoană care ar trebui să stea într-o parte și să aștepte condamnarea, eu am înțeles că el are de gând să participe în lupta politică ca să vină în Parlament. Și cred eu că transmiterea dosarului lui la Cahul n-a fost altceva decât o manevră, ca să nu-l judece până nu vor fi alegerile, ca el să devină parlamentar. Vedeți, la ce rușine am ajuns? Cel care un miliard a furat...”

Europa Liberă: Despre consolidarea acestui contingent din societate mai poate fi vorba? Mă refer la combatanți.

Victor Catan: „Păi consolidarea poate fi și, cred eu, va exista, fiindcă nu este pierdut, cred, cugetul acela de combatant, cugetul de apărător al statului și chiar dacă astăzi el este plătit și este într-o oarecare măsură obligat de a participa la careva manifestații care nu-i sunt pe suflet, atunci când va fi o idee națională, toți vor fi în rândurile luptătorilor pentru dreptate, pentru adevăr, pentru ca țara noastră să prospere, să se întoarcă cetățenii. Iată, vedeți, practic în fiecare zi pierdem și pierdem oameni care pleacă după hotare și mulți dintr-înșii nu au speranța de a se mai întoarce.”

Europa Liberă: Autoritățile au zis că au început să facă curățenie în rândul celor care au luptat în 1992 cu arma la Nistru. Se dau noi legitimații, s-a vorbit mult că cifra a fost mărită, exagerată, 30 de mii ar fi luptat în 1992 la Nistru... Se face această curățenie?

Victor Catan: „Această curățenie din start atunci când au început de către comisariatele militare să se dea aceste legitimații, dădeau la toți care într-o oarecare măsură au participat, chiar și femeilor care pregăteau hrană pentru ostașii care eram la luptă și noi nu aveam hrană. Vasăzică au mers și pe calea asta ca acelor care ne aduceau mâncarea să le elibereze aceste legitimații. Pe urmă s-a restrâns chestiunea și eu cred că-i normal ca să se dea legitimații de veteran al războiului numai celor care nemijlocit au participat la luptele pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Dar cum se face această revizie, așa s-o numim acum, de către cine, de către cei care n-au participat la război? Pe mine, de pildă, în procesul de eliberare a legitimațiilor nu m-a întrebat nimeni: „Acesta a participat sau nu a participat?” și nu sunt numai eu, alde mine sunt oameni care au condus efective, care știm rolul fiecăruia în acest război, pentru că noi nu suntem întrebați despre acest lucru, dar dau legitimațiile, cred că, celor pe care-i vedem la televiziune. Eu până acum nu am o altă legitimație, mie nici nu-mi trebuie, fiindcă am legitimația ceea din ‘92 că am participat la război și am Ordinul „Ștefan cel Mare” pentru meritele pe care le-am avut.”

Cu niște lei retrași la ordin
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:13:13 0:00

Europa Liberă: Cât e de grea viața unui combatant astăzi?

Victor Catan: „Guvernările care au fost de la ‘92 încoace câte ceva se străduiau să facă pentru combatanți și noi ne mulțumeam cu aceasta, mai mult ca atât, noi am dat așa o deviză că cei care putem lucra, cei care nu suntem invalizi să le ajutăm celor nevoiași și pentru invalizii de război, pentru persoanele care au căzut în imposibilitate de a-și duce de sine stătător viața trebuie să le fie acordat ajutorul respectiv și nu numai cu ajutorul asociațiilor veteranilor.”

Europa Liberă: Unii și-au pus capăt zilelor, pentru că au ajuns într-un hal fără de hal, pe alții îi mai vedem în cărucioare. Mulți vorbesc că pensiile de invaliditate pe care le ridică nu le acoperă nici achitarea serviciilor. De ce atât de greu totuși statul rezolvă problemele acestor oameni?

Victor Catan: „Fiindcă noi toți oamenii care avem o vârstă respectivă și mai ales cei care au căzut în imposibilitate în urma rănirilor din timpul războiului, în timpul exercițiilor, serviciului, suntem o povară pentru guvernanți. Ei nu au demnitate cum o au în alte țări cei care au luptat în diferite războaie și din Statele Unite ale Americii, și din Europa, și din Rusia chiar. Guvernanții au grijă de acești oamenii, îi asigură cu cele elementare, ca ei să aibă pentru mâncare, să aibă medicamente, să fie tratați la modul cuvenit. La noi lucrul acesta nu se face, dacă lor nu le convine, nu-s din acei pe care îi vedem la televiziunile holdingului în permanență. Ei poate se simt mai bine, ceilalți o duc destul de greu.”

XS
SM
MD
LG