Linkuri accesibilitate

Rogozin va fi întâmpinat cu proteste la Chișinău


Proteste anti-Rozogin la Chișinău, 5 iulie 2016
Proteste anti-Rozogin la Chișinău, 5 iulie 2016

Mâine urmează să sosească la Chișinău vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru reglementarea transnistreană, care vine în Republica Moldova pentru a marca 25 de ani a misiunii de pacificare la Nistru. Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, instituție la invitația căruia el vine, a spus că deocamdată nu se ştie cu ce mijloc de transport va ajunge Rogozin la Chişinău. Emisarul rus a afirmat iniţial că vrea să aterizeze cu un avion militar, fapt ce a provocat mai multe reacţii negative atât la vârful puterii, cât şi în societate. Combatanții de la Nistru au anunțat pentru mâine un protest la aeroport, la care vor încerca să nu-i permită lui Rogozin intrarea în ţară. Totodată, ei au spus că astfel vor să dea un cartonaș roşu președintelui pro-rus Igor Dodon.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Un grup de foşti luptători din Transnistria, membri ai Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independență, şi-au îndemnat camarazii de arme să participe la pichetarea aeroportului, astfel încât lui Dmitri Rogozin, participant la război de partea forţelor separatiste, să-i fie interzis accesul în ţară. Ei îl consideră pe vicepremierul rus „mercenar” şi au spus că nu mai poate fi tolerat comportamentul lui batjocoritor şi declarațiile amenințătoare la adresa Republicii Moldova.

Mihai Balan, președintele organizaţiei de veterani care a lansat inițiativa, asociație care ar fi cea mai numeroasă, l-a calificat pe președintele Igor Dodon drept complice al celor care poartă un război hibrid împotriva Republicii Moldova, ţară pe care ei au apărat-o cu sacrificii în 1992.

„Noi suntem o forţă pe care o putem mobiliza în orice moment să ne apărăm ţara. Avem verticalitate, ştim cum să acționăm în conformitate cu legea în vigoare. Nu avem de gând să încălcăm legislația, dar noi avem şi demnitatea noastră de apărători ai ţării, ai neamului”.

Fostul deputat Alexandru Cimbriciuc, vicepreşedinte al Uniunii de veterani, a spus că reprezentanții structurilor statului - Procuratura şi Serviciul de Informaţii şi Securitate - ar trebui nu doar să-l declare persona non-grata pe Dmitri Rogozin, dar şi să-i pună cătuşe, iar combatanţii sunt gata să-l escorteze la procuratură.

Membrii acestei organizații au afirmat că fostul lider socialist, actualul şef de stat, prin anunțata participare la ceremoniile de la Bender şi din stânga Nistrului şi prin gestul de a împărți distincții de stat pacificatorilor ruși şi separatiștilor şi-ar trăda ţara şi cetăţenii pe care-i conduce. Ei s-a plâns că din cauza sărăciei unii camarazi au plecat din ţară, iar alţii – abia de leagă tei de curmei. Mulţi, inclusiv dintre cei prăpădiți, nu au primit nicio medalie ori ordin, nemaivorbind de atenție din partea autorităţilor.

Colonelul de poliţie Ion Potlog, şeful filialei de la Drochia, a cerut ca Igor Dodon să fie tras la răspundere pentru ceea ce face.

„Eu am fost în timpul acela comisar de poliţie la Drochia. Jumătate din lucrătorii de poliţie au decedat la o vârstă prematură, de diferite boli, răniţi. De ce îşi bate joc de aceste familii? De ce divizează societatea, domnul Dodon? Îmi pare rău că în Partidul Socialiștilor nu sunt oameni capabili să oprească acţiunile nelegitime ale dumneavoastră. Nu vârâți țara în război. Dumneavoastră sunteți al doilea Ianukovici”.

„Fiecare are dreptul la protest”, astfel a comentat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ion Ceban, intenția combatanților de a manifesta la aeroport. În acelaşi timp, reprezentanții poliției au spus că vor asigura ordinea şi securitatea publică astfel încât toţi cetăţenii să fie în siguranţă.

Demersul luptătorilor de la Nistru împotriva lui Rogozin şi Dodon nu este singular. Un grup de experţi şi lideri de opinie au cerut la fel interzicerea accesului în ţară a vicepremierului rus. Iar guvernanții au fost îndemnați să insiste cu cererea de a fi schimbat contingentul rus de menținerea păcii cu o misiune civilă sub mandat internaţional.

Zilele trecute preşedintele Igor Dodon declarase că dacă Republicii Moldova nu-i mai convine acordul de încetare a focului din 1992, să-l denunţe, precizând că nu crede că cineva va avea acest curaj.

Previous Next

XS
SM
MD
LG