Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Ne putem trezi ușor pe lista de sancțiuni a SUA, din cauza acțiunilor lui Igor Dodon”


Cum s-ar putea răsfrânge asupra R.Moldova o recentă propunere legislativă din Congresul american? De vorbă cu fostul ambasador al R.Moldova la Washington, directorul IDIS „Viitorul”.

Camera reprezentanţilor a Statelor Unite a votat în aceasta săptămână un proiect de lege care cere întărirea sancțiunilor împotriva regimului de la Moscova pentru anexarea Crimeii și implicarea în războiul din estul Ucrainei. Rusia neaga orice implicare și amenință cu represalii, dacă legea va fi adoptată și de Senat, și va fi semnată de preşedintele Donald Trump. În proiectul legislativ american se vorbeşte și despre Moldova, mai exact spus despre regiunea transnistreană, unde continuă să se afle militari ruși. Liliana Barbăroșie a stat de vorbă pe această temă cu fostul ambasador al Chișinăului la Washington, directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:21 0:00
Link direct

Igor Munteanu: „În acest caz, însă, în cazul Legii S.722 din 25 iulie 2017, care se numește „Iran’s Countering destabilizing activities” sau contracararea activităților destabilizatoare ale Iranului, sunt vizate niște sancțiuni noi în adresa Iranului și a Federației Ruse. În mod surprinzător, nu este însă vorba doar de Iran, ci se vorbește, în primul rând, despre rolul Federației Ruse de a extinde un nou val de instabilitate în adresa unor state europene și din Eurasia. De exemplu, sub titlul de combatere a influenței Rusiei în Europa și Eurasia, în secțiunea 251 se spune explicit că Guvernul rus a urmărit să exercite influențe în spațiul ex-sovietic furnizând resurse partidelor politice, think-tank-urilor, grupurilor societății civile pentru a semăna neîncredere în actorii și instituțiile democratice, promovând opinii xenofobe și antiliberale care subminează unitatea europeană.

Respectiv, autorii Legii S.722, printre care congresmeni foarte cunoscuți în Congresul american, se tem că Guvernul Federației Ruse se va angaja în acest moment prin acte de corupție să cumpere influența în Europa și Eurasia, eliminând sectorul independent de presă de limbă rusă din țara sa și înlocuindu-l cu presă de stat care produce dezinformare antioccidentală larg distribuită peste hotarele statului rus.

Legea îl îndeamnă pe președintele SUA să ceară evacuarea trupelor rusești din Georgia, Ucraina și Moldova...

Foarte interesant este că în Subtitlul b) din Secțiunea 251 a acestei legi se spune în felul următor: „Guvernul rus a urmărit să exercite influență în spațiul ex-sovietic furnizând resurse partidelor politice, think-tank-urilor, grupurilor societății civile pentru a semăna neîncredere în actorii și instituțiile democratice, promovând opinii xenofobe și antiliberale care ar submina unitatea europeană.

Respectiv, autorii acestei noi legislații deja adoptate la 25 iulie în Congresul american susțin că Guvernul Federației Ruse este angajat prin acte de corupție să cumpere influență în Europa și Eurasia și să elimine practic posturile de presă de limbă rusă în țara sa, înlocuindu-le cu presă de stat, care produce activ dezinformare antioccidentală, pe care o distribuie pe larg în mediul vorbitorilor de limbă rusă din afara hotarului statului rus.

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Este foarte interesant că legea susține în secțiunea 252 că Guvernul Federației Ruse se face responsabil de violența continuă din Ucraina de Est și îndeamnă președintele SUA, domnul Trump, să ceară evacuarea trupelor rusești din Georgia, Ucraina și Moldova, să restabilească controlul asupra frontierei teritoriilor secesioniste și să înceteze eforturile de subminare a guvernelor alese popular din aceste țări. Acestea sunt cerințe față de Federația Rusă.

Dar cel mai interesant este că un capitol special al Legii S.722 vorbește despre faptul că legislatorii Congresului american cer președintelui american să impună sancțiuni în raport cu persoanele care sunt responsabile de, sau care au participat, prin complicitate, la comiterea de încălcări serioase ale dreptului omului în oricare din teritoriile ocupate cu forța sau altfel, sub controlul Guvernului Federației Ruse, menționându-se în mod expres Transnistria, alături de Crimeea, Donbas, Abhazia și Osetia de Sud. Legislatorii americani includ printre aceste persoane oricine ar putea fi sancționat de către noua legislație americană, pentru că a asigurat material, a sponsorizat ori a oferit susținere materială, financiară sau tehnologică, bunuri și servicii în aceste teritorii ocupate - punctul 2 din secțiunea 522.

Respectiv, dacă vine viceprim-ministrul Federației Ruse, Rogozin, el poate fi considerat o persoană care a asistat direct și nemijlocit susținerea regimului secesionist...

Dar cel mai interesant este că, prin această legislație, evident sunt stabilite noi sancțiuni față de persoanele care au sponsorizat și sponsorizează mai departe regimurile secesioniste, inclusiv cel din Transnistria. Respectiv, acum, dacă vine viceprim-ministrul Federației Ruse, Rogozin, zilele următoare, el poate fi considerat o persoană care a asistat direct și nemijlocit susținerea regimului secesionist, iar oferindu-i o mână de ajutor prin participarea președintelui Dodon la evenimentul de vineri de la Tighina, sfidăm legislația adoptată acum, pe 25 iulie, de către Congresul Statelor Unite.

În plus, este cel mai interesant că titlul acestei noi legislații, S.722, conține Iran și Federația Rusă. Respectiv, odată ce președintele Dodon a anunțat că una din vizitele sale următoare este Iranul, cu siguranță asta ar putea să împingă Republica Moldova pe lista de sancțiuni speciale, plasând țara noastră printre țările care sponsorizează instabilitatea și destabilizarea ordinii internaționale. Dacă luăm în considerare însuși faptul că în luna iunie, sfârșitul lunii iunie, Partidul Socialiștilor, din care a făcut parte și Dodon, a găzduit o delegație nord-coreeană la Chișinău, putem fi siguri de faptul că Republica Moldova ar putea să nimerească printre țările paria, generatoare de instabilitate, cele care încalcă în mod flagrant și sistematic drepturile omului și violența, conform acestei noi legislații americane.”

Odată ce președintele Dodon a anunțat că una din vizitele sale următoare este Iranul, cu siguranță asta ar putea să împingă Republica Moldova pe lista de sancțiuni speciale...

Europa Liberă: Ar fi, probabil, util pentru ascultătorii noștri să explicăm un pic ce înseamnă aceste sancțiuni. Când se aplică ele, asta înseamnă că ce – persoanele acestea nu au voie să traverseze niște granițe, nu sunt frecventabile? Ce se are în vedere?

Igor Munteanu: „Sancțiunile care sunt aplicate în raport cu persoanele care au contribuit la aceste situații destabilizatoare în teritoriile ocupate, ele trebuie să fie urmărite de justiția americană, inclusiv în investigații în materie penală. Respectiv, ei nu sunt doar pe lista de interdicție, ca să nu intre pe teritoriul american, bănuiesc eu că viceprim-ministru Rogozin nici nu vrea să ajungă în Statele Unite, dar problema este că orice companii care sunt scrise pe numele lui sau ale rudelor lui, orice fel de proprietăți ori tranzacții care s-ar face în numele lui, ele imediat devin sancționabile, conform legislației americane. Deci, orice companie ori persoană publică din Republica Moldova care se va afla în apropierea viceprim-ministrului Federației Ruse este pasabilă de a intra pe lista de sancțiuni, conform acestei legislații adoptate recent.

Europa Liberă: Acum, domnule Munteanu, ați pomenit mai sus faptul că Dmitri Rogozin în câteva zile va veni la Chișinău și va merge împreună cu domnul Dodon la Tiraspol, ziceați și de ceea ce anunța într-o conferință de presă recent domnul Dodon că va merge în Iran. Că domnul Dodon face asta cumva e de înțeles, că el niciodată n-a vrut să fie prieten cu SUA sau cu Uniunea Europeană. Din punctul de vedere al majorității parlamentare, însă, a Partidului Democrat, în speță, care și-a creat sau își construiește se pare o relație bună cu Statele Unite ale Americii, și-a angajat firme de lobby acolo, deci, se vede un efort conjugat de a construi, a remedia relația cu SUA. De ce admit astfel de lucruri să se întâmple sau măcar nu sunt comentate în cheia în care sunt înțelese ele în lumea modernă?

Igor Munteanu: „În primul rând, această legislație e foarte nouă, este proaspătă, nu s-a uscat încă cerneala pentru cei care au semnat-o în 25 iulie 2017. În al doilea rând, evident că există un anumit pretext al deputaților care au plecat în concediu, mai mult sau mai puțin binemeritat. Și atunci, sunt absolviți oarecum de o reacție rapidă, dar vreau să spun că nu toate anunțurile pozitive și prooccidentale, pe care le-a formulat un lider al Partidului Democraților nu costă o ceapă degerată în condițiile în care asemenea provocări sunt construite de către aliatul său la sistemul electoral mixt și nu există nicio reacție imediată față de pericolul care vine asupra Republicii Moldova. Noi ușor ne putem trezi pe lista de sancțiuni a Statelor Unite, ca urmare a asocierii benevole, prin intermediul președintelui Dodon, la Iran, la Coreea de Nord și la vizitele

Vizita lui Rogozin la Bender, la Tighina este o sfidare față de cetățenii acestei țări...

viceprim-ministrului Rogozin, care este pe lista de sancțiuni și a Uniunii Europene și acum va nimeri cu siguranță și în alte situații extrem de dur penalizate. Trebuie să avem nu doar ideea de justiție față de cei care au fost omorâți de către cazacii și trupele regulate ale Federației Ruse în 1992, trebuie să avem consistența de a reacționa și de a remedia lucrurile prin interdicția sau suspendarea unei vizite care nu ne avantajează. Vizita lui Rogozin la Bender, la Tighina este o sfidare față de cetățenii acestei țări și ne-acțiunea sau nonacțiunea va fi tratată de asemenea ca o acțiune în termenii tolerării unor asemenea cazuri flagrante în raport cu care congresmenii americani au formulat deja o poziție foarte clară.”

Europa Liberă: Dar Ministerul Afacerilor externe de la Chișinău a lăsat impresia că a încercat să anuleze această vizită?

Rogozin vine ca în propria gospodărie și acest lucru arată foarte clar că Republica Moldova este ca o stână fără câini...

Igor Munteanu: „Da, și a rămas la aceeași impresie. Deci, impresii sunt multe, dar acțiunile de curaj care ar trebui să redreseze situația păguboasă care există în acest moment în raport cu Moscova și nu este nici pe departe remediată. În continuare, Rogozin vine ca în propria gospodărie și acest lucru arată foarte clar că Republica Moldova este ca o stână fără câini.”

XS
SM
MD
LG