Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: „Am impresia că suntem martorii unui teatru al absurdului”


Opinii de deputat despre ceremoniile la împlinirea a 25 de ani de la declanșarea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru.

Pe 29 iulie se împlinesc 25 de ani de la începerea misiunii rusești de menținere a păcii pe Nistru, iar președintele Igor Dodon a fost primul șef de stat care si-a anunţat participarea la o ceremonie, în regiunea transnistreană, legată de războiul de la Nistru El și-a exprimat intenția de a decora cu distincții de stat a Republicii Moldova militarii transnistreni și pacificatorii ruși. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă on-line pentru postul de televiziune rusesc „Rossia-24”. Deputatul Eugen Carpov, fost vicepremier pentru Reintegrare critică sever acțiunile pe care vrea să le întreprindă Igor Dodon.

Europa Liberă: În această săptămână, președintele Igor Dodon promite să participe la celebrarea a 25 de ani de la crearea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru și chiar se laudă șeful statului că este pentru prima dată în 25 de ani când un șef de stat participă la un asemenea eveniment. Dvs. ce înțelegeți din acest gest pe care el îl face el în calitate de președinte?

Eugen Carpov: „Monitorizând toate declarațiile și acțiunile pe care le întreprinde președintele Dodon în raport cu reglementarea conflictului transnistrean, am impresia că suntem martorii unui teatru al absurdului. De fapt, președintele Dodon vine cu declarații și acțiuni totalmente contrare cu acțiunile tuturor celorlalte structuri ale puterii. Asta se referă și la intenția participării dânsului la festivitățile respective cu trupele de pacificare.

Eugen Carpov
Eugen Carpov

Reacția pe care a avut-o în raport cu intenția domnului Rogozin să sosească în Republica Moldova, toate declarațiile pe care le face vizavi de conducerea republicii separatiste și de fapt răspunsurile, dacă ne uităm care vin din Tiraspol, vizavi de unele inițiative ale președintelui Dodon, îl pun pe el într-o situație dezavantajată, proastă, pentru că Krasnoselski, atunci când vorbește despre inițiativele președintelui Dodon, îl ia de fapt peste picior, spunând că n-are nimic în comun Dodon și cu procesele din regiunea transnistreană.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:28 0:00
Link direct

Deci, domnul Dodon ar trebui să se mai consulte cu cei de la Guvern, cu cei din Parlament, Biroul pentru Reintegrare, Ministerul Apărării, Comisia Unificată de Control, pentru că de fapt toate acțiunile care se întreprind în raport cu trupele de pacificare se coordonează de către Comisia Unificată de Control. Doar dacă ei agreează careva festivități, acțiuni comune, după asta, ele se implementează. Din câte știu, Comisia Unificată de Control nu a convenit asupra niciunui fel de activități, de festivități.”

Europa Liberă: Și totuși, el merge să demonstreze cuiva - o să ne spuneți Dvs. cui - că este demnitarul de stat care încearcă să reunifice cele două maluri ale Nistrului și el a spus că un scop principal, o prioritate a lui este anume să rezolve dosarul transnistrean. Cu mai multe ocazii chiar el a spus că între cele trei puteri din țară ar exista un numitor comun asupra felului cum se vede rezolvarea problemei transnistrene.

Eugen Carpov: „Numitorul comun s-ar vedea dacă ramurile puterii ar avea același punct de vedere. Dar vedeți ce se întâmplă chiar în ultimul caz, legat de vizita lui Rogozin. Ministerul de Externe a interzis survolarea teritoriului de către domnul Rogozin cu avionul militar cu care intenționa să vină, Parlamentul a adoptat o declarație privind necesitatea retragerii trupelor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și domnul Dodon invită în continuare și ne asigură că Rogozin va sosi în Chișinău. Cu toate că este o persoană, diplomatic vorbind, nedorită în Republica Moldova.

Ați spus că ar vrea Dodon să demonstreze cuiva anumite lucruri. Eu nu cred că el trebuie să demonstreze cuiva. De fapt, probabil, președintele Dodon încearcă să realizeze niște inițiative, care vin din altă parte și bănuiesc că vin de la Moscova, din Federația Rusă, pentru că Federația Rusă este cea interesată în evoluțiile de acest fel în Republica Moldova. Adică, să continue contradicțiile dintre Chișinău și Tiraspol; Tiraspolul să nu accepte inițiativele de la Chișinău și tot așa.”

Europa Liberă: Dar vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, totuși, intenționează să ajungă, să participe la festivitățile în cinstea operațiunii de menținere a păcii, spunând că invitația aparține șefului statului, înseamnă că el o să vină și va fi și la Chișinău în vizită, și în stânga Nistrului?

Eugen Carpov: „Rogozin este un foarte bine cunoscut personaj pentru societatea din Republica Moldova. Dânsul de fapt mai mult este un provocator al liniștii de pe cele două maluri ale Nistrului. De fiecare dată încearcă să vină cu inițiative care nu se încadrează nici în comportamentul diplomatic, pe care ar trebui să-l aibă un personaj la nivel de viceprim-ministru al Federației Ruse, nici în calitate de președinte al Comisiei mixte de cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă nu corespunde comportamentului.

Dmitri Rogozin cu Igor Dodon la Moscova
Dmitri Rogozin cu Igor Dodon la Moscova

Deci, dânsul tot vine cu amenințări, ne spune că vine cu bombardiere militare, că tancurile nu au nevoie de frontiere și tot așa. Dacă ne amintim de declarațiile dânsului, deci, sunt niște declarații războinice, care doar incită spiritele și nu creează sub nicio formă o platformă pentru discuții constructive între Chișinău și Tiraspol.”

Europa Liberă: Dar la Kremlin, el gestionează dosarul transnistrean? Asta înseamnă că…”

Eugen Carpov: „Spre regret, da. Dânsul este o persoană apropiată președintelui Putin. I s-a încredințat dosarul transnistrean și dânsul îl derulează așa cum crede mai bine.”

Europa Liberă: Prețul acestei amiciții dintre președintele Igor Dodon și domnul Rogozin și alți demnitari ruși cine o să-l plătească?

Eugen Carpov: „O să-l plătească cetățenii. Și nu doar de pe malul drept al Nistrului, dar și cei de pe malul stâng, pentru că nu este un secret – atâta timp cât conflictul este nereglementat, oamenii o duc mai prost. Există tot felul de restricții, există impedimente, obstacole și suferă și cei din partea stângă a Nistrului, și cei din partea dreaptă, dar cred că acesta este scopul de astăzi al Federației Ruse. Vedem ce se întâmplă în Ucraina - ajutorul frățesc rusesc a generat și un război, au cotropit teritorii, au generat regiuni iarăși separatiste, secesioniste care luptă în continuare cu armament rusesc; alimentează din punct de vedere militar, financiar structurile din regiunile separatiste din Ucraina. Și iată asta este activitatea pacificatoare pe care Federația Rusă o întreprinde în regiune.”

Europa Liberă: Și pe acest fundal poate fi găsită o soluție pentru problema transnistreană?

Eugen Carpov: „Pe acest fundal, mai greu poate fi găsită o soluție. Soluția poate fi găsită atunci când cei din formatul „5+2” ar avea o atitudine constructivă și o dorință sinceră să ajute acestui proces. Astăzi, din partea Federației Ruse, dar și pe parcursul celor peste 20 de ani, o asemenea abordare nu se observă.”

Europa Liberă: Și tot mai multe rezerve față de eficiența formatului de negocieri „5+2”. Și atunci, dacă și în cadrul acestui mecanism nu se găsește o soluție, este greu de crezut că, totuși, se vor putea mișca lucrurile înainte?

Eugen Carpov: „Adevărat. Formatul „5+2” intră periodic în impas. Nici acum nu este o perioadă productivă, să spun așa, dar, spre regret, alt format astăzi nu există. La nivel bilateral, Chișinăul cu Tiraspolul nu poate negocia astăzi, pentru că în spatele Tiraspolului stă Federația Rusă. Și atunci, încercând să discutăm la direct, nu avem nicio șansă. Pentru asta avem nevoie de parteneri. Și partenerii sunt, la masa de negocieri - și Statele Unite ale Americi, și Uniunea Europeană, OSCE, care este mediator, și Ucraina. Dar, având în vedere și relațiile tensionate între unii actori din formatul „5+2”, nu doar Chișinăul și Tiraspolul, dar mă refer la Moscova și Kiev, atunci evident că mecanismul respectiv merge mai greu și nu putem să credem că imediat vom avea efecte pozitive.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, deputații, ați adoptat în Parlament o declarație prin care cereți retragerea trupelor rusești din Republica Moldova. Președintele Igor Dodon a criticat această declarație și a spus că este încă o provocare și reacția lui Dimitri Rogozin nu a întârziat, spunând că ar indica faptul că Moldova s-ar pregăti de război.

Eugen Carpov: „Președintele Dodon se contrazice foarte mult. Pe de o parte, dânsul declară că Republica Moldova este un stat neutru și neutralitatea trebuie întărită, trebuie promovată, garantată ș.a.m.d. Pe de altă parte, nu vrea să recunoască faptul că astăzi neutralitatea este încălcată de faptul prezenței trupelor Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Deci, pentru întărirea neutralității, Moldova trebuie să fie liberă de orice trupe străine. Dodon spune, pe de o parte, una și pe de altă parte, cu totul alta, pentru că iarăși din nou așa vrea Moscova.”

Europa Liberă: Dar când un demnitar de la Moscova ca Dmitri Rogozin spune că Moldova s-ar pregăti de război, este o declarație foarte dură, poate ațâța spiritele?

Eugen Carpov: „Adevărat, domnul Rogozin doar liniște nu aduce pe teritoriul Republicii Moldova. Este evident că Chișinăul niciodată nu s-a pregătit pentru război; Chișinău și-a declarat neutralitatea în 1994, anume pentru faptul ca să nu fie parte a unor teatre de război. Din punctul acesta de vedere, Rogozin doar face scamatorii, cum o face în permanență.”

Europa Liberă: Și în încheiere, tot domnul Dodon a promis să ofere mai multe distincții militarilor care se află în zona de securitate, iar acolo sunt trei părți – Chișinăul, Tiraspolul și Moscova –, iarăși e un gest fără precedent.

Eugen Carpov: „Da, este ieșit din comun. Face parte din aceleași inițiative cu care vine, atunci când l-a felicitat pe Krasnoselski cu nu știu care ocazie. Eu cred că Dodon acumulează tot mai multe puncte, care într-un final vor ajunge să demonstreze că comportamentul dânsului, în calitate de președinte al Republicii Moldova, lasă de dorit și cu consecințele de rigoare.”

Europa Liberă: Deci, lăsați să se înțeleagă că se acumulează probe până eventual ar putea să se ajungă la un impeachment?

Eugen Carpov: „Nu știu, nu știu unde ar putea să se ajungă, dar cu siguranță probe se acumulează.”

XS
SM
MD
LG