Europa Liberă: Dle Cibotaru, declarația în care Chișinăul revendică, mai mult sau mai puțin ultimativ, retragerea trupelor rusești este dovadă de curaj sau nu, pentru că atunci când ceri un lucru care s-ar putea mai curând să nu se întâmple decât să se întâmple, unii spun că este o recunoaștere a neputinței, sau nu e așa?
Viorel Cibotaru: „Când ați spus „Chișinău”, probabil, ați folosit cel mai adecvat termen pentru elitele politice. Declarația are trei sensuri, trei conotații. Una simbolică – aniversarea a 25-a de la semnarea Acordului din 1992 de încetare a focului. A doua semnificație este una geopolitică – din 1993, Republica Moldova reiterează acest rol al său de țară, pe al cărei teritoriu staționează trupe străine, ale Federației Ruse, în detrimentul voinței acestei țări. Și a treia – una practică, care aici poate să fie speculativă. Dacă vorbim de Chișinău ca întreaga elită, eu cred că este expresia elitelor din Chișinău în toată palitra sa, începând de la flancul drept sau radical, până la flancul stâng – toți, într-o formulă sau alta, și-au exprimat adeziunea la acest principiu, dacă doriți, că Republica Moldova nu acceptă staționarea trupelor Federației Ruse pe teritoriul său, fără consimțământul său. Și consimțământul…”
Europa Liberă: Și de la asta s-a și întâmplat…
Viorel Cibotaru: „OR. Deci, atunci când se fac lucrurile simbolice, se consolidează anumite pattern-uri, se reîmprospătează memoria - și cea instituțională, și cea personală, și cea colectivă. Când vorbim de factorul geopolitic, Republica Moldova permanent își reiterează: La noi nimic nu s-a schimbat. Foarte bine că ați folosit cuvântul „Chișinău”. Deci, aici am în vedere și partidele de opoziție, și partidele de la guvernare, am în vedere Socialist și Democrat, și, dacă doriți, ansamblul de opinii care reflectă societatea civilă, sectorul asociativ etc.”
Europa Liberă: Mai puțin Președinția, mai puțin socialiștii…
Viorel Cibotaru: „Dar, nu contează. Asta nu contează. Nu contează …”
Europa Liberă: …care au ieșit din Parlament și ei, de fapt, sunt avocații Rusiei.
Viorel Cibotaru: „Asta nu contează… Ei nu au negat faptul că Republica Moldova nu ar trebui să permită Federației Ruse să staționeze aici; ei s-au referit la anumite consecințe. Deci, eu le-am pus în cutia a treia; cutia unor speculații practice, de moment, conjuncturiste, care mai puțin contează într-un tablou mai larg, pe care l-am descris, dar contează în anumite segmente foarte înguste.”
Europa Liberă: Socialiștii, de fapt, invocă argumente din arsenalul rusesc…
Viorel Cibotaru: „Da, da…”
Europa Liberă: …pentru că ei au spus: „Asta vine dintr-un șir larg de acțiuni, cum ar fi expulzarea diplomaților etc. etc.”
Viorel Cibotaru: „Da, corect, dar el nu contează. Dar ei nu au contestat…”
Europa Liberă: Rusia, în felul acesta, o să reacționeze?
Viorel Cibotaru: „Rusia, aici ați nimerit iarăși exact și dacă doriți să readucem problema în spectrul și simbolic, și geopolitic, atunci poziția Federației Ruse contează. De aceea, eu am vrut să nu-i consider pe socialiști parte a Chișinăului, a elitelor de la Chișinău, de aceea aveți dreptate când îi plasați pe platforma Federației Ruse și desigur că Federația Rusă este în cazul de față o opinie oponentă. Chiar dacă Federație Rusă a considerat poziția Republicii Moldova una corectă și valabilă și a confirmat aceasta prin multiple declarații, inclusiv până în ultimul moment privind integritatea teritorială, suveranitatea și independența Republicii Moldova, totodată la summitul din 1999 din Rusia și-a luat angajamentul să repare această discrepanță dintre legile internaționale și legile Republicii Moldova, dar în ultimul timp, în ultimii ani, eu chiar aș spune în ultimul deceniu, putem spune așa, cel puțin în ultimii șase-șapte ani, Federația Rusă încearcă să fugă de la această constatare a faptului că acel contingent limitat de trupe ale Federației Ruse care păzesc depozitul de la Cobasna, un depozit enorm, rămas din urma Uniunii Sovietice, ar fi un lucru ilegal. Deci, ei încearcă pe diferite căi să crediteze ideea atât în străinătate, cât și în Republica Moldova că lucrurile s-ar fi schimbat, că statutul acestor forțe s-ar fi schimbat… Și aici sigur că intrăm în zona speculațiilor. Dar mă bucur că inclusiv regimul actual a reconfirmat, a fost nevoit să reconfirme un statut pe care nu-l poți schimba cu ușurință sau, în general, ar fi o crimă, o tragedie, dacă s-ar afla o guvernare care și-ar asuma această crimă împotriva poporului Republicii Moldova, și nu numai. Și împotriva aranjamentelor geopolitice.”
Europa Liberă: Domnul Plahotniuc a dat glas aceastei idei în timpul vizitei sale în Statele Unite. Acolo mai seamănă a fi o tribună auzită. Acum s-a făcut cumva un îndemn să se obțină o rezoluție a ONU în acest subiect. Nu este prea fantezistă această idee?
Viorel Cibotaru: „Nu. Este foarte contraproductivă ieșirea domnului Plahotniuc. În primul rând, nu el este persoană și el nu reflectă nivelul necesar pentru a face astfel de declarații ca să fie luate, într-adevăr, în seamă. Bine, oricare dintre noi, și eu, ca lider de partid, pot să-mi fac o plecare la New York și să vorbesc într-un subcomitet și să reconfirm poziția Republicii Moldova. Dar nimeni nu este în drept, și nu-i așa? - nici cutuma, nici procedura - să fie luat ca un act internațional de către acest subcomitet. Declarațiile le fac reprezentanții oficiali ai Republicii Moldova – ministrul de Externe, parlamentarii, președintele/spicherul Parlamentului, președintele Republicii Moldova. Pentru aceasta există diferite formate – Adunarea Generală, de exemplu -, la care, dacă nu mă înșală memoria, toți vorbitorii, ultima dată a fost Filip, da, prim-ministru? Deci, a reiterat această problemă. Nu este ceva, o noutate… De ce am spus „contraproductivă”? Pentru că imaginea domnului Plahotniuc poate mai degrabă aduce anumite pagube, să spunem, acestui deziderat internațional și național, dar pe de altă parte, irită rușii. Și atunci când nu ai o strategie clară, atunci când nu ai un sprijin – nici al poporului, nici al partidelor politice, nici al elitelor, al Chișinăului, cum v-ați referit Dvs., doar acea parte a elitelor care se află astăzi la guvernare, dar care nu au legitimitatea necesară. Deci, iată de ce poate să fie controversată, pentru că nu are backup-ul necesar nici din partea Occidentului. Nu există o mișcare de formatul special dedicat discutării acestor probleme, așa-numitul format „5+2”, nu au existat anul acesta întâlniri, nu este o agendă care ar fi agreată de toate părțile și deci, este cam o împușcătură în pod. Dar, bine, nu-l acuz pentru această declarație. Vreau să spun, pur și simplu, că ponderea ei este aproape nulă, să spunem așa. Este un act de PR, mai degrabă, este un mesaj pe care Plahotniuc în rolul lui neformal de coordonator în Republica Moldova, de responsabil pentru tot ce se face, o responsabilitate autoasumată, nerecunoscută de alții să ajungă în anumite centre. Deci, el poate folosi orice altă tribună – ziarul pe care-l editează, Facebook-ul, televiziunile etc. cu același succes, să spunem așa.”
Europa Liberă: Bine, dar el, probabil, contează pe faptul că și în Occident se cunoaște că el este oficialul neoficial, ca și cum este un portavoce al puterii?
Viorel Cibotaru: „OK, Occidentul… Nu este suficient, pe baza acestei declarații a lui sau chiar și a declarației din Parlament, care este făcută la inițiativa Partidului Democrat și a unuia din liderii acestuia, nu este suficient pentru Occident ca să ia. Încă o dată v-am spus, pentru ca să fixeze: aha, OK, da, am pus o bifă acolo cu Moldova. Doar atât. Pentru ca să producă…”
Europa Liberă: Dar în rezoluția ONU poate ajunge?
Viorel Cibotaru: „Dar nu există alte rezoluții, decât acelea în care Republica Moldova, timp de 25 de ani, a reiterat poziția sa. Nu există o altă declarație oficială din partea oricărui reprezentant al Republicii Moldova care s-ar fi făcut vreodată în cadrul oricărei instituții a Organizației Națiunilor Unite. Deci, nu a fost niciuna. Dacă din momentul în care un președinte, un ministru de Externe, de Apărare, de nu știu de care va declara altfel, uite, asta o să fie o bombă. Sau asta o să fie o revelație. Până acum OK, deci, noi ne aflăm OK. Este altă problemă – în ce măsură Republica Moldova poate implementa acest deziderat. În ce măsură toți actorii pot influența asupra Federației Ruse ca ea să-și retragă (trupele) și să restabilească un drept al Republicii Moldova, care este lezat astăzi și pe care toți îl confirmă, în afară de Federația Rusă, care formal îl confirmă, dar informal încearcă să-l anihileze – prin acțiuni de PR, prin acțiuni diplomatice, prin acțiuni politice ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Dumitru Braghiș, când era premier, spunea: „Iak ne zim, to hiba nadkusiu”. Dacă tot stau în continuare acolo, măcar să li se dea un statut de cheltuitori de resurse, să se ia niște bani pe chestia asta. Atunci a fost luat cumva în derâdere premierul sau opțiunea dânsului, acum parcă iar se întoarce lumea la această idee fantezistă.
Viorel Cibotaru: „Departe de mine să-l acuz pe Dumitru Braghiș pentru acea declarație pe care a făcut-o. Ea a fost în limitele relațiilor lui cu partenerii din Federația Rusă, din Transnistria, din mediul de afaceri din Chișinău, din mediul politic din Chișinău și ea se află în acel al treilea bax, al treilea coș al speculațiilor operative. Chestii ceva operaționale, în care poți să faci orice declarație și care nu are consecințe prea mari, în afară de demagogie. Dacă vorbim de simbol și dacă vorbim de geopolitică, aici sunt condamnabile. Și el a fost imediat taxat și condamnat. Pentru că nu poți face astfel de declarații într-un format oficial, dacă nu ai în urma ta o strategie, un parteneriat, o angajare globală, în care să se vadă o finalitate. În rest, ești taxat și aruncat.”
Europa Liberă: Fără tatonarea terenului?
Viorel Cibotaru: „Fără doar și poate. Dumitru și-a făcut-o din considerente electorale, de alte interese, și gata. Și-a spart toate oalele deasupra capului și cu asta tot.”
Europa Liberă: Dar după asta s-a dus ambasador la Moscova. N-are nicio legătură?
Viorel Cibotaru: „Ei bine, asta… Sigur că are legătură. El și-a dorit, încă o dată vă spun, că el are, el și-a construit niște prietenii, și-a construit niște relații ani de zile, va să zică, se considera un om care are multe cunoștințe la Moscova…”
Europa Liberă: Dar ideea ca atare merită să fie discutată sau nici măcar?
Viorel Cibotaru: „Nu, încă o dată vă spun: simbolic asta ar însemna o formă sau alta de cedare a Transnistriei, de cedare a interesului nostru național și va fi blamat întotdeauna. În fundamental oamenii nu acceptă așa ceva. Să vă aduc aminte doar o cifră: 74% de respondenți din toate sondajele pe care le-am făcut din 1999 încoace arată că oamenii vor un stat unitar. Orișice abatere de la acest stat unitar te duce într-o minoritate de 9%, care vor independența Transnistriei sau alte forme de stat. Numiți-le cum vreți.”
Europa Liberă: Sau abandonare?
Viorel Cibotaru: „Sau abandonare etc., da. Deci, 75% de oameni își doresc un stat unitar. Gata! În marja aceasta poți să-ți arăți toată iscusința ta, măsura cum să îndeplinești, cum să tocmești această nedreptate. Gata! În rest…”
Europa Liberă: Dar în interiorul acestei opțiuni poți să faci și federalizare, de exemplu?
Viorel Cibotaru: „Nu, federalizarea n-o poți face, pentru că anume 74%, încă o dată repet, vor un stat unitar. Deci, 18, 19, 17, 15% și-ar dori o formă de stat federal.”
Europa Liberă: Dar Igor Dodon care reprezintă un electorat tocmai vrea federalizare?
Viorel Cibotaru: „Știu, știu. Exact.”
Europa Liberă: Și va combate 75 la sută?
Viorel Cibotaru: „Nu combate, pentru că oamenii în mare parte îl susțin. Bine, sunt paradoxurile percepției oamenilor, sunt modul în care în care își văd… eu nu văd aici nici un fel de contradicție, pentru că nu poți să extinzi acea susținere pe care o are Igor Dodon pentru faptul că îl reprezintă pe Putin și pentru faptul că este un ultrarus, da, un ultranaționalist rus. Prin verbalistica, prin atacurile pe care le face, nici Jirinovski nu-și permite să atace așa unionismul sau interesele României, cum o face Dodon, plasându-se într-o altă zonă decât, pur și simplu, promotor al unor viziuni. În Rusia, printre altele, în elitele rusești există o palitră foarte largă de opinii – de la Dughin până la oameni foarte și foarte calculați, care știu a vorbi cu Occidentul, știu a negocia cu Occidentul ani de zile și chiar uneori influențează într-un mod pozitiv evoluțiile din Federația Rusă. Acum suntem într-o situație de război – război geopolitic pe față, război hibrid numiți-l, război global numiți-l, războiul care are toate formele: de la economic, informațional, spiritual, până și la cel fierbinte, unde sunt invocați factori militari. Și noi vedem că ultimele evenimente politice din Georgia, după Maidan, după Donbas, Federația Rusă se află astăzi cu Vestul într-un război deschis. Un război care poate escalada în orice clipă.”
Europa Liberă: Aplicațiile militare pe care le anunță Transnistria, cu elemente de forțare a Nistrului, asta se înscrie cumva în schema aceasta?
Viorel Cibotaru: „Da, sigur că. Tot ce se referă la factorul rusesc din Transnistria, dar factorul militar este absolut, 100%, un factor rusesc, nu este un factor local. Forțele transnistrene, așa-numitele forțe armate transnistrene sunt educate în baza regulamentelor Federației Ruse. Unele sunt ajustate la teritoriu, dar, în principiu, multe din ele sunt încă de sorginte sovietică, chiar și unele manuale cu privire la mânuirea armelor, serviciul de gardă etc. sunt reînnoite, adaptate, dar în esență, la 80-90% sunt cele care au fost. Tradițiile sunt sovietice, numai că acum – reînnoite în cadrul reformelor care se produc în Forțele Armate ale Federației Ruse.”
Europa Liberă: Ca să nu mai vorbim de armament.
Viorel Cibotaru: „Da, armamentul este totalmente rusesc. Mai procură și alt armament, dar în principiu este totul rusesc. Deci, în sectorul de forță, sectorul securității naționale, dacă putem spune în ghilimele, referindu-ne la raioanele de est, de fapt, ei s-au făcut într-o formă de statalitate relativă și eficientă care se autoguvernează. Deci, este factorul rusesc, nu este nimic absolut local…”
Europa Liberă: Și în planul generalilor transnistreni intră, eventual, ocuparea teritoriului Moldovei?
Viorel Cibotaru: „Nu, nu. Bine, doar teoretic, doar în alte procese poate digera Republica Moldova sau poate, este termenul acesta, transnistrizare, care-i mai degrabă un termen cultural, decât un termen politic sau militar. Dar ce este factorul rusesc în Transnistria? Este un for-post, este o cetate, un bastion al Federației Ruse, prin care Federația Rusă, în primul rând, monitorizează, controlează, scanează zona, are…”
Europa Liberă: Chiar scanează electronic, cu mijloace electronice?
Viorel Cibotaru: „Sigur. Și nu numai. Bine, OK, deci, există… S-au adus și centre de analiză…”
Europa Liberă: Deci nu-i o metaforă?
Viorel Cibotaru: „Nu, nu, nu este o metaforă. Este un element de înarmare, de analiză a potențialului și este o bună platformă de aterizare a unor forțe în cazul unor situații. Au testat aceasta, au încercat să testeze în timpul 2015, în timpul cel mai mare, atunci când eram ministrul Apărării. Era o situație foarte neplăcută. S-o spunem sincer, nici atunci… aveam răspunsuri cu întârzieri retroactive, și nu proactive, când rușii au declarat că vor să transmită transporturi militare pe cale aeriană din Crimeea în Tiraspol, pentru a susține logistic atât contingentul militar, cât și componenta forțelor de menținere a păcii ale Federației Ruse. Trebuie să facem o distincție între aceste două tipuri și noi am calculat atunci că un astfel de avion poate atinge de la decolare la aterizare pe aeroportul din Tiraspol, care a fost reparat, o perioadă între 10 și 17 minute. 10 minimal, 17 maximal.”
Europa Liberă: Avion de transport?
Viorel Cibotaru: „Avion de transport. În funcție de tipul avionului, timp în care el poate fi interceptat de către Forțele Aeriene și Antiaeriene ale Ucrainei, nu și de ale Republicii Moldova. De aceea am spus „retroactive”. Noi putem doar constata faptul aterizării și nu putem lua măsuri eficiente pentru a intercepta un astfel de avion. Dar imaginați-vă o escadrilă, imaginați-vă un grup de avioane, care desantează aici oricâte trupe vor avea nevoie pentru a le desfășura în Republica Moldova, pentru a ocupa militar Republica Moldova. Bine, oficial…”
Europa Liberă: Asta era întrebarea mea: În safeul unui general există un asemenea plan oare?
Viorel Cibotaru: „Da! Rogozin a spus despre aceasta direct. Apropo, Rogozin a spus să ne amintim de cum s-a început intervenția rusească în Georgia...”
Europa Liberă: În Georgia, în 2008, da.
Viorel Cibotaru: „De la o declarație similară. Aceasta, în termeni diplomatici, este o amenințare cu folosirea forței. Foarte directă…”
Europa Liberă: Asta-i din coșul trei, din coșul trei?
Viorel Cibotaru: „Din toate coșurile. Ce înseamnă războiul hibrid? Războiul hibrid mai înseamnă că tu ai zeci de niveluri de transmitere a mesajului. Un nivel este al președintelui Putin, care niciodată nu greșește, niciodată nu spune lucruri urâte, întotdeauna este conform legislației; este un nivel mai jos, de miniștri ca Rogozin, ca parlamentari care au gură spartă, dar care mai au un statut oficial; sunt diferiți colonei – Gherasimov, șeful Marelui Stat Major -, care le livrează diferite mesaje; există mass-media, există societatea civilă în Federația Rusă, iarăși care le pune pe toate policioarele. Păi, de la Federația Rusă noi auzim, inclusiv reacții oficiale, că Federația Rusă respectă integritatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova, dar pe altă parte, avem și altfel de mesaje: Măi, băieți, dacă o să vreți în NATO, dacă o să vreți să vă uniți cu România, noi o să vă luăm Găgăuzia, o să vă luăm Transnistria, o să vă pocnim… Dacă o să vă apropiați de NATO, dacă o să susțineți amplasarea scutului antiaerian în România, dacă o să acceptați relații mai specifice cu Alianța Nord-Atlantică, noi o să vă pedepsim. Pe cale militară. Ni se spune direct, pe diferite căi…”
Europa Liberă: Și atunci, exact în condițiile astea, Parlamentul adoptă o asemenea declarație? Parcă-i act de curaj, până la urmă?
Viorel Cibotaru: „Foarte bine că adoptă. Nu, nu-i act de curaj. E un act de… Din păcate, un act de curaj pentru elita în general a Republicii Moldova, dar e un act de disperare pentru actuala guvernare, pentru că să ai o armată care degradează, o spun cu durere, nu vreau să se supere militarii, ofițerii care sunt oameni curajoși etc., dar din moment ce ceea ce am lăsat eu în 2015, totul a degradat. Noi n-avem nici strategie de securitate națională, n-avem nici strategie de apărare adoptată. Proiectul, despre care mult s-a vorbit în 2015, care a fost o ofertă a Occidentului pentru a consolida apărarea noastră, este absolut înghețat. Deci, tot mai puține exerciții. Dodon și cu guvernarea joacă spectacolul acesta de neadmitere a noastră în participarea în exerciții. Deci, totul duce la degradarea sistemului militar. Cu serviciile secrete eu nu am văzut niciun element de reformare, de schimbare a activității, de servire a acestui serviciu în interesele oamenilor în măsura în care aș fi vrut-o. Internele, vedeți de acum din ultimele evenimente, aplicarea selectivă a forței, dosarele, modul cum ei participă la aceste procese politice. Deci, noi avem…”
Europa Liberă: Asta-i optica Dvs. de lider de opoziție, a unui partid de opoziție.
Viorel Cibotaru: „Nu, și de expert, și de expert, pentru că guvernarea este una foarte slabă, nelegitimă, fără un sprijin popular, care se joacă cu noțiuni sfinte pentru oameni. Iaca de ce-i foarte periculos. Și în momentul în care, deci, analiza pe care o fac eu, credeți-mă, o fac și dușmanii noștri. Și dușmanii noștri vor vedea această angajare a acestei guvernări în niște acțiuni haotice, nesprijinite de Occident, fără un sprijin popular ca oportunitate de a pocni. Și așa de tare au să ne pocnească, că n-o să putem să ne întoarcem dintr-o nouă situație.”
Europa Liberă: Deci, când domnul Filip spune că nu vom permite domnului Rogozin să intre cu un avion militar, asta ce-i, bluff dară?
Viorel Cibotaru: „Nu, acesta nu-i bluff. Asta-i expresie. Asta-i foarte bună poziție.”
Europa Liberă: Dar cum la modul practic ar fi realizat această interdicție, dacă spuneți că nu putem să interceptăm, în general, nu există
Viorel Cibotaru: „Este un moment foarte important. Avioanele militare rusești au interdicție de a survola spațiul ucrainean. Din momentul în care Republica Moldova dă acceptare ca un avion militar al Federației Ruse să aterizeze pe teritoriul Republicii Moldova, ei au două căi – ori să folosească, prin înțelegere bilaterală cu Ucraina, să-i dea voie să traverseze spațiul ucrainean, sau să-l ocolească acest spațiu.”
Europa Liberă: Am înțeles. Deci, se contează pe Ucraina.
Viorel Cibotaru: „În ambele cazuri, noi vom face o acțiune neloială față de Ucraina. Acesta-i război cu Federația Rusă.Război direct și care interzice orice zboruri de aparate militare în jurul hotarelor sale. Tiraspolul se află la câțiva kilometri de hotarul cu Ucraina. Este un gest neprietenesc față de Ucraina.”
Europa Liberă: Am înțeles.
Viorel Cibotaru: „Deci, asta ar fi sinucidere pentru Guvernul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Deci, atunci când a făcut această declarație, a contat mai curând pe Ucraina. Ultima întrebare referitoare la Ministerul Apărării. Când a fost întrebat deunăzi, vineri, domnul Filip cine o să fie la Apărare, dânsul evaziv a spus că vom face să fie bine. Cum credeți: va intra Ministerul Apărării sub socialiști sau nu? Este obiect de târg?
Viorel Cibotaru: „Nu vreau să fac… Nu, nu este obiect de târg, pentru că din moment ce Partidul Socialiștilor o să accepte orice funcție în Guvern, chiar și funcțiile care, inclusiv sub incidența împuternicirilor președintelui, comandantului suprem al Forțelor Armate, cum este Ministerul Apărării, de exemplu, va însemna că Partidul Socialiștilor ar intra direct la guvernare și volens-nolens, declarativ sau nedeclarativ, poartă toată responsabilitatea. Dacă puteți să-mi explicați pentru ce are nevoie Partidul Socialiștilor…”
Europa Liberă: Ca să oprească NATO…
Viorel Cibotaru: „…să-și asume toate gafele actualei guvernări, toată murdăria pe care Guvernul democrat și-a pus-o în capul său… Deci, nici electoral, nici sub alt punct de vedere eu nu cred că Partidul Socialiștilor ar servi acest fruct otrăvit din punct de vedere politic. Bine, eu aș fi vrut foarte mult să vină o persoană pozitivă care să încerce, cel puțin, să țină la un anumit nivel moralul militarilor. Nimic altceva, nu văd nicio perspectivă, nicio reformă; nu văd posibilitatea ca actuala guvernare să adopte un plan strategic. După ce s-a sfădit cu Uniunea Europeană și cu Alianța Nord-Atlantică, cu Bucureștiul, cu toți partenerii noștri, eu nu văd cum actuala guvernare poate schimba lucrurile spre bine în Apărare, așa cum ar trebui să fie – ca un aliat care, este clar, se află pe o parte, nu se află rășchirat, nu se află… Pentru că rășchirarea aceasta înseamnă completă dezarmare în fața unui oponent foarte clar, care sunt trupele Federației Ruse. De ce să ne ascundem după deget? Și asta ar însemna dezarmarea Republicii Moldova în contextul unor evenimente neclare, imprevizibile și suficient de complicate. Regim de sancțiune continuă, Alianța Nord-Atlantică, Statele Unite continuă să-și fortifice flancul estic, continuă concentrarea forțelor aici; Federația Rusă, după ieșirea din SEFI-3, Acordul de Forțele Convenționale din Europa, a deschis calea Alianței Nord-Atlantice să-și revadă pozițiile sale în acest flanc; se reconsolidează și flancul baltic, și flancul de nord, și flancul din centru. Deci, noi vedem că lumea se pregătește de război.”
Europa Liberă: Și Moldova ezită în situația asta?
Viorel Cibotaru: „Moldova…”
Europa Liberă: De ce a renunțat în general la strategia de stat?
Viorel Cibotaru: „Nu Moldova, nu Moldova… Ezită guvernarea…”
Europa Liberă: Chișinăul, hai să spunem.
Viorel Cibotaru: „Sunt niște bișnițari, care fac business. Nu fac politică, nu privesc strategic, pentru că modul în care a ajuns Dodon la putere este unul speculativ, în baza unor speculații, în baza unor lucruri efemere, inexistente, unor promisiuni pe care nu le poate duce, și această guvernare se menține exact în același mod – într-un mod populist. De aceea, noi nu vedem nici strategie, nicio claritate, pentru că orice strategie ar însemna angajare, orice angajare ar însemna control, ar însemna să faci anumite acțiuni. Dacă nu le faci, ești pedepsit că nu le-ai făcut, nu te-ai ținut de cuvânt.”
Europa Liberă: Dar poate asta-i preludiul pentru a se muta la Răsărit, așa cum spun unii?
Viorel Cibotaru: „Stați, dar noi niciodată de la Răsărit nu ne-am dus. Deci, încercarea să nu plecăm de la Răsărit, acesta mai bun cuvânt ar fi. Cică, vin rușii, vin tancurile, dar tancurile nu s-au dus de aici încă. Rușii n-au plecat de aici. Așa că, da, asta înseamnă a opri dezvoltarea Republicii Moldova spre un spațiu european, spre un spațiu civilizațional, fără doar și poate.”