Linkuri accesibilitate

Fostul premier Chicu renunță la Facebook „până la o nouă eră a libertăţii de exprimare”(ADEVARUL)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

  • ADEVARUL preia anunțul fostului prim-ministru Ion Chicu, care ar intenționa să renunțe pentru un timp la comunicarea pe Facebook, pentru că această rețea de socializare, deopotrivă cu Twitter ar limita libertatea de exprimare. Decizia sa ar fi în legătură cu faptul că Facebook și Twitter au blocat conturile președintelui american, Donald Trump. „Nu putem tolera nici cel mai mic atentat la această libertate fundamentală! (...) În câteva zile voi „conserva” această pagină, până la o nouă eră a libertăţii de exprimare. Sper s-o mai prindem în acest veac”, a scris Chicu pe Facebook, precizând că va trece pe Telegram.
    Revista matinală a presei
    Așteptați

    Nici o sursă media

    0:00 0:03:36 0:00
    Link direct
  • ANTICORUPȚIE transmite că procurorii au confiscat peste 20 de servere în R.Moldova și Ucraina, în cadrul unei operațiuni internaționale demarată în cazul celei mai mari piețe ilegale din lume, Darknet. Această platformă a facilitat cel puțin 320.000 de tranzacții – inclusiv 4.650 pentru Bitcoin și 12.800 pentru Monero, o altă monedă criptografică – evaluate la peste 140 de milioane de euro. Platforma a fost utilizată în principal pentru a vinde droguri, dar vânzătorii au oferit, de asemenea, bani contrafăcuți, informații despre cardurile de credit furate și frauduloase, carduri SIM anonime și programe nocive malware, precizează portalul. O anchetă realizată anterior de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) dezvăluie că principalul beneficiar al afacerii cu mining cu valută criptografică pe teritoriul R.Moldova se află în Transnistria și este holdingul Sheriff. Monopolistul din regiunea separatistă ar fi vândut minerilor energie electrică, internet de mare viteză, spațiu și servicii de amenajare a fermelor mining, menționează Anticorupție.md
  • COTIDIANUL transmite că mai mulți deputați PAS intenționează să creeze un grup de lucru pentru a investiga ceea ce ei consideră a fi ilegalități grave la Agenția de stat „Moldsilva”. Anunțul a fost făcut de deputatul Radu Marian, care susține că în pădurile din țară se taie cu 40% mai mult lemn decât limita anuală autorizată de Guvern. „Veniturile din vânzarea acestui lemn tăiat ilegal se ridică la cel puțin 127 milioane de lei, dintre care un jumătate ar merge către șefii ocoalelor silvice și conducerii centrale Moldsilva, protejată de PSRM”, susține parlamentarul. Solicitat de Cotidianul, directorul Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru, a declarat că nu dorește să comenteze acuzațiile lui Radu Marian, afirmând că toți angajații din cadrul instituției își îndeplinesc atribuțiile de serviciu în limitele legii.
  • DIEZ observă că R.Moldova se află printre primele trei țări care au fost surse ale mărfurilor contrafăcute și reținute de autoritățile vamale europene în 2019, din punct de vedere al numărului acestor produse. Datele sunt prezentate în raportul întocmit de Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală. Raportul conține, pentru comparație, și datele din 2018, furnizând astfel autorităților responsabile de domeniu și persoanelor interesate informații utile în sprijinul analizei încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală în UE.
  • Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, abordează, într-un comentariu preluat de INFOPRUT problemele „stufoase” ale râului Nistru în relațiile moldo-ucrainene și care devin din an în an tot mai complexe. Aspectul cel mai grav și care nu suferă amânare, potrivit lui Munteanu, este debitul de apă, controlat de ucraineni, în aval de Nodul Hidroenergetic de la Novodnestrovsk. R.Moldova acuză de mai mulți ani, pe bună dreptate, Ucraina că eliberează după Novodnestrovsk foarte puțină apă, fapt ce distruge ecosistemul fluviului Nistru și pune în pericol aprovizionarea cu apă de calitate a Chișinăului, menționează fostul ministru. El este convins să fără mediere europeană „nu vom obține nicio vadră de apă în plus”.
  • NEWSMAKER scrie că Iuri Kontievski, fostul cumnat al afaceristului Veaceslav Platon și fost acționar la Moldindconbank și Victoriabank, riscă un dosar penal pentru că refuză să depună mărturii în primul dosar penal al lui Platon, invocând diverse pretexte. Jurnaliștii notează că Kontievski a cerut instanței să amâne interogatoriul pentru a doua oară. Procurorul și avocații consideră, însă, că acesta întârzie în mod deliberat ședințele de judecată în acest dosar, în care în aprilie 2017 Platon a fost găsit vinovat de fraudă și spălare de bani și a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Anterior, presa l-a numit pe Kontievski „om de încredere” al lui Platon, dar ultimul afirmă că relațiile sale cu fostul cumnat s-au „înrăutățit simțitor” și că acum acesta ar încerca să se răzbune, tergiversând procesul.
  • Prezența liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, într-o emisiune la TV8 s-a lăsat cu scântei, politicianul înjurându-l în direct pe fostul adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, actualmente președinte al Partidului Acasă Construim Europa (PACE). Cei doi s-au luat la ceartă după ce Usatîi l-a acuzat pe Cavcaliuc că ar avea legătură cu scandalul în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, afirmă că există o legătură între Veaceslav Platon, oamenii din anturajul acestuia și soția procurorului general Alexandr Stoianoglo. În replică, Cavcaliuc l-a numit pe Usatîi „frustrat”. În cadrul aceleiași emisiuni, liderul „Partidului Nostru” a mai declarat că îi va propune președintei Maia Sandu să-l propună candidat la funcția de prim-ministru. Usatâi consideră că astfel poate grăbi declanșarea alegerilor anticipate, deoarece deputații nu ar susține în niciun caz candidatura sa la șefia Guvernului.
  • TV8 transmite că 13 pretendenți s-au înscris la concursul pentru funcția de judecător al R.Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Printre aceștia se numără avocați, reprezentanți ai societății civile, un fost candidat la funcția de procuror general, fostul purtător de cuvânt al Partidului Democrat, dar și fratele lui Corneliu Gurin, fost șef al Procuraturii Generale. TV8 prezintă mai multe detalii despre fiecare dintre cei 13 candidați, menționând că trei dintre aceștia urmează să fie propuși, până în mai 2021, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Unul dintre ei urmează să fie ales în iunie 2021, pentru un mandat de nouă ani. Actualmente, judecător din partea R.Moldova la CEDO este Valeriu Grițco, mandatul căruia expiră pe 2 decembrie 2021.
  • ZIARUL DE GARDĂ notează că Procuratura Anticorupție (PA) investighează încă modul în care Ilan Șor ar fi semnat un proiect de lege al partidului său, examinat în plenul Parlamentului, deși deputatul nu s-a prezentat la ședințe de mai bine de un an și jumătate. Un demers în legătură cu această semnătură a fost depus la PA de Dumitru Alaiba, din partea PAS, însă procurorul de caz a refuzat inițial să pornească un dosar penal. Ulterior, procurorul ierarhic superior i-a anulat refuzul ca fiind prematur și l-a obligat să investigheze suplimentar cazul, menționează publicația. Deocamdată, audiată a fost doar deputata Marina Tauber, însă o expertiză pentru a stabili dacă semnătura îi aparține sau nu lui Ilan Șor nu a fost încă făcută, se arată în ordonanța PA publicată de ZdG.
XS
SM
MD
LG