Linkuri accesibilitate

Fostul premier Ion Sturza îndeamnă noua putere să fie mai deschisă dialogului


Ion Sturza (fost premier): La nivel oficial, s-au „șters cu buretele” 30 de ani de independență
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:04:20 0:00

Ion Sturza (fost premier): La nivel oficial, s-au „șters cu buretele” 30 de ani de independență

„ S-a făcut o încercare tristă de a șterge cu buretele sau de a nega acești 30 de ani. Este un lucru prost...” a declarat fostul premier Ion Sturza într-un interviu cu Europa Liberă, referitor la bilanțul a 30 de ani de independență în R. Moldova și atitudinea noii puteri PAS față de această perioadă. Sturza, astăzi om de afaceri de succes stabilit în România, crede că în acest moment, concentrarea puterii pe problema combaterii corupției, care ar fi mai degrabă „un crez”, distrage atenția de la problema centrală: refacerea economiei, punerea acesteia pe baze sănătoase pentru că „trebuie să avem instituții funcționale care o deservesc și nu viceversa și să încurajăm acești oameni să investească în continuare”. „...cei de la putere, în afară de dezideratul luptei cu corupția (..) multe alte lucruri nu ne-au anunțat” constată Sturza.

Cât privește lipsa de angajament a societății civile în treburile guvernării, deplânsă de președinta Maia Sandu recent, tot într-un interviu cu Europa Liberă, Ion Sturza reamintește că „ societatea civilă nu are profilul de a intra la guvernare.(...) ei sunt niște paznici care stau cu ochii pe guvernare” la fel ca presa independentă, câtă este ea, al cărei rol este de a critica orice guvernare. „(...) în Republica Moldova, oricât ar părea de straniu, avem elementele acestea ale unui stat democratic.”

Dialogu, crede fostul premier, ar putea fi cheia succesului pentru nou putere: „Trebuie să fim incluzivi și să luăm și celelalte 80 de procente din populația republicii”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG