Linkuri accesibilitate

Frumusețea salvează lumea: cultură pentru carantină


Autoizolarea acasă în timpul epidemiei poate fi o povară psihologică greu de suportat. Instituțiile culturale sar însă în ajutor. Chiar dacă și-au închis porțile în lumea reală, opere și muzee din toată lumea și-au deschis porțile virtuale și pot vizitate de oricine fără a ieși din casă.

Unele instituții muzicale și săli de concerte care s-au închis din cauza epidemiei au anunțat că vor publica online înregistrări din repertoriul anterior.Unele dintre ele vor fi disponibile doar pentru un timp limitat, apoi vor fi înlocuite de altele, pentru a imita astfel programul normal.

Cultură pentru carantină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00



Printre cele mai vestite instituții care pun la dispoziția publicului concerte online se numără și Opera Metropolitană din New York. Pe site-ul ei – metopera.org – azi e disponibilă La Traviata de Verdi. Duminică, spre exemplu, va fi Evghenii Oneghin de Ceaikovski.

Metropolitan Opera din New York
Metropolitan Opera din New York

În Europa, celebra Operă din Vienna a adoptat aceeași practică. Astăzi a pus la dispoziție comedia Falstaff de Verdi, iar mâine iubitorii de muzică vor putea savura Tosca de Puccini.

Galeriile Uffizi din Florența
Galeriile Uffizi din Florența

Tot fără a ieși din casă pot fi vizitate o sumedenie de muzee. Prin secțiunea Artă și Cultură a aplicației Google Street View, utilizatorii se pot plimba fără niciun cost prin Rijksmuseum din Amsterdam, Galeriile Uffizi din Florența, The British Museum din Londra sau Muzeul Guggenheim din New York. Și Louvre din Paris oferă câteva tururi virtuale pe pagina sa web.

În România, Institutul Național al Patrimoniului a pregătit o listă cu toate muzeele care pot fi vizitate virtual. Printre cele mai cunoscute se numără Muzeul Antipa de la București, Cetatea Dacică de la Sarmizegetusa, Biserica Neagră de la Brașov sau Castelul Bran.

Nici muzeele din Moldova nu sunt mai prejos. Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, cel de Arte sau cel de Istorie – toate au tururi virtuale care pot fi accesate de pe paginile lor de internet.

Acvariul din Boston publică regulat videori și prezentări pentru copii și părinți, ce-i drept - în engleză. Cei mici mai pot urmări Teatrul de Animație și Păpuși Țăndărică de la București, care va difuza zilnic câte un spectacol în direct pe Facebook.

Amatorii de filme care nu vor să pirateze, dar nici nu vor să plătească pentru vreun serviciu de streaming, au și ei la ce se uita. Site-ul cinepub.ro e o platformă legală unde pot fi vizionate gratuit filme românești precum Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu sau La limita de jos a cerului de Igor Cobileanski. Tot acolo pot fi vizionate și documentare, inclusiv Cabală la Kabul sau Iubiții Domnului, două filme realizate de corespondentul Europei Libere Dan Alexe.

Mosfilm are canal pe YouTube
Mosfilm are canal pe YouTube

Fanii cinematografiei rusești și sovietice merită să arunce o privire pe canalul de Youtube al Mosfilm, unde sunt disponibile sute de filme, printre care clasice precum Alexandr Nevski de Serghei Eisenstein, Stalker de Andrei Tarkovski, Briliantovaia Ruka (Mâna cu briliante) de Leonid Gaidai sau Gingașa și tandra mea fiară de Emil Loteanu.

Pentru cei doritori să exploreze cinematografia mondială, site-ul openculture.com a adunat la un loc peste 1000 de filme care pot fi vizionate gratuit și legal. Tot acolo pot fi găsite și peste 1000 de cursuri online, sute de cărți electronice și audio din domeniul public.

Previous Next

XS
SM
MD
LG