În „furtul miliardului” descoperit în 2014 în R.Moldova s-au folosit multe scheme semilegale și ilegale pentru a scoate și a spăla banii furați din trei bănci, salvate ulterior de la falimentul iminent printr-un sprijin financiar masiv al Băncii Naționale, garantat de stat și transformat între timp în datorie de stat și pus astfel pe umerii plătitorilor de impozite.
Anchetele lansate cu ajutorul firmelor Kroll și Steptoe & Johnson încearcă să afle unde au ajuns banii și cum ar putea fi recuperați. Printre constructiile financiare folosite sunt și așa-numitele „Parteneriate Limitate Scoției”, relatează AFP.
Aceste parteneriate au fost create în secolul trecut, pentru a facilita arendarea terenurilor agricole, dar între timp sunt folosite din ce în ce mai des pentru spălarea banilor murdari din Europa de est, remarcă mulți experți. Este menționat exemplul unui mic apartament din Edinburgh în care își aveau sediul sute de astfel de parteneriate, inclusiv cel numit „Fortuna United” implicat în „furtul miliardului”.
Numărul parteneriatelor a explodat în ultimii ani, declară pentru AFP, Ben Cowdock, expert financiar la Transparency International. „În schema folosită pentru spălarea banilor din Moldova s-au folosit peste 100 de astfel de parteneriate limitate. Unele au cumpărat acțiuni la bănci, chiar pachetul majoritar pentru ca ulterior, băncile preluate astfel să ofere credite, în condiții dubioase, unor firme care erau controlate de aceleași persoane”.
Ca orice persoană juridică, parteneriatele limitate pot avea averi și pot lua credite. Pot fi înregistrate ca parteneriatul între două companii, până anul trecut, fără obligația de a-i identifica pe cei care se ascund în spatele acestei scheme.
Parteneriatele limitate au fost folosite în alte scheme cunoscute de spălare a banilor din Rusia și Azerbaidjan, ambele descrise în detaliu în investigațiile jurnaliștilor din Proiectului pentru investigarea corupției și crimei organizate (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP).
În ianuarie, o altă anchetă, condusă de postul de televiziunea „Al Jazeera” și cotidianul scoțian „The Herald”, a descoperit că parteneriatele limitate a fost folosite și de asociați ai fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici. Este vorba de un scandal financiar de peste 1,5 miliarde de dolari.
„Știm că parteneriatele limitate sunt între timp un element fix în multe scheme de spălare a banilor”, a recunoscut purtătorul de cuvânt la Agenției britanice pentru combaterea crimei. Pentru că „ce le face atractive pentru tranzacții legale, le face atractive și pentru tranzacții ilegale”.
Ben Cowdock de la Transparency International atrage atenția că în 2009 erau înregistrare 612 parteneriate limitate, în 2015 numărul crescuse la 5 mii. În 2016, 70% din parteneriate erau controlate de companii anonime din așa-numite „paradise fiscal” ca insulele Belize sau Seychelle. Anul trecut, guvernul britanic a schimbat legea, obligând parteneriatale să precizeze indentitatea „propietarilor importanți”. Dar cele mai multe au ignorat noile regulamente.