Interdicția este cea mai recentă lovitură dată drepturilor femeilor din Afganistan de când talibanii au revenit la putere, în august 2021, după retragerea forțelor internaționale conduse de SUA.
De asemenea, gruparea islamistă le-a interzis femeilor să frecventeze universitățile la începutul acestei luni, ceea ce a declanșat un val de indignare la nivel mondial și proteste în unele orașe afgane. Mai înainte, talibanii le interziseseră adolescentelor să frecventeze școala secundară.
Miniștrii G7, împreună cu cei din Australia, Danemarca, Norvegia, Elveția și Olanda, spun, într-o declarație comună că sunt „profund îngrijorați că decizia nesăbuită și periculoasă a talibanilor... pune în pericol milioane de afgani care depind de asistența umanitară pentru a supraviețui". „Facem apel la talibani să revină urgent asupra acestei decizii”, au spus ei în declarația emisă de Ministerul britanic de Externe.
„Femeile sunt absolut esențiale pentru operațiunile umanitare și de urgență Dacă ele nu participă la furnizarea de ajutoare în Afganistan, ONG-urile nu vor putea ajunge la cei mai vulnerabili oameni din țară pentru a le oferi alimente, medicamente, produse pentru a face față iernii și nici să ajute cu alte materiale și servicii de care oamenii au nevoie pentru a trăi", se arată în declarație.
Afganistanul, părăsit de organizațiile umanitare
G7 este format din Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie. În plus, Uniunea Europeană este un „membru nenominalizat” al grupului.
Organizația Națiunilor Unite a declarat pe 28 decembrie că unele programe de ajutor „esențiale din punctul de vedere al anotimpului” din Afganistan au fost oprite din cauza interdicției impuse femeilor care lucrează în domeniul asistenței și a avertizat că multe alte activități vor trebui, de asemenea, probabil, să fie întrerupte.
Organizația Națiunilor Unite și mai multe grupuri de ajutor cheie au afirmat într-o declarație comună că „participarea femeilor la furnizarea de ajutor nu este negociabilă și trebuie să continue”, solicitând administrației conduse de talibani să revină asupra acestei decizii. Șase organizații de ajutor umanitar și-au suspendat deja operațiunile din Afganistan ca reacție la interdicție. Printre aceste organizații se numără Christian Aid, ActionAid, Salvați copiii, Consiliul Norvegian pentru Refugiați și CARE.
La rândul său, Comitetul Internațional de Salvare, care oferă ajutor de urgență în domeniul sănătății, al educației și în alte domenii și care a angajat 3000 de femei în Afganistan, a declarat că își suspendă serviciile.
De asemenea, femeile au fost concediate de la multe locuri de muncă guvernamentale. Femeilor li s-a interzis să călătorească fără o rudă de sex masculin și li s-a ordonat să respecte un cod vestimentar sever în afara casei.