Linkuri accesibilitate

Gațcan-din nou socialist, Parlamentul-din nou cu cvorum


Joi a avut loc o ședință complicată a parlamentului de la Chișinău.

A revenit în fracțiunea socialiștilor deputatul Ștefan Gațcan – după o saga demnă de un thriller – premierul Ion Chicu a mai încercat o dată să treacă prin parlament legile pentru care își asumase răspunderea acum peste o săptămână, deputații partidului Sor au venit cu o propunere pentru organizarea unor farmacii mobile și s-au votat și modificări ale codului electoral.

Gațcan-din nou socialist, Parlamentul-din nou cu cvorum
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct

Revenit azi în parlament, Ștefan Gațcan și-a retras cererea de demisie, depusă după încercarea nereușită de a-și schimba partidul, și a redevenit deputat socialist.

Într-un mesaj publicat pe rețele sociale, el a explicat că s-a lăsat prins într-un joc politic, dar când i-a realizat consecințele, a decis că nu-și dorește să fie motiv de blocaj în parlament, mai ales atunci când colegii lui medici merită mai mult ca oricând salarii mai mari.

Majorările - cu 30% din 1 septembrie, cu alte 30% din 1 ianuarie și apoi cu încă 40% - se conțin în legile pe care guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în urmă cu o săptămână, spre protestul opoziției, dar le-a prezentat abia acum în legislativ, grație revenirii lui Gațcan - o revenire care a adus cu ea deznodământ atât pentru scandalul din jurul deputatului readus înapoi în sânul majorității parlamentare, cât și a celui legat de asumarea lui Chicu.

Întreaga opoziție parlamentară, dar mai ales Platforma DA și formațiunea PAS au contestat cât au putut recenta asumare de răspundere a guvernului Chicu pentru că ar conține, pe lângă extrem de necesara majorare de retribuții în sănătate, și cheltuieli nu tocmai din cele mai necesare pe timp de epidemie.

Forțate de revenirea relativă la normalitate a majorității parlamentare – iar în afară de Gațcan, aceasta este asigurată și de deputatul independent Alexandru Oleinic, a cărei fiică a fost promovată cu o zi în urmă într-o funcție conducătoare într-o agenție publică subordonată guvernului - opoziția a renunțat la boicotul cu care încerca să prevină intrarea în vigoare a asumării. Liderul grupului de parlamentari ai Platformei DA, Alexandru Slusari, și-a anunțat totodată hotărârea formațiunii sale să revină asupra moțiunii de cenzură împotriva guvernului Chicu.

Vom semna moțiunea de cenzură și vom propune în primul rând colegilor de la PAS să facă același lucru

„Accelerăm procesul de demitere a acestui guvern – nu mai putem să așteptăm. Platforma DA săptămâna viitoare, nu acum, nu în aceste 72 de ore, noi nu o să oferim cadou Guvernului Chicu să facem moțiune de cenzură pe subiectele sociale, să stea liniștiți. Dar săptămâna viitoare, după ce vom face ședința biroului politic al Platformei, cel mai probabil, noi vom semna moțiunea de cenzură și vom propune în primul rând colegilor de la PAS să facă același lucru”, a spus Slusari.

Intenția Platformei DA de a doborî guvernul Chicu prin moțiune nu e nouă, dar ea nu a fost susținută până acum de PAS, care insistă pe identificarea mai întâi a suficient sprijin politic pentru o substituție de succes a executivului.

După cazul Gațcan, comentat zilele trecute chiar și în presa internațională ca și fiind unul de “furt” de deputați, prin care “Rusia a împiedicat” crearea unei noi majorități, diferită de cea controlată de socialiști în parlamentul moldovean, voturi pentru moțiune ar putea fi așteptate doar de la democrații lui Pavel Filip, care însă au semnalat de mai multe ori, inclusiv astăzi, că rămân consolidați în jurul formațiunii socialiste.

Un subiect care a reaprins polemica între formațiunile puterii și ale opoziției, odată revenite în ședință, e cel al modificărilor aduse regulilor electorale. Amendamentele sunt menite să înlăture lacune ieșite la iveală în scrutinul prezidențial precedent, introducând de exemplu sancțiuni pentru amestecul bisericii în procesul electoral sau transportarea organizată de persoane către secțiile de votare. Disensiunile au apărut mai ales însă în legătură cu o propunere a Comisiei Electorale Centrale de a reduce, cu două ore, durata rezervată votului în ziua scrutinului.

Lilian Carp, deputat PAS
Lilian Carp, deputat PAS

Opoziția, care, dimpotrivă, optează pentru extinderea la două zile a duratei votării – o măsură cu atât mai necesară, la părerea deputaților din PAS și DA, pe timp de epidemie, a criticat propunerea cu următoarele argumente: „Ce ne dorim prin aceste modificări? Ca tinerii, care de obicei vin mai spre seară, să nu poată să voteze? Sau ce urmărim?” a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Iată replica socialistului Vlad Bătrâncea: „La secțiile de votare, membrii comisiilor nu rezistă fizic – leșină. Dar voi abordați în stil populist – iată, noi propunem să facilităm votul diasporei, dar ei, nemernicii, nu ne lasă…”

Soarta proiectului va fi decisă în viitorul apropiat, joi amendamentele fiind trecute deocamdată doar de prima lectură.

Previous Next

XS
SM
MD
LG