Banii de la UE nu ajung întotdeauna și în Găgăuzia, se plânge Alexandr Tarnavski, vicepreședintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Într-un interviu acordat la Strasbourg, cu ocazia participării la lucrările Congresului Puterilor Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei, Tarnavski spune că Găgăuzia își dorește dezvoltarea de relații la fel de bune atât cu UE, cât și cu Federația Rusă și Turcia, având interese cu toți cei trei parteneri de dezvoltare. Găgăuzia dorește să preia modelul european bazat pe valori, respectul legii si a drepturilor fundamentale, dar relațiile cu Federația Rusă sunt bune pentru cetățenii care lucrează acolo și pentru piața rusă, care a găsit loc și pentru produsele din Autonomie. „Trebuie să luăm din ambele relații ce e mai bun. Nu trebuie să avem prieteni și dușmani, ci doar parteneri buni în toate domeniile și zonele”, mai spune în interviu reprezentantul găgăuz la Congresul Puterilor Locale și Regionale.
Europa Liberă: Domnule Alexandr Tarnavski, vă mulțumesc pentru că ați acceptat să veniți în studioul Europei Libere de la Consiliul Europei. Sunteți aici reprezentând Republica Moldova la Congresul Puterilor Locale și Regionale a Consiliului Europei. V-aș întreba cum vedeți poziția R. Moldova aici, la Consiliul Europei?
Alexandr Tarnavski: „Vedeți, Republica Moldova este un stat tânăr și, de aceea, cred că este foarte important să adopte cele mai bune practici ale democrației europene, care există de multă vreme, mai ales în privința descentralizării. În prezent, Republica Moldova a aprobat strategia descentralizării și este foarte interesant pentru noi să vedem cum aceste procese funcționează în Europa, pentru că noi știm că principalul principiu pe care se bazează totul aici este subsidiaritatea, care permite autoritatilor să fie cât mai aproape de populație posibil.”
Europa Liberă: Poziția Găgăuziei este una specială în cadrul Republicii Moldova. Este cunoscută preferința pro-rusă a cetățenilor, exprimată în cadrul referendumului din 2014. În momenul de față, însă, guvernul de la Chișinău este pro-european, crede în destinul european al Moldovei și aplică prevederile Acordului de Asociere cu UE. In consecință, primește și fonduri europene pentru dezvoltarea R.Moldova. Având în vedere această realitate, faptul că UE este cea care investește bani în R. Moldova, inclusiv în Găgăuzia, dacă e să privim în perspectivă, pentru Găgăuzia cum ar fi mai bine, să meargă alături de UE sau de Federația Rusă?
Alexandr Tarnavski: „Pot spune că Găgăuzia susține aplicarea Constituției de către autoritățile oficiale ale Republicii Moldova și faptul că țara noastră este o țară independentă și suverană. În 2014 am avut în Găgăuzia un referendum consultativ, în cadrul căruia majoritatea covârșitoare a populației s-a pronunțat în favoarea Uniunii Vamale. În același timp, noi înțelegem că aceste chestiuni trebuie să fie abordate la nivel central și statal.
Pentru a avansa, pentru ca regiunea noastră să evolueze, să se dezvolte, încercăm acum să dezvoltăm relații cu Uniunea Europeană, pentru că UE a investit peste 700 de milioane de euro în R. Moldova. Înțelegem acest lucru foarte bine.
Pe de altă parte, relația strategică cu Estul este foarte imporanta economic, pentru că Republica Moldova și Găgăuzia au nevoie de această piață, datorită relațiilor pe care le-am dezvoltat de-a lungul anilor. În același timp, Găgăuzia are relații foarte bune cu Turcia. Iată de ce, aceste relații dezvoltate in mod egal și eficient în aceste trei direcții, ne vor ajuta în viitor să ne dezvoltăm în mod autonom.
Într-adevăr, populația din R.Moldova are puțină încredere în guvern și în autoritățile administrației centrale. Lumea are încredere mai mult în primari, adică în cei care administrează comunitățile la primul nivel, cel local, și în biserică. În Găgăuzia situația diferă un pic. În orice caz, există o anumită doză de lipsă de încredere la nivelul administrației regionale, iar lumea are mai multă încredere în primul nivel de administrare, cel local. De ce acest lucru? Poate pentru că structurile regionale se ocupă cu chestiuni politice mai degrabă decât cu chestiuni economice și sociale. Iată de ce populația are mai multă încredere în acele autorități cu care pot comunica direct pentru a le rezolva problemele. Dar cred că populatia din Găgăuzia are mai multă încredere în guvernarea locală și regională decât cetățenii din restul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: În actuala constelație, în care la Chișinău guvernează un guvern pro-european, prin angajamentul către UE exprimat prin semnarea si ratificarea Acordului de Asocere, Moldova primește și foarte multe fonduri europene. O parte din aceste fonduri ajunge și în Găgăuzia. Ce ați făcut cu acești bani? Au îmbunătățit ei viața locuitorilor din Găgăuzia?
Alexandr Tarnavski: „Da, știm că potrivit statisticilor oficiale, UE a implementat proiecte de susținere financiară a Republicii Moldova de peste 700 de milioane de euro. Evident, UE nu ignoră autonomia când oferă asistență. De exemplu, în acest moment, UE împreună cu Autonomia găgăuză și Departamentul Taraclia implementează un proiect, așa numitul SARD, proiect în valoare de 6,5 milioane de euro. Acesta este un exemplu de un proiect UE implementat în Găgăuzia.
În același timp, este necesar să menționez că Autonomia este dezavantajată în comparație cu celelalte teritorii ale R. Moldova, când vine vorba de proiecte europene. De aceea, autoritățile din Găgăuzia trimit din ce in ce mai multe proiecte la structurile europene pentru a obține finanțări, proiecte de cooperare cu regiunile, în particular direct cu Găgăuzia. Vă voi da însă și un exemplu negativ. UE a acordat ajutor prin autoritățile de stat, centrale, via un proiect de asistentă tehnică derulat prin ambasada României. Acest proiect finanța modernizarea unor instituții preșcolare. Până acum 3 milioane de lei au fost investiți în aceste instituții. Mai mult de 80 de grădinițe și alte instituții preșcolare din Republică vor fi modernizate. Din păcate, nici o grădiniță din Găgăuzia nu a fost prinsă în acest proiect. Iată de ce ne-am dori ca UE să asiste direct Autonomia Găgăuză.”
Europa Liberă: Deci de la UE primiți bani. Ce primiți de la Moscova?
Alexandr Tarnavski: „Nu putem face așa o comparație. UE oferă foarte multă asistență financiară, așa cum am menționat mai devreme. Pe de altă parte, relația cu Federația Rusă nu este mai puțin importantă, câtă vreme cea mai mare parte a populației din Găgăuzia lucrează la Moscova. Această înseamnă locuri de muncă și bani trimiși acasă familiilor, bani cu care se susține și economia din Găgăuzia. De aceea, trebuie să întreținem relațiile cu Federația Rusă.
Piața din Federația Rusă este foarte importantă pentru noi. Baza economiei nostre este reprezentată de industria vinului, și in consecință piața estică este foarte importantă pentru noi. Mai mult, actualmente, legăturile dintre Federația Rusă și Autonomia Găgăuză se îmbunătățesc. Regiunile Federației Ruse oferă și ele asistență sub formă de echipamente, medicamente și instrumente muzicale. Dar repet: cel mai important ajutor este faptul că oamenii noștri au de lucru în Federația Rusă și că produsele noastre au locul lor pe această piață.”
Europa Liberă: UE vine către partenerii săi nu doar cu bani, ci și cu valori, cu justiție, cu lupta anti-corupție, cu egalitatea șanselor, cu principii solide, pe când, Federația Rusă, care nu ar trebui să fie un concurent, ci un partener al UE, dar se poziționează, din păcate, ca un concurent, vine cu bani doar. Vine catre regiuni mai aproiate cultural, precum Găgăuzia, cu promisiuni economice, cu deschiderea pietei ruse pentru produsele de aici, cu locuri de munca pentru cetățenii de aici. Intrebarea mea ar fi dacă pentru cetățenii din Găgăuzia au vreo importanță celelalte oferte, dincolo de bani (drepturile fundamentale, justitia etc), cu care vine UE. Sau au doar importanță pensia și salariul?
Alexandr Tarnavski: „Din anumite motive, în ultima vreme, UE a fost contrapusă Rusiei. Apreciem UE pentru valorile sale, pentru drepturile omului, absența corupției, domnia legii. Aceste lucruri sunt foarte importante. În ultima vreme se spune că Federația Rusă este împotriva acestor lucruri și că nu le acceptă. Sunt sigur că Federația Rusă nu doar că le acceptă, dar încearcă să implementeze în teritoriile sale aceste valori. Noi nu considerăm că acești doi vectori de dezvoltare (UE și Federația Rusă) au sensuri diferite, opuse. Noi credem că există aspecte pozitive in a avea relații bune cu UE, și aspecte pozitive in a avea relații bune cu Federația Rusă. Trebuie să luăm din ambele relații ce e mai bun. Suntem mici și independenți. Suntem un stat neutru. Nu trebuie să avem prieteni și dușmani, ci doar parteneri buni în toate domeniile și zonele.”
Europa Liberă: De ce credeți că este atât de important vectorul geo-politic la alegerile din R.Moldova? Pentru majoritatea țărilor, la alegeri oamenii votează candidatul care promite salarii mai mari, taxe mai mici etc, nu candidatul care promite relatii externe mai bune cu un vecin sau altul.
Alexandr Tarnavski: „Suntem un stat mic, așa cum am spus mai devreme și vom avea mereu dispute geopolitice. Cred uneori că politicienii intentionat incită acest conflic geopolitic pentru a ascunde lipsa de soluții pentru problemele țării, problemele pentru care i-au ales cetățenii. Oamenii i-au ales ca să repare drumuri, să crească pensiile, salariile și să creeze conditii mai bune de trai pentru populație. Găgăuzia a spus, la referendum, care este vectorul său pentru politica externă.
Dar cel mai important este ca populația să trăiască cu calm intr-un stat pașnic și neutru, unde toate condițiile sunt create pentru ca ei să nu stea acasă fără slujbe, fără să poată câștiga cele necesare pentru a-și tine familiile în bunăstare. Sper că acum este recunoscut faptul că Republica Moldova a ales să se îndrepte către UE.
Noul președinte tinde să schimbe direcția către Est. Sper că aceste puteri să se echilibreze (Parlamentul, guvernul, Presedintele) si vor dezamorsa aceste conflicte astfel ca structurile puterii să funcționeze pentru întreaga țară. Pentru că, de fapt, avem un stat divizat: 50% cred că ar fi mai bine să ne dezvoltăm către Est, iar 50% cred că directia bună este UE. Trebuie să ne asigurăm că toți oamenii înțeleg că trăiesc într-o singură țară si că au un singur scop: să se dezvolte, si nu să fie despărțiti de geopolitică. ”
Europa Liberă: Ce părere aveți despre această nouă propunere de introducere a votului uninominal?
Alexandr Tarnavski: „Acest subiect a fost supus consultării publice și trimis spre analiză Comisiei Veneția. Găgăuzia a vorbit deschis despre acest subiect cu ani în urmă, când Adunarea Populară din Găgăuzia a înaintat Parlamentului de la Chișinău o moțiune legislativă cu acest subiect. Găgăuzia crede că autonomia noastră, la fel ca autonomiile europene care există în UE, are dreptul să fie reprezentată politic în organismul suprem legislativ, în parlament. Singurul lucru important este să se țină seama de cota pe care Autonomia o va obține în Parlament, astfel încât să reflecte proporția Autonomiei în cadrul Republicii Moldova, respectiv faptul că noi reprezentăm 5% din populație.”