Linkuri accesibilitate

Gazprom a suspendat tranzitul de gaze prin Ucraina spre Ungaria


Ucraina a declarat că Gazprom a suspendat tranzitul de gaze naturale către Ungaria, la câteva zile după ce gigantul rus controlat de stat a semnat un contract pe termen lung cu Budapesta.

Măsura a fost anunțată la 1 octombrie de către operatorul energetic din Ucraina.

Gazprom nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Suspendarea fluxurilor către Ungaria prin Ucraina nu afectează alte livrări care tranzitează Ucraina către clienții europeni. Iar Ungaria va primi gaz rusesc pe alte rute, inclusiv TurkStream, o conductă care trece sub Marea Neagră, dar reduce veniturile pe care Ucraina le primește din taxele de tranzit.

„Monopolizarea rutelor de gaz de către Gazprom, pe care o observăm acum, ridică problema principiilor fundamentale ale funcționării piețelor gazelor din UE - concurență și transparență”, a declarat Sergiy Makogon, șeful operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina într-un comunicat.

Rețeaua de conducte a Ucrainei a fost multă vreme ruta dominantă pentru ca Rusia să-și exporte gazul către Europa. Dar acest lucru s-a schimbat în ultimii ani, pe măsură ce noile conducte submarine au intrat în funcțiune.

Conducta Nord Stream 2 va contribui la capacitatea Rusiei de a livra gaze direct către Germania atunci când va fi online cândva anul viitor. Dar Ucraina, împreună cu Statele Unite și alte țări, au avertizat că Nord Stream 2 nu va face decât să înăsprească controlul pe care Gazprom îl are pe piețele europene ale gazelor.

În cadrul acordului cu Ungaria, care intră în vigoare la 1 octombrie, Gazprom va livra anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaz către Ungaria, prin Serbia și prin Austria. Premierul ungar Viktor Orban a respins criticile Ucrainei.

„Avem nevoie de benzină. Aceasta este realitatea. Trebuie să fiți de acord cu rușii”, a declarat Orban pentru radioul public din Ungaria.

XS
SM
MD
LG