Linkuri accesibilitate

Negocierile cu Gazprom: „ Se înregistrează un anumit progres”(premierul Natalia Gavrilița)


Satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, 17 octombrie 2021
Satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, 17 octombrie 2021

Vorbind joi, 28 octombrie, la Bruxelles, într-un moment în care un vicepremier moldovean, Andrei Spînu, încă mai poartă negocieri la Sankt Petersburg privind noul acord de gaze cu șeful Gazprom, Alexei Miller, premierul Natalia Gavrilița s-a arătat optimistă, spunând că în negocieri ar exista un anumit progres:

„R. Moldova este interesată într-un contract pe termen lung la un preț pe care și-l poate permite. Negocierile sunt în toi. Se înregistrează un anumit progres”, a spus ea.

Actuala rundă de negocieri cu Gazprom a început miercuri. Acordul cu Gazprom expiră la sfârșitul săptămânii, iar în acest moment, R. Moldova cumpără gaze de la Gazprom, la prețul pieței de circa 790 de dolari pentru mia de metri cubi. R. Moldova ar vrea să negocieze un preț de circa 200 până la 300 de dolari, Gazprom insistă pe de altă parte, ca R. Moldova să-și achite datoria istorică pe care o estimează la peste 700 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, tot joi dar la Chișinău, președinta Maia Sandu a declarat - în prima sa conferință de presă pe tema crizei gazelor, izbucnită la început de octombrie- că R. Moldova abia acum începe să-și asigure independența energetică, acuzând guvernările anterioare că, fiind dominate de corupție, nu au vrut să diversifice accesul țării la resurse energetice:

„În timp că alte țări au investit timp de decenii în diversificarea resurselor energetice, în proiecte de energie regenerabilă, de eficiență energetică, astfel încât să se protejeze de astfel de crize, la noi sistemul energetic a fost o sursă constată de corupție” a spus Maia Sandu după reuniunea de joi a Consiliului Suprem de Securitate.

Președinta a mai arătat că a cerut, în cadrul ședinței consiliului de securitate pe care l-a convocat azi pentru a se asigura că instituțiile moldovene știu ce au de făcut, o serie de măsuri de eficientizare energetică și pentru obținerea de energie din surse regenerabile.

XS
SM
MD
LG