Linkuri accesibilitate

Gazprom nu poate opera, în regim de monopol, Nord Stream 2 (Ursula von der Leyen/ UE)


Cinci lucruri despre Nord Stream - 2
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

La summitul UE-Ucraina, care a avut loc marți la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reafirmat că gazoductul Nord Stream 2 nu va fi exceptat de la prevederile așa numitului pachet energetic trei al Uniunii Europene, ceea ce va împiedica Gazprom să administreze conducta în regim de monopol.

„După cum am subliniat în repetate rânduri, directiva privind gazul din 2019, al treilea pachet energetic, se aplică în totalitate în cazul Nord Stream 2. Pentru Comisia [UE], este evident că Ucraina rămâne și trebuie să rămână o țară de tranzit de încredere", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen marți, la Kiev, la summitul UE-Ucraina.

Comunicatul summit-ului „a reiterat” și el angajamentul ambelor părți față de aplicarea deplină a legislației UE în cazul „sistemelor de transport existente și viitoare de gaze pe teritoriul UE”.

Gazprom ar vrea să administreze Nord Stream 2 în regim de monopol, cum face cu prima conductă din proiect, dar conform legislației UE din 2019, trebuie să numească acum un operator independent și să permită altor furnizori să folosească conducta, ceea ce face mai dificilă „izolarea energetică” a unor țări precum Polonia sau Ucraina.

XS
SM
MD
LG