Linkuri accesibilitate

GENDERDOC-M: Moldova Pride se va ține în 12-18 iunie  


Marșul din 2022 a culminat cu ceea ce mulți consideră a fi fost cel mai lung și mai mare marș Pride pe străzile Chișinăului din istoria de 22 ani a evenimentului
Marșul din 2022 a culminat cu ceea ce mulți consideră a fi fost cel mai lung și mai mare marș Pride pe străzile Chișinăului din istoria de 22 ani a evenimentului

Promotorii drepturilor persoanelor LGBT+ au anunțat că o nouă ediție a festivalului „Moldova Pride” se va ține între 12 și 18 iunie, urmând să se încheie, din nou, cu un marș.

Noua ediție a festivalului anual vine după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis la 17 ianuarie că toate țările membre în Consiliul Europei sunt datoare să recunoască căsătoriile cuplurilor de același sex, mărind presiunea asupra autorităților din țări cu societăți predominant conservatoare, ca R. Moldova.

Principala organizație LGBT+ din R. Moldova, Centrul de Informații GENDERDOC-M, a anunțat că din programul manifestării nu vor lipsi evenimente deja „emblematice” din anii trecuți, ca decernarea premiilor „Strachina de Jmalț”, Pride Park sau Pride Night.

Noua ediție a festivalului va avea loc la puține zile după ce R. Moldova va găzdui cea mai mare adunare de lideri europeni din istoria sa, reuniunea Comunității Politice Europene, care se va ține la 1 iunie în apropierea capitalei.

2022: cel mai mare și mai lung marș

Ediția din 2022 a culminat cu ceea ce mulți consideră a fi fost cel mai lung și mai mare marș Pride pe străzile Chișinăului din istoria de 22 ani a evenimentului. În trecut, ani de-a rândul, organizatorii au preferat să nu țină vreun marș în aer liber, iar când s-au încumetat s-o facă, marșul a trebuit să fie întrerupt prematur din cauza ostilității contra-demonstranților, din rândul credincioșilor creștin-ortodocși.

În premieră, în 2022 au participat la marș politicieni moldoveni.

Mai înainte, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a amenințat în postări pe rețele că nu va permite ținerea marșului. „Parada LGBT, cine vrea, s-o organizeze fiecare acasă”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Împotriva marșului s-a pronunțat în 2022, în mod tradițional, Mitropolia Moldovei.

În ciuda acestor luări de poziție, în anul dintre două Pride-uri R. Moldova a progresat într-un clasament european al drepturilor persoanelor LGBT+, făcut de organizația ILGA-Europe, devansând inclusiv țări din Uniunea Europeană ca România, Polonia și Bulgaria.

Presiuni sporite asupra Moldovei

Noua ediție a festivalului anual ajuns la ediția XXII vine după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis la 17 ianuarie că toate țările membre în Consiliul Europei (din care face parte și R. Moldova) sunt datoare să recunoască căsătoriile cuplurilor de același sex.

Ulterior, în premieră, un cuplu ne-heterosexual din Moldova a cerut autorităților recunoaștere legală, primind un refuz previzibil, pe care îl contestă în justiția europeană.

Decizia CEDO a fost aspru criticată de Mitropolia Moldovei: „Cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în țara noastră va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului”, a avertizat Mitropolitul Moldovei Vladimir.

Așteptările activiștilor

Întrebată de Europa Liberă dacă speră ca la ediția de anul acesta a festivalului LGBT+ să participe mai mulți politicieni, Angela Frolov, coordonatoare de programe la GENDERDOC-M, a răspuns că „noi totdeauna ne așteptăm la mai mulți”, dar și-a exprimat anume scepticism, dată fiind situația politică mai complicată din țară.

În privința anului care s-a scurs de la precedentul Moldova Pride, Frolov a spus că a adus progrese.

„Au fost votate unele schimbări în Codul Penal legate de crimele de ură și discursul instigator la ură și violență. Acum discursul de ură poate fi pedepsit penal și politicienii homofobi și transfobi sunt puși în fața unei alegeri complicate.”

„Orientarea sexuală și identitatea de gen au fost introduse în legea nediscriminare drept criterii protejate. Și, decizia CEDO Fedotova vs. Rusia (din ianuarie 2023) a deschis o posibilitate legală pentru recunoașterea cuplurilor de același sex”, ne-a declarat Frolov.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG