Mii de mercenari ai lui Prigojin au fost implicați profund în conflictul din Ucraina. Dar acum acești militari predau armele armatei ruse, într-o aparentă încheiere a operațiunilor lor în Ucraina.
Revolta eșuată care s-a încheiat cu exilul lui Prigozhin a aruncat structura de comandă a armatei ruse în dezordine, a declarat generalul Mark Milley, șeful Statelor Majore Reunite ale armatei americane. „Aparatul de comandă și control la nivel strategic este cu siguranță confuz, în cel mai bun caz, și probabil deteriorat” a spus Milley.
Revolta și problemele logistice, pierderile „semnificative” de ofițeri și slaba pregătire au contribuit la scăderea moralului în rândul forțelor ruse, a arătat liderul miltiar American. Trupele ruse au avut câteva luni pentru a-și întări apărarea în Ucraina, inclusiv să plaseze mine, sârmă ghimpată și să sape tranșee, a spus Milley, continuînd ”Dar Ucraina avansează încet și deliberat. „Va fi o luptă lungă, va fi greu, va fi sângeros," a prezis Milley, arătând ”Dar din punctul meu de vedere, este departe de a fi un eșec."
Principalul obstacol pentru trupele ucrainene sunt câmpurile minate, care îi obligă pe soldați să avanseze încet. Coaliția se concentrează pe furnizarea de echipamente Ucrainei pentru a ajuta la eliminarea și apărarea împotriva acestor mine, precum și la apărarea aeriană pentru a se proteja de atacurile aeriene.
Comentariile șefului statelor majore sunt asemănătoare cu cele ale altei oficialități de rang înalt de la Pentagon săptămâna trecută. Colin Kahl, care a părăsit recent funcția de subsecretar al apărării pentru politici, a declarat reporterilor că Ucraina nu a adus încă „majoritatea puterii lor de luptă”.
Strategia Ucrainei este să testeze liniile rusești în căutare de puncte slabe în est și sud, a spus Kahl. „Cred că testul real va fi când vor identifica puncte slabe sau vor crea puncte slabe și vor face o breșă,” a spus Kahl. „Cât de rapid vor putea să profite de aceasta cu puterea lor de luptă pe care o au în rezervă și cât de rapid vor putea rușii să răspundă” – este considerat testul următor.