Linkuri accesibilitate

Georgia retrage controversata lege a „agenților străini” în urma unor proteste violente


În fața unei baricade în flăcări lângă clădirea parlamentului georgian din Tbilisi, la 9 martie.
În fața unei baricade în flăcări lângă clădirea parlamentului georgian din Tbilisi, la 9 martie.

Partidul de guvernământ din Georgia, în fața a două zile de proteste violente și a criticilor ascuțite din partea Occidentului, și-a retras din parlament controversata legislație privind „agenții străini”.

„În calitate de partid de guvernare responsabil față de fiecare membru al societății, am decis să retragem necondiționat acest proiect de lege pe care l-am susținut”, a anunțat pe 9 martie partidul Visul Georgian într-o declarație pe pagina sa de internet.

Protestele inițiale au izbucnit în momentul în care legislatorii au luat în discuție controversata lege privind agenții străini, la 7 martie. Legislația propusă, care este susținută de partidul de guvernământ Visul Georgian și care a fost aprobată într-o primă lectură convocată în grabă la 7 martie, ar obliga organizațiile societății civile care primesc mai mult de 20 % din finanțare din străinătate să fie clasificate ca agenți străini.

Unii au comparat proiectul de lege cu legislația adoptată în Rusia, unde toate organizațiile sau persoanele care primesc sprijin financiar din străinătate pot fi declarate agenți străini, o etichetă care le stigmatizează și le obligă să se supună unor audituri. Revizuirile ulterioare ale legii au vizat mass-media finanțate din străinătate.

Georgian 'Foreign Agent' Law Triggers Brawls And Street Clashes
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00

Proiectul de lege a stârnit furia georgienilor, care au organizat două zile de proteste. Forțele de securitate și poliția au ripostat cu gaze lacrimogene, grenade paralizante și tunuri cu apă.

Protestatarii au scandat „Nu legii rusești!” și au cântat imnurile georgian, ucrainean și al UE. Pe un banner afișat în timpul protestelor reluate pe 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, scria: „Femeile sunt împotriva controlului total”.

Zeci de persoane au fost reținute în timpul violențelor care au urmat, iar Ministerul de Interne a declarat că cel puțin 50 de ofițeri de poliție au fost răniți.

Partidul Visul georgian mai spune în declarația prin care anunță retragerea proiectului legislativ că acesta a fost „prezentat într-o lumină proastă și într-un mod înșelător”, adăugând că va lansa consultări publice pentru a „explica mai bine” scopul legii.

După ce proiectul de lege a fost retras, reprezentanții opoziției au spus că protestele vor continua până când guvernul va renunța oficial la proiectul de lege privind agenții străini și îi va elibera pe cei arestați în timpul protestelor. Opoziția georgiană a criticat deseori partidul Visul georgian pentru că este prea apropiat de Moscova, care îi susține pe separatiștii din regiunile georgiene separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Președinta Salome Zurabișvili a declarat că va exercita dreptul de veto asupra proiectului de lege, deși parlamentul ar fi putut trece peste veto-ul său.

Introducerea în discuție a acestei legi a provocat nenumărate critici la adresa Georgiei, inclusiv din partea diplomaților din Uniunea Europeană și din Statele Unite.

Delegația UE în Georgia a declarat într-un tweet că a salutat anunțul făcut de Visul georgian, despre care spusese anterior că ridică întrebări serioase cu privire la perspectivele democrației în Georgia.

„Încurajăm toți liderii politici din Georgia să reia reformele pro-UE, într-un mod incluziv & constructiv și în conformitate cu cele 12 priorități pentru ca Georgia să obțină statutul de candidat”, se spune în acest mesaj.

Georgia a cerut aderarea la Uniunea Europeană, dar oficialii UE au afirmat că legea privind agenții străini ar complica traseul de aderare al țării. Anul trecut, blocul comunitar a refuzat să acorde statutul de candidat Georgiei, invocând un blocaj în ceea ce privește reformele politice și judiciare.

XS
SM
MD
LG