Ministrul german de interne, creştin-democratul Thomas de Maizière, a publicat în ziarul „Bild am Sonntag” 10 teze privind „cultura directoare” (Leitkultur) germană. Pe fundalul discuţiilor privind chestiunea numărului mare de refugiaţi, tezele au stârnit o amplă dezbatere în Germania. Teze similare au fost lansate deja în deceniul trecut. Contestatarii lui de Maizière susţin că şi-a lansat tocmai acum tezele, anticipând astfel o temă care ar putea fi instrumentalizată în campania electorală.
Reamintim că în septembrie se vor desfăşura în Germania alegeri generale. Deocamdată nu se poate spune cine va fi viitorul şef al guvernului federal, creştin-democrata Angela Merkel, sau social-democratul Martin Schulz. Potrivit ultimelor sondaje, Germania va fi guvernată, ca şi până acum, de o mare coaliţie.
Dar iată ideile principale exprimate de ministrul de interne, sintetizate în cele 10 puncte privind „Cultura directoare”.
Privitor la practicile sociale în Germania, de Maizière notează polemic: „nu ne acoperim faţa”, „nu suntem burka”, arătând că în Germania „există o societate deschisă”.
Apoi subliniază importanţa procesului de învățământ şi transmiterii noţiunilor de cultură generală, pe care le consideră mai importante decât o simplă educaţie profesională.
„Noi suntem moștenitori ai istoriei noastre, cu toate suişurile şi scăderile ei”, susţine apoi ministrul pentru a reliefa următoarele teze: „Suntem o națiune de cultură” şi „În țara noastră religia este cleiul și nu dalta societății.”
Pentru a evidenţia coeziunea culturală, ministrul renunţă apoi la formulări metaforice, afirmând: „Avem o cultură civică în soluționarea conflictelor din țara noastră”.
În următoarea teză, de Maizière se pronunţă în subtext contra naţionalismului: „Noi suntem patrioți luminați. Un patriot luminat își iubește țara și nu urăște pe alții.” Contextualizând ideea, ministrul îşi încheie lista cu ultimele două teze, în care subliniază apartenenţa Germaniei la spaţiul cultural intelectual și politic occidental, în care există o memorie colectivă comună privind anumite locuri şi evenimente.
În opinia lui de Maizière, aceste teze completează prevederile constituţionale. Social-democraţii, cât şi unii creştin-democraţi i-au reproşat ministrului că ceea ce conţine Constituţia nu ar trebui completat cu astfel de teze. Asta, pentru că Legea Fundamentală conţine deja principiile esenţiale a ceea ce de Maizière numeşte în decalogul său „cultură directoare”, şi anume: libertate, justiţie şi armonie.