Linkuri accesibilitate

Germania aprobă trimiterea de tancuri grele în Ucraina, SUA ar urma să facă același lucru


Cancelarul german Olaf Scholz rostește un discurs în fața unui tanc Leopard 2 în timpul unei vizite la o bază militară din Bergen, Germania, 17 octombrie 2022
Cancelarul german Olaf Scholz rostește un discurs în fața unui tanc Leopard 2 în timpul unei vizite la o bază militară din Bergen, Germania, 17 octombrie 2022

Guvernul german a anunțat că va forma două batalioane cu tancuri Leopard 2 pentru Ucraina.

Germania a răspuns apelurilor repetate ale Kievului și a aprobat decizia de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, precum și reexportul acestora din țările partenere, în contextul în care presa a anunțat că și Statele Unite vor da undă verde livrării de tancuri Abrams către Ucraina.

Măsura, anunțată de guvernul german la 25 ianuarie, reprezintă o importantă schimbare de poziție a aliaților occidentali, care, speră Kievul, va modifica echilibrul de forțe pe câmpul de luptă, în condițiile în care Rusia exercită o presiune masivă asupra apărătorilor ucraineni din Donbas.

Germania a declarat că obiectivul său este de a înființa rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2 pentru Ucraina, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, care a mai spus că Berlinul va furniza, într-o primă etapă, 14 tancuri Leopard 2 din stocurile militare.

Instruirea trupelor ucrainene în Germania va începe în curând, iar Germania va furniza, de asemenea, logistică și muniție, se mai arată în comunicat.

„Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a sprijini Ucraina cât mai eficient posibil. Acționăm într-o manieră strâns coordonată la nivel internațional", se spune în declarația publicată de biroul de presă al cancelarului german.

Olaf Scholz urmează să facă un anunț oficial într-o alocuțiune în fața Parlamentului la ora 14.00, au declarat presei oficiali implicați în acest subiect.

Este posibil ca și administrația președintelui Joe Biden să facă tot astăzi un anunț la Washington cu privire la livrările de tancuri Abrams fabricate în SUA către Ucraina, susține presa americană, citând surse care vor să-și păstreze anonimatul.

Doi oficiali americani care au legătură cu aceste decizii au declarat pentru CNN că administrația finalizează planurile de a trimite aproximativ 30 de tancuri Abrams în Ucraina. Cu toate acestea, rămâne neclar cât de repede ar putea fi livrate aceste tancuri. Experții citați de presă susțin însă că ar putea dura luni sau chiar ani pentru ca tancurile americane să ajungă pe frontul de luptă.

Deocamdată Pentagonul nu a avut nicio reacție.

„Ar trebui să trimitem Abrams!”

Ucraina a presat Germania să livreze tancuri Leopard pentru a o ajuta să țină piept ofensivei Rusiei în estul țării, dar Berlinul a fost până acum reticent să îndeplinească cererea ucraineană. Se spune că, o vreme, oficialii germani ar fi spus că acceptă să dea Ucrainei Leopard 2 doar dacă Washingtonul va trimite și tancuri Abrams.

După ce inițial au susținut că foarte sofisticatele tancuri Abrams nu sunt alegerea potrivită pentru stadiul actual al războiului, deoarece necesită o pregătire lungă și intensivă pentru a fi operate și o întreținere complicată, oficialii americani par să-și fi schimbat poziția.

„Dacă germanii continuă să spună Vom trimite tancuri Leopard doar cu condiția ca americanii să trimită Abrams, ar trebui să trimitem Abrams”, a declarat senatorul democrat Chris Coons, un aliat al lui Biden, pentru Politico la 24 ianuarie.

Marea Britanie a anunțat deja că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina. Alți aliați, de pildă țările scandinave, intenționează să se alăture Germaniei și să furnizeze tancuri Leopard către Kiev, scrie Spiegel. Presa norvegiană scria în seara zilei de 24 ianuarie, că guvernul de la Oslo se gândește dacă să trimită o parte din tancurile sale Leopard 2 în Ucraina.

Norvegia, membră NATO, care se învecinează și ea cu Rusia, ar putea contribui cu patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 ale țării, relatează ziarul Dagens Naeringsliv.

Rusia a reacționat cu furie la ultimele informații privind posibilele livrări de tancuri americane către Ucraina, ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, afirmând că o astfel de acțiune ar fi o „altă provocare flagrantă”.

Ucraina așteaptă decizii „împotriva teroriștilor”

În discursul său nocturn din 24 ianuarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile privind livrarea de tancuri de luptă occidentale către țara sa „trebuie să se încheie cu decizii”. „Decizii privind consolidarea reală a apărării noastre împotriva teroriștilor. Aliații au numărul necesar de tancuri. Când se vor lua deciziile de care avem nevoie, vom fi bucuroși să vă mulțumim fiecăruia pentru contribuție. Noi încă ne străduim în această direcție”, a declarat Zelenski.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declarase pe 24 ianuarie că este încrezător că alianța va găsi în scurtă vreme o soluție privind livrarea de tancuri de luptă către Ucraina. „În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm Ucrainei sisteme mai grele și mai avansate și trebuie să o facem cât mai repede”, a declarat Stoltenberg reporterilor, după dialogul cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Pe câmpul de luptă, Statul Major General al Ucrainei a declarat în raportul său din 25 ianuarie că, în pofida faptului că au suferit „numeroase pierderi”, trupele rusești și-au continuat ofensiva în regiunile Donețk și Luhansk, atacurile fiind îndreptate în principal asupra orașelor Bahmut și Avdiivka din Donețk, unde au loc lupte grele de luni de zile.

„Deși a suferit numeroase pierderi, inamicul încă a încetat acțiunile ofensive pe axele Liman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka. În zonele Kupiansk, Zaporojie și Herson inamicul se află în defensivă”, se spune în raport.

Bazat pe relatări Reuters, AFP, Politico, CNN și dpa.

XS
SM
MD
LG