Linkuri accesibilitate

Germania: conservatorii cancelarei Merkel ar putea pierde alegerile din septembrie


Candidații în alegerile generale din Germania: Armin Laschet (candiadtul CDU/CSU), Annalena Baerbock (Verzii) și Olaf Scholz (SPD).
Candidații în alegerile generale din Germania: Armin Laschet (candiadtul CDU/CSU), Annalena Baerbock (Verzii) și Olaf Scholz (SPD).

Cu numai cinci săptămâni până la alegerile generale din Germania, partidul Social-Democrat depășește – în sondaje – Uniunea Creștin Democrată a cancelarei Angela Merkel. După 16 ani la conducerea țării, Merkel nu mai candidează anul acesta și intenționeză să se retragă din politica activă.

În aceste condiții, liderul social-democraților germani Olaf Scholz, ministru de finanțe în actualul guvern de mare coaliție, ar putea fi succesorul cancelarei Merkel.

Pentru prima dată în aproape 15 ani, social-democrații sunt creditați cu mai multe intenții de vot decât alianța partidelor conservatoarea, CDU/CSU: 23% ar vota pentru SPD și 22% pentru CDU/CSU. Partidul ecologist se situează pe locul trei, cu 18% din intențiile de vot, o cădere semnificativă, după ce câteva luni au condus în sondajele de opinie.

Olaf Scholz și-a condus partidul de pe locul trei în urmă cu o lună la liderul unui sondaj de vot marți, o schimbare remarcabilă atât pentru partidul său, cât și pentru conservatorii săi rivali, care riscă să piardă puterea după patru victorii electorale consecutive sub Merkel.

În sondajul Forsa, prezentat marți, Scholz este, de asemenea, cel mai popular dintre candidații la funcția de cancelar.

În calitate de cancelar, Scholz ar putea face pași către o uniune fiscală în Europa, unde conducerea social-democrată spune că Merkel a fost prea ezitantă. Conservatorii resping ceea ce ei numesc o „uniune a datoriilor”, referindu-se la emiterea de datorii comune de către statele europene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG