Linkuri accesibilitate

Germania intenționează să trimită avioane de luptă Eurofighter în România


Bombardiere germane Eurofighter simulând interceptarea unui avion deasupra Mării Baltice, 1 noeembrie 2018.
Bombardiere germane Eurofighter simulând interceptarea unui avion deasupra Mării Baltice, 1 noeembrie 2018.

Germania intenționează să trimită avioane de lupă Eurofighter în România, după ce Franța a anunțat că va trimite în jur de 800 de militari pentru întărirea prezenței NATO, pe fundalul tensiunilor care cresc la granița dintre Rusia și Ucraina. Potrivit postului german public de televiziune ARD, surse „bine informate din domeniul securității” au precizat că în cazul unui nou atac al Rusiei asupra țării vecine, NATO va mai trimite 1.000 de militari în România, țară care are o graniță de peste 650 de kilometri cu Ucraina.

În Bulgaria vecină sunt așteptate două avioane de lutpă olandeze, în timp de două nave militare spaniole vor patrula în largul coastelor la Marea Neagră.

Secretarul general NATO, Jens Stoletenberg și adjunctul său Mircea Geoană au precizat că NATO nu va trimite trupe în Ucraina în cazul unui atac rusesc, dar va întări capacitatea defensivă a țărilor NATO din flancul estic, sprijinind totodată Kievul cu ajutoare militare și logistice.

Într-un interviu luni pentru RFI. România, Mircea Geoană a reamintit că nefiind membră NATO, Ucraina nu este acoperită de articolul 5 al tratatului Nord-Atlantic, așa cum este cazul României sau Bulgariei. Dar orice nouă agresiune a Rusiei (după cea din 2014) este „inacceptabilă” pentru NATO și va declanșa aplicarea unor sancțiuni economice „fără precedent”.

Acest răspuns însă nu este de competența NATO, ca organizație, ci a statelor membre, a G7 sau Uniunii Europene, a mai spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG