Germania este pregătită să autorizeze Polonia să trimită tancuri Leopard de fabricație germană în Ucraina, a declarat pe 22 ianuarie ministrul de externe Annalena Baerbock, după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a atacat Berlinul din cauza refuzului său de a accepta să permită membrilor NATO să trimită tancurile dacă Statele Unite nu trimit tancurile de luptă Abrams.
Germania s-a confruntat cu critici și presiuni tot mai mari din partea țărilor europene din cauza faptului că s-a opus să trimită tancurile pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei rusești.
„Dacă suntem întrebați, atunci nu ne vom opune", a declarat Baerbock pentru televiziunea LCI după o reuniune la nivel înalt franco-germană la Paris. „Știm cât de importante sunt aceste tancuri și de aceea discutăm acest lucru acum cu partenerii noștri. Trebuie să ne asigurăm că viețile oamenilor sunt salvate și că teritoriul Ucrainei este eliberat.”
Tancuri pentru a face față ofensivei pregătite de ruși
Morawiecki afirmase mai înainte pentru agenția PAP că atitudinea Germaniei este „inacceptabilă”, adăugând că oameni nevinovați mor în fiecare zi în timp ce aliații Ucrainei dezbat trimiterea tancurilor.
Germania s-a confruntat, de asemenea, cu presiuni din partea statelor baltice Letonia, Estonia și Lituania, care au făcut un apel comun către Germania pe 21 ianuarie, îndemnând-o să își asume răspunderea și să trimită aceste tancuri de mare putere în Ucraina.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, nu a confirmat deocamdată declarația lui Baerbock, dar a declarat că sa va lua în curând o decizie privind tancurile, iar cancelarul german Olaf Scholz a declarat că toate livrările de arme către Ucraina de până acum au avut loc în strânsă coordonare cu partenerii occidentali. „Vom face acest lucru și în viitor”, a spus el.
Între timp, un important deputat american a declarat că susține trimiterea chiar și a unui număr simbolic de tancuri de luptă M1 Abrams pentru a ieși din impas.
„Germania nu va trimite un singur tanc... până când nu le vom da asigurări că vom trimite tancurile noastre Abrams”, a declarat reprezentantul american Michael McCaul (republican din Texas), la CNN. „Dacă facem acest lucru public, asta ar permite trimiterea mai multor tancuri Leopard, deoarece există alte 10 națiuni care așteaptă ca Germania să semneze pentru tancurile pe care le-a dat".
Mark Cancian, analist militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a fost de acord că Statele Unite ar putea dona un număr mic de M1 Abrams pentru a debloca aprobarea Germaniei pentru Leopard.
Într-o astfel de situație, Ucraina ar putea primi potențial între 100 și 150 de Leopard-uri de la aliații din NATO pe parcursul mai multor luni, a spus el, menționând că numărul de tancuri Leopard produse a fost de aproximativ 2.000.
Cancian a declarat pentru RFE/RL că numărul de livrări de tancuri către Ucraina care se discută în prezent - 14 de la britanici și 15 de la Polonia - nu este suficient pentru a avea un impact important.
„Dimensiunea ajutorului este importantă”, a spus el. „Cred că un pachet de la 100, 150 [de unități] va începe să aibă un impact important pe câmpul de luptă. Nu va schimba prea mult raportul de forțe, dar veți observa că forțele lor armate devin mai eficiente".
Amenințări cu „catastrofa globală”
McCaul, care este președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților SUA, a declarat că decizia Rusiei de a-l numi pe generalul Valeri Gherasimov la conducerea campaniei din Ucraina înseamnă că Rusia „va începe o ofensivă majoră pe flancul estic în Donbas”, iar tancurile pot ajuta la oprirea acesteia.
McCaul a subliniat că nu e necesar ca SUA să trimită foarte multe tancuri Abrams. „Tot ce trebuie să facem este să dezlănțuim ceea ce are Germania și celelalte 10 țări din NATO. NATO trebuie să împartă povara. Țările NATO împart povara", a spus el.
El a adăugat că un acord pentru trimiterea acestora ar însemna, de asemenea, trimiterea și unui supliment de rachete tactice care pot ajunge în Crimeea și elimina dronele iraniene. Întrebat dacă furnizarea de tancuri de luptă Ucrainei ar putea provoca o escaladare a războiului, McCaul a înlăturat îngrijorările, spunând că SUA și alți aliați ucraineni au mai auzit avertismentele rusești.
Șeful Dumei de Stat a Rusiei a amenințat pe 22 ianuarie că noul pachet de arme trimise Kievului ar putea ridica războiul din Ucraina la un nou nivel care ar putea duce la o „catastrofă globală”.
Viaceslav Volodin scria pe Telegram că „dacă Washingtonul și țările NATO livrează arme care vor fi folosite pentru a lovi orașe civile și vor încerca să pună stăpânire pe teritoriile noastre...acest lucru va duce la măsuri de represalii folosind arme mai puternice".
Comentariile șefului Camerei inferioare a Parlamentului rus au fost interpretate de mulți ca însemnând amenințarea cu arme nucleare. Volodin s-a adăugat astfel listei oficialilor ruși de rang înalt care amenință cu o escaladare semnificativă a războiului neprovocat pe care Kremlinul l-a lansat împotriva Ucrainei în urmă cu 11 luni.
Ajutorul american va continua
Cel mai recent pachet de echipamente militare anunțat de Grupul de contact pentru apărare din Ucraina include sisteme de apărare aeriană, transportoare Humvee, muniție pentru artilerie și rachete pentru sistemele de rachete avansate de mare mobilitate (HIMAR). Pachetul este suficient pentru ca forțele de la Kiev să înregistreze progrese în apărarea teritoriului ucrainean și să le ajute să recupereze teritoriul ocupat de Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă american Patrick Ryder, după ce ajutorul a fost anunțat în timpul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.
Michael McCaul a declarat că există suficient sprijin atât din partea republicanilor, cât și a democraților din Congres pentru a continua să aprobe un astfel de ajutor militar, iar Cancian a spus că acesta este „cel mai important” lucru pentru Ucraina, alături de sprijinul aliaților din NATO.
„Privind pe termen lung, acest lucru este mult mai important decât orice element anume din pachetul de ajutor. Ucraina nu poate supraviețui sau câștiga dacă valoarea ajutorului scade substanțial sau dacă este întrerupt."