Linkuri accesibilitate

Germania respinge ideea reprimirii Rusiei în G7


Președintele Franței, Emmanuel Macron, al SUA, Donald Trump, premierul Japoniei Shinzo Abe, premierul Marii Britanii Boris Johnson, cancelara Germaniei, Angela Merkel, premierul Canadei Justin Trudeau și premierul Italiei Giuseppe Conte

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a respins ideea reprimirii Rusiei în Grupul celor Șapte (G7) după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a invocat posibilitatea ca Moscova să se alăture din nou grupării puterilor economice mondiale. MT

„Motivul expulzării Rusiei (din G7) a fost anexarea Crimei și intervenția din estul Ucrainei”, a spus Maas într-un interviu pregătit pentru publicare la 27 iulie în două ziare germane: Rheinische Post și Bonner General-Anzeiger.

Heiko Maas
Heiko Maas

„Atâta timp cât nu avem o soluție acolo, nu văd nici o șansă” de reprimire a Rusiei, a mai spus Maas.

Donald Trump a sugerat că Rusia s-ar putea întoarce în G7 când a anunțat intenția amânării summmit-ului anual al grupării până în septembrie, din cauza pandemiei de COVID-19. Trump a spus atunci că ar vrea să extindă lista de invitați, incluzând Australia, Rusia, Coreea de Sud și India.

La vremea aceea, Trump a mai spus că președintele rus Vladimir Putin trebuie invitat la un summit G7 extins pentru că țările lumii au nevoie să discute cu Rusia, în ciuda politicilor ei pe scena internațională și a anexării ilegale a Crimeii ucrainene.

Rusia a făcut parte în mod oficial din grupare – rebotezată de dragul ei G8 – într-o perioadă de relații relativ bune între Occident și Moscova, dar a fost expulzată după anexarea Crimeii de la Ucraina, în 2014.

Maas a apreciat în interviul său cel nou că relația cu Rusia în momentul actual este dificilă „în multe dosare”...

„Rusia însăși poate face cel mai mult pentru ca porțile (G7) să i se redeschidă”, a spus Maas.

Șeful diplomației germane a invocat și un alt argument împotriva primirii Rusiei: în afara G7, există și un G20, cu mai multe țări. „G7 și G20 sunt formate coordonate bine. Nu avem nevoie de G11 sau G12”, a insistat Maas.

Din G7 fac parte: Statele Unite, Canada, Germania, Japonia, Franța, Marea Britanie și Italia.

Maas a mai spus în interviu că relația cu Rusia trebuie menținută pentru găsirea de soluții în conflicte cum sunt cele din Siria, Libia sau Ucraina.

Soluționarea acelor conflicte se va face „împreună cu Rusia, nu împotriva Rusiei”, a insistat el.

Germania deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene și este implicată în eforturile diplomatice de soluționare a conflictelor din Libia, Siria și Ucraina. Germania este de asemenea membră ne-permanentă a Consiliului de Securitate ONU.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG