Un punct de vedere săptămânal în dialog cu istoricul Gheorghe Cojocaru despre răspunsul autorităților moldovene la amenințarea reprezentată de noul coronavirus (COVID-19).
Gheorghe Cojocaru: „Avertizarea emisă de Organizația Mondială a Sănătății asupra riscului unei pandemii, provocate de coronavirusul chinez, a alertat lumea întreagă, inclusiv autoritățile de la Chișinău. Pe fondul epuizării stocurilor de măști de protecție din farmacii, prim-ministrul Ion Chicu a avertizat agenții economici asupra inadmisibilității majorării prețului la aceste articole de mare căutare acum, iar ministrul educației a interzis deplasările în străinătate ale profesorilor și elevilor în toată această perioadă în care virusul se extinde în tot mai multe țări. Însuși președintele Dodon s-a implicat, solicitând tuturor factorilor de decizie să gestioneze cu maximă responsabilitate criza care se apropie vertiginos de frontierele Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Din ceea ce ați văzut la televizor, în presă, ce impresie aveți - sunt gata autoritățile de la centru, dar mai ales cele din teritoriu să facă față acestui pericol?
O eventuală răspândire a coronavirusului și în R.Moldova va pune la grea încercare nu numai sistemul de ocrotire a sănătății, ci și întregul sistem administrativ...
Gheorghe Cojocaru: „După primele reacții, se vede că autoritățile sunt în alertă, au fost dispuse o serie de acțiuni profilactice pe linia Ministerului Ocrotirii Sănătății, mass-media livrează încontinuu informații utile privind regulile ce trebuie urmate pentru ca cetățenii să se protejeze în stradă, la locul de muncă și acasă. Este clar că o eventuală răspândire a coronavirusului și în Republica Moldova va pune la grea încercare nu numai sistemul de ocrotire a sănătății, ci și întregul sistem administrativ, în caz de urgență.”
Europa Liberă: Dincolo de panica pe care a provocat-o virusul, economia chineză și cea mondială, inevitabil, riscă să înregistreze un regres puternic. Cum credeți, economia Moldovei va fi afectată de această nouă conjunctură?
Gheorghe Cojocaru: „Ca parte a economiei libere a lumii contemporane, economia națională, prin definiție, nu are cum fi imună la dezastrele sociale la scară planetară. Depinde dacă și cât de tare ar putea lovi Republica Moldova acest risc al unei pandemii anunțate de Organizația Mondială a Sănătății. Este de reținut, între altele, și faptul că exact în aceste zile de pe agenda ședinței de guvern a fost retras un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze privind abolirea reciprocă a vizelor.”
Europa Liberă: A guverna înseamnă să faci față unor asemenea evenimente la scară mondială. Cum credeți, riscul pandemiei poate pune în pericol și securitatea Republicii Moldova?
Gheorghe Cojocaru: „Este de-a dreptul un risc global și pentru sănătatea oamenilor, și pentru economiile naționale, și pentru capacitatea de apărare și securitate a tuturor țărilor care se confruntă cu această amenințare, mai ales că antidotul întârzie să fie produs și livrat. Față în față cu acest virus s-a văzut cât de vulnerabile sunt până și cele mai dezvoltate state din lume și ce ravagii poate face o asemenea amenințare care, cu regret, este în plină expansiune. În aceste condiții, și autoritățile, și societatea în ansamblu trebuie să se mobilizeze exemplar pentru a trece cu bine prin această criză aproape fără precedent în secolul XXI.”