Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Ar fi bine ca politicienii să fie Pro-Moldova măcar un an din cei patru de mandat”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru: Ar fi bine ca politicienii să fie Pro-Moldova măcar un an din cei patru de mandat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct


Gheorghe Cojocaru: „Odată cu reluarea ședințelor Parlamentului, liderii politici încep să iasă tot mai des la rampă, iar Guvernul zi și noapte toarnă asfalt pe drumurile din provincie sau, cel puțin, aceasta este impresia pe care o propagă televizorul. În contrast cu satele luminate de luciul nou al asfaltului guvernamental, capitala zace în praful de toamnă al șantierelor deschise la fiecare colț, cu aceleași drumuri pline de hopuri, care privesc în altă parte decât spre Europa.”

Europa Liberă: În capitală e la modă sloganul „Pro-Moldova”. Liderii politici la unison se declară „Pro-Moldova”.

Gheorghe Cojocaru: „Ceea ce n-ar fi rău să fie, cel puțin, un an din cei patru de mandat regulamentar, adică să se preocupe la modul responsabil de nevoile și grijile celor care au mai rămas prin satele și orașele Moldovei de astăzi. Sub acest strigăt de luptă electoral, guvernarea promovează o serie de inițiative sociale și economice cu impact evident asupra populației cu drept de vot, exceptând cele cu privire la amnistierea capitalului. Accentul pus pe rezolvarea problemelor de ordin social-economic ar putea da o șansă democraților să se mențină la putere și în următorul ciclu electoral.”

Europa Liberă: Întemeiate sau nu, dar îngrijorările oponenților politici ai democraților provin din faptul că această lozincă frumoasă, „Pro-Moldova”, ar putea ascunde îndărăt intenția de a face o coaliție cu socialiștii președintelui Dodon, mai pro-moldoveniști decât moldoveniștii. Și asta s-ar putea întâmpla după alegerile parlamentare de anul viitor, când fărâmițarea Parlamentului va justifica coaliții „monstruoase” și astfel renunțându-se târâș-gropiș la cursul pro-european.

Chișinăul arată palid pe lângă „miracolul” de la Orheiul lui Ilan Șor...

Gheorghe Cojocaru: „Opoziția are dreptate să interpreteze într-un fel sau altul orice inițiativă a puterii, cu toate că importanți factori de la guvernare au dat asigurări publice că vor continua cursul spre integrarea europeană. Nu această chestiune însă până la urmă pare să deranjeze unii lideri din opoziție, ci faptul că democrații și-ar pregăti deja argumentele pentru o alianță anume cu socialiștii, deși față în față cu acest îndemn „Pro-Moldova” o altă abordare ar fi destul de problematică. Prin urmare, că place sau nu, dar cei care se cred pro-europeni nu pot fi anti-Moldova, dimpotrivă, iar alianțele post-electorale se vor face deja într-un alt context, cu rezultatele concrete pe masă.”

Europa Liberă: Proverbul zice: „Doi se bat al treilea câștigă” și iată că pe fundalul disputelor de la Chișinău, pe harta politică a Republicii Moldova se profilează o nouă „capitală” regională, la Orhei, acolo unde primarul cu probleme penale, Ilan Şor, protejat de prezumția nevinovăției, lucrează la un proiectul său politic, fără să-i pese de rechizitoriul din dosar.

Gheorghe Cojocaru: „Chișinăul, între altele, arată palid pe lângă „miracolul” de la Orheiul lui Ilan Șor, care lucrează de zor pentru a intra în viitorul Parlament, atât el, cât și partidul care-i poartă numele.”

Europa Liberă: Dvs. cum vi se arată poziționarea sa în raport cu actuala guvernare? Cum își construiește el relațiile cu democrații?

Gheorghe Cojocaru: „Cu loialitate deplină, perfect de înțeles, mai ales că lucrează pe segmentul care gravitează în jurul socialiștilor, Șor intenționând prin proiectul politic pe care îl anunță să construiască socialismul într-un singur oraș sau raion. Că va reuși sau nu va reuși, contează mai puțin, important e că planurile sale sună bine, în special, pentru cei care îl și cred.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG