Europa Liberă: Partidele cele mai habotnice s-au apucat să-și scoată în față viitorii candidați la alegerile parlamentare, e de la sine înțeles, mai cu seamă, evident, tăind panglici. Vreau să vă întreb cu această ocazie, dacă tot s-au afișat – oficial sau neoficial –, cine va fi pe circumscripții uninominale și cine va rămâne pe post de locomotivă în listele de partid?
Igor Boțan: „Trebuie să menționăm că se întâmplă exact ceea ce s-a prevăzut în opiniile Comisiei de la Veneția, că trecerea la sistemul electoral mixt sau uninominal va scoate în prim-plan sacii cu bani, tăietorii de panglici, ofertanții de tot felul de suport pentru cetățeni, cărora li se creează în acest mod un fel de reflex de consumiști.”
Europa Liberă: Adică, promisiuni la pătrat?
Igor Boțan: „Da, promisiuni la pătrat. Acest lucru a figurat în aceste expertize, opinii ale Comisiei de la Veneția, și de aici a și venit recomandarea ca Republica Moldova să nu schimbe sistemul electoral. Acum orice cetățean, jurnaliștii pot vedea câtă dreptate a avut Comisia de la Veneția și de ce până în prezent reprezentanții Uniunii Europene spun că a fost un mare regres schimbarea sistemului electoral.”
Europa Liberă: Înghesuiala asta poate fi reglementată de altfel sau nu?
Igor Boțan: „Poate fi reglementată și ar fi trebuit să fie reglementată, numai că cei care profita de pe urma acestui lucru, adică cei care au susținut sistemul electoral schimbat și l-au votat în Parlament, cred că vor fi principalii beneficiari ai acestei situații. Și corect. Iată-i iese la suprafață, cu o jumătate de an înainte de scrutin, producându-se în rol de tăietori de panglici, de ofertanți de cadouri pentru alegători. Am văzut cum descarcă camioane cu produse alimentare și le depozitează până începe campania electorală, am văzut multe alte lucruri...”
Europa Liberă: Cea mai proaspătă apariție a fost a dlui Plahotniuc tăind panglică și gustând din plăcintele cetățenilor recunoscători. Este clar că Plahotniuc va candida. Întrebarea este: în fruntea listei de partid sau pe o circumscripție uninominală?
Igor Boțan: „Legislația permite ca un partid politic să aibă candidați, aceiași candidați și pe lista de partid, și în circumscripții uninominale.”
Europa Liberă: Dar asta nu înseamnă că pierd de fapt un loc? Dacă Plahotniuc va fi și, și, un membru de partid de la coadă nu poate să intre pe listă.
Igor Boțan: „Această metodă este de mult testată. Dacă dl Plahotniuc, de exemplu, sau, eu știu, dna Zinaida Greceanîi candidează și pe lista națională, și într-o circumscripție uninominală, atunci își ia mandatul din circumscripția uninominală...”
Europa Liberă: Dacă câștigă?
Igor Boțan: „Dacă câștigă, și lasă un loc liber pentru un substituent în locul domniei sale.”
Europa Liberă: Adică intră un anonim? Ceea ce de fapt ei încercau să dea drept argument, că niciun anonim de acum înainte nu va intra în Parlament.
Igor Boțan: „Este adevărat, numai că aici apare o altă problemă. Dacă dna Greceanîi are pretenții să devină membră a Guvernului sau dl Plahotniuc eventual vrea să devină membru al Guvernului...”
Europa Liberă: A mai dorit...
Igor Boțan: „Da. Ei vor lăsa o gaură în circumscripția uninominală, care va trebui să fie suplinită.”
Europa Liberă: Printr-un scrutin separat?
Igor Boțan: „Printr-un scrutin separat, prin alegeri noi în aceste circumscripții uninominale. Deci, cel mai probabil, ei vor recurge la practica, dacă vor face o coaliție împreună sau dacă Partidul Socialiștilor sau Partidul Democrat cumva câștigă alegerile vor lăsa timp de o jumătate de an ca acești aleși să fie reprezentați și în Guvern, și în Parlament și în această jumătate de an vor trebui să organizeze alegeri noi în circumscripții uninominale.”
Europa Liberă: Bine, asta încă-i pielea ursului care se plimbă prin pădure sau vițelul din burtă, dar să revenim la această competiție, dacă e vorba de o competiție între potențialii candidați. Plahotniuc îi scoate câte pe unul, așa, în față la diferite ocazii, ca să-i pună în competiție sau să se obișnuiască lumea cu ei? Ce se întâmplă acum, cum credeți Dvs.?
Atrăgând votul alegătorilor în circumscripțiile uninominale, pot îmbunătăți performanța și pe listele de partid...
Igor Boțan: „Noi știm că dl Plahotniuc lucrează metodic, realizează sondaje de opinie și ei încearcă să găsească candidaturile care pot deveni locomotive în circumscripțiile uninominale, fiindcă, atrăgând votul alegătorilor în circumscripțiile uninominale, eventual pot îmbunătăți performanța și pe listele de partid.”
Europa Liberă: Cei care sunt testați în această ipostază, sunt, cum ați spus inițial, cei mai darnici, cei mai vorbăreți. De exemplu, pe Constantin Țuțu nu-l vedem în prim-plan. Parcă nu-mi vine să cred că va fi un candidat într-o circumscripție.
Igor Boțan: „Pentru oameni precum Constantin Țuțu, Partidul Democrat are de mult abordările elaborate. Asta s-a întâmplat în 2014, atunci când Partidul Democrat a anunțat opinia publică că organizează primaries elections, astfel încât să fie desemnați cei mai buni candidați...”
Europa Liberă: În interiorul partidului?
Igor Boțan: „Da, în interiorul partidului, cu participarea la vot a membrilor partidului și simpatizanților. Atunci când Partidul Democrat a fost întrebat cum de dl Țuțu a venit pe listă, ei au spus: „Da, noi completăm lista cu cei aleși în primaries, cu cei de care partidul are nevoie”. Deci pentru politicieni cum este Constantin Țuțu, Partidul Democrat are elaborările sale și va găsi formula pentru ca astfel de candidați să figureze în listă.”
Europa Liberă: Cum credeți, prin ce este important pentru partid Constantin Țuțu?
Igor Boțan: „Eu cred că el este important pentru relațiile pe care le are cu lumea sportului, iar acești tineri care sunt cooptați de Partidul Democrat i-am văzut la proteste. Atunci când s-a votat sistemul mixt, i-am văzut organizați sute, dacă nu chiar mii de băieți foarte bine făcuți din punct de vedere fizic erau pregătiți să intervină în orice moment.”
Europa Liberă: În târg se spune că tocmai pentru ei se face arena.
Igor Boțan: „Corect. Așa este și percepția cetățenilor este că da, acești oameni pot fi de mare trebuință, dacă eventual dl Dodon va câștiga cu partidul Domniei sale alegerile, atunci protestele pe care le va organiza eventual inclusiv Partidul Democrat vor fi asistate de acești tineri mușchioși, care fac parte din cohorta de simpatizanți ai dlui Constantin Țuțu.”
Europa Liberă: Tot e o formulă rusească – „nași” (ai noștri), nu?
Titușki, nași..., iar Partidul Democrat este un aspirator al formulelor care au funcționat în spațiul post-sovietic...
Igor Boțan: „Da, „titușki, nași” (provocatori în timpul protestelor), deci sunt lucruri de mult testate, iar Partidul Democrat este un aspirator al formulelor care au funcționat în spațiul post-sovietic...”
Europa Liberă: Numai că le plătește experților onorarii grase. Ați întors macazul spre socialiști. Socialiștii la fel și-au anunțat candidații. Cum vi se par locomotivele lor și candidații la uninominale?
Igor Boțan: „Sunt oameni care probabil au o priză în teritoriu, dar sunt cvasinecunoscuți la nivel național și credem...”
Europa Liberă: Poate au timp să-i popularizeze, să-i lanseze?
Igor Boțan: „Sigur. Tocmai de asta-i lansează acum, numai că iarăși Partidul Socialiștilor recurge la șmecherii. Au anunțat că organizează primaries elections, dar de fapt sunt nominalizați niște oameni care sunt lideri ai filialelor partinice. Se adună cu steaguri, cu vacarm, și sunt numiți niște oameni fără să aibă loc alegerile propriu-zise ale simpatizanților partidelor.”
Europa Liberă: De partea cealaltă a baricadei politice imaginare, când credeți că vor apare candidații de la PAS și DA?
Igor Boțan: „E greu de răspuns la această întrebare, mai cu seamă că liderii acestor formațiuni s-au angajat public să selecteze după anumite principii candidații, apelează la organizațiile societății civile care reiterează într-un fel sau altul proiectele din campaniile precedente referitoare la Parlamentul curat, deci trecerea printr-un fel de purgatoriu, dacă putem spune așa a candidaților, astfel încât opinia publică să nu aibă în față candidați compromiși.”
Europa Liberă: Dorin Chirtoacă ar fi anunțat că este gata să treacă acest filtru, însemnând oare că speră să fie candidat al unui front comun al forțelor pro-europene?
Igor Boțan: „Asta am înțeles și eu, numai că Dorin Chirtoacă a introdus un fel de confuzie, pentru că răspunsul, dacă l-am înțeles eu corect, din partea PAS-ului și al Partidului DA a fost că Dorin Chirtoacă a început să treacă prin purgatoriul intern al partidului, după care, dacă partidul îl înaintează candidat, el să poată fi, hai să spunem așa, testat și de către aceste două formațiuni. În privința lui Dorin Chirtoacă există foarte multe probleme, dacă înțeleg eu corect situația. Dorin Chirtoacă a fost prim-vicepreședinte al Partidului Liberal, care a acceptat protocoale secrete cu alte două formațiuni, lucru care a dus la situația foarte gravă în care se află Republica Moldova. Deci, Dorin Chirtoacă atunci n-a avut un „Nu!” ferm împotriva acestor înțelegeri secrete. Al doilea lucru foarte important este că Partidul Liberal a putut prelua inițiativa protestelor, așa cum a făcut-o la 3 mai 2015, ca la 7 iunie să schimbe macazul și să se găsească alături de Partidul Democrat pentru a continua aflarea sa la guvernare.
Dorin Chirtoacă a putut să aibă un cuvânt puternic atunci și nu l-a avut...
Că apoi a fost scos din această garnitură, e problema Partidului Liberal, dar aceste două lucruri foarte importante: semnarea protocoalelor secrete de împărțire a funcțiilor de drept și de reglementare în țară, plus nesusținerea protestelor în 2015, trecerea de partea Partidului Democrat lasă o umbră foarte puternică asupra acestui partid. Dorin Chirtoacă a putut să aibă un cuvânt puternic atunci și nu l-a avut. Eu cred că asta este pretenția față de Dorin Chirtoacă.”
Europa Liberă: Faptul că este cercetat penal l-ar împiedica să candideze?
Igor Boțan: „Nu știu. Dl Șor a dat un exemplu. Și dacă Dorin Chirtoacă merge pe urmele dlui Șor, asta ridică cea de-a treia problemă legată de, hai să spunem așa, posibilitatea acceptării Domniei sale într-un bloc anti-oligarhic.”
Europa Liberă: Dar juridic el nu este condamnat, nu are o decizie de condamnare definitivă. Prin urmare, nu-l împiedică nimeni să candideze?
Igor Boțan: „Corect. De aceea și toată lumea vorbește despre exemplul Șor, dar nu cred că lui Dorin Chirtoacă îi convine foarte mult să-și asume laurii lui Ilan Șor. Dimpotrivă, Dorin Chirtoacă a fost o icoană pentru electoratul democratic din Republica Moldova în perioada 2007-2015. Dorin Chirtoacă, într-adevăr, a fost un politician promițător, dar iată că s-au întâmplat lucruri care pun în evidență anumite carențe în ceea ce privește perspicacitatea politică, dacă putem spune așa.”
Europa Liberă: Dar Dorin Chirtoacă nu are cum să forțeze justiția să-i limpezească situația până la alegeri?
Igor Boțan: „Oricum, am remarcat că Dorin Chirtoacă are aceste două mari probleme: partidul Domniei sale a acceptat protocoalele secrete și aceasta a subminat evoluția normală a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. Dorin Chirtoacă chiar suferă de pe urma acestei decizii, dar el trebuie să și-o asume.”
Europa Liberă: Este victima acesteia?
Igor Boțan: „Este victima. Și al doilea lucru: ceea ce s-a întâmplat în 2015. Eu sunt convins că nu ar fi existat nici PAS, nici Platforma DA, dacă la 7 iunie, la cel de-al doilea protest, Partidul Liberal nu ar fi subminat protestul civic și nu ar fi trecut de partea Partidului Democrat.”
Europa Liberă: Președintele liberalilor a explicat că, dacă ar fi făcut altceva, era bine-mersi instaurată puterea socialisto-usatiană?
Igor Boțan: „Sigur că acestea sunt speculații. Dl Ghimpu poate face astfel de afirmații, dar există și un alt punct de vedere. Dacă în 2015 Partidul Liberal ar fi ridicat această flamură anti-oligarhică, pro-găsirea miliardului furat și pedepsirea vinovaților, Partidul Liberal acum era, cel mai probabil, în poziția comună a PAS și Platforma DA. Iată că dl Ghimpu după ce a susținut în luna mai protestele, în iunie a trecut de partea Partidului Democrat. Și asta e o problemă pe care ei trebuie să și-o asume.”
Europa Liberă: Dânsul spune că mai are un cuvânt de spus, așa cum și Iurie Roșca spunea că noi vom mai auzi despre el. Acum vă așteptați să apară niște candidați, formațiuni care să vă dea pe spate sau aveți întregul butuc de cărți în față?
Igor Boțan: „Cu certitudine vor apărea ceea ce se numește „spoiler”.”
Europa Liberă: Nu mă refer la „spoiler”, mă refer la candidați care, într-adevăr, să vă surprindă plăcut și chiar să vă determine să mergeți să-l votați?
Igor Boțan: „Eu sunt sceptic că mai pot apărea candidați și formațiuni care să surprindă cetățenii Republicii Moldova, mai cu seamă că deja am menționat anul 2014, când în cursa electorală au intrat „spoilere”, care au avut o activitate de subminare foarte puternică. Mă refer la Partidul Comunist Reformator, care a furat de la partidul dlui Voronin aproape 5% din voturi. Sunt tehnologii foarte bine elaborate, tocmai de asta spuneam că Comisia de la Veneția a recomandat să nu fie schimbat sistemul electoral. În circumscripțiile uninominale vor activa „spoilere” pentru a diminua șansele, hai să spunem așa, partidelor anti-oligarhice.”
Europa Liberă: Între timp, vedem chiar formațiunile de bază își ciupesc unii altora electoratul?
În acest scrutin cel mai puternic instrument care va fi utilizat va fi cel de corupere a alegătorilor...
Igor Boțan: „Acest lucru este normal, adică din punctul de vedere al strategiilor electorale partidele acum sigur că trebuie să se prefacă că au uitat ce au promis anterior, cum s-au comportat anterior și propun cetățenilor…”
Europa Liberă: Și să meargă din nou la cetățean, să-l întrebe ce vrea?
Igor Boțan: „Da, „începem de la o pagină absolut nouă, curată, uite, noi avem oameni buni, manageri care vă pot rezolva problemele”, dar în acest scrutin care ne așteaptă cel mai puternic instrument care va fi utilizat va fi cel de corupere a alegătorilor prin fundațiile de caritate și aici s-au manifestat trei partide care acum, putem spune, sunt pe același segment. Este vorba de: Partidul Democrat, Partidul Șor și Partidul Socialiștilor. Toată lumea a observat că Partidul Socialiștilor, practic, nu a criticat deloc magazinele sociale și activitatea Partidului Șor, pentru că aplică aceleași instrumente prin fundația „Soluția” și prin fundația „Din suflet”.”
Europa Liberă: Iar Comisia Electorală Centrală spune că asta nu este interzis?
Igor Boțan: „Comisia Electorală Centrală spune că nu are instrumente pentru a bloca astfel de activități, deși toată lumea știe, asta ar trebui să fie și în vizorul Ministerului Justiției, astfel de cadouri care li se fac cetățenilor se numesc „corupție electorală” și ea este pedepsită de Codul Penal.”