Linkuri accesibilitate

Tudor Deliu: „Optăm pentru readucerea democrației în R.Moldova”


Tudor Deliu, imagine de arhivă
Tudor Deliu, imagine de arhivă

Interviu cu noul președinte al PLDM.

Aşa cum vă spuneam mai devreme, discutăm în această dimineaţă președintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Tudor Deliu. Dle Deliu, bună dimineaţa şi mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră!

Tudor Deliu: Bună să vă fie inima!

Europa Liberă: Așadar, sunteți noul președinte al PLDM, ales unanim la ultimul congres extraordinar al formațiunii. De altfel, v-a felicitat cineva dintre adversarii Dvs. politici până la această oră sau așa ceva nu intră în codul bunelor maniere, să spunem așa, la Chișinău, mai ales în aceste vremuri de încrâncenare?

Tudor Deliu: „Da, într-adevăr, duminică la congresul extraordinar al Partidului Liberal Democrat am fost ales președinte al partidului. Sincer să fiu, mi-am asumat o mare responsabilitate, dar sper că împreună cu colegii vom reuși să realizăm lucruri frumoase pentru Republica Moldova. M-au felicitat atât unii reprezentanți ai partidelor parlamentare, cât și extraparlamentare cu aceasta, dar, sincer iarăși să fiu, nu prea cred în felicitările unora dintre ei.”

Europa Liberă: În perspectiva alegerilor parlamentare din 2019 – și pornim aici, dle Deliu, de la cuprinzătoarea rezoluție a congresului –, PLDM susține că va reprezenta pentru societate „opțiunea ce oferă șansa de renaștere, modernizare și refacere morală”. După ce, din momentul său de glorie politică, PLDM a avut mult timp o traiectorie dezamăgitoare pentru mulți, este acest mesaj unul formulat la capătul, să spunem așa, unui proces de autoanaliză în partid, de refacere și regăsire a formațiunii?

Tudor Deliu: „Dar la ce vă referiți, în primul rând, când ziceți că a avut o perioadă de?...”

Europa Liberă: Cel puțin, toată lumea se referă la faptul că au existat hemoragii de cadre, a plecat multă lume, au fost foarte multe acuzații, s-a pomenit partidul oarecum sub plafonul de glorie, să spunem așa, sau de succes care a fost.

Tudor Deliu: „Dl Canțîr, într-adevăr, la congres a fost modificat programul partidului, unde au fost incluse noi prevederi. Și vreau să vă zic că, după salubrizarea partidului, când din partid au plecat trădătorii, oamenii lași și profitorii, acum avem oameni de o bună calitate și era necesar ca noi să intervenim cu unele modificări atât statutare, cât și la nivel programatic. De aceea și rezoluția finală a congresului anume a pus accentul pe viitoarele strategii ale partidului și Partidul Liberal Democrat își asumă pentru viitor refacerea și reîntoarcerea Republicii Moldova pe făgașul democrației.”

Europa Liberă: Ați definit ceea ce s-a întâmplat cu noțiunea de salubrizare. Dvs. cum ați defini pe scurt cele enunțate în rezoluția congresului al VIII-lea extraordinar al partidului? O schimbare radicală a cursului politic? O reinventare a formațiunii? O reconfirmare a ceea ce-i adună și consolidează pe membrii rămași după criza sau salubrizarea prin care a trecut formațiunea?

Tudor Deliu: „Deci, în primul rând, orice cetățean care aderă la un partid nu aderă doar grație faptului că-i place denumirea sau culoarea. În primul rând, el studiază programul și, dacă acceptă prevederile programatice, atunci d-lui aderă la acest partid. Ziceam anterior că în partid au rămas oameni de calitate. M-a bucurat foarte mult prezența d-lor la congres și anume aceasta ne-a și făcut să intervenim cu unele schimbări, însă Partidul Liberal Democrat nu deviază de la prevederile sale programatice din momentul lansării în politica moldovenească. Noi suntem cei care optăm pentru vectorul european, noi suntem cei care optăm pentru readucerea democrației în Republica Moldova, apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor ca, într-adevăr, cetățenii Republicii Moldova să se simtă liber într-un stat democratic. Și toți delegații care au fost la congres unanim au votat aceste modificări programatice care au fost propuse de către grupul de lucru.”

Europa Liberă: Dle Deliu, dar care ar fi argumentul cel mai consistent al PLDM pe care-l oferă pentru a-și reîntoarce o parte din audiența pe care a avut-o în vremurile sale bune?

Tudor Deliu: „Poate o să mă repet, darla congres au fost enunțate și enumerate acele priorități pe care trebuie să se axeze Partidul Liberal Democrat, dar ceva mai nou în programul partidului a fost inclus că Partidul Liberal Democrat acceptă dezideratul Unirii, dat fiind faptul că aceasta reflectă opțiunile tuturor membrilor de partid. Au trezit foarte multe speculații aceste afirmații, însă vreau să vă spun că astăzi între membrii Partidului Liberal Democrat au rămas sau sunt o mare parte care anume acceptă acest deziderat.”

Europa Liberă: Da, voi formula, iertați-mă că vă întrerup, dle Deliu, tocmai voiam împreună să concretizăm și acest aspect. Voi formula o întrebare care provine din niște critici, iată, față de asumarea dezideratului Unirii cu România de către PLDM. Critici ce vin atât dinspre tabăra unionistă, cât și dinspre democrați... Se spune că liberal-democrații ar fi făcut acest lucru dintr-un calcul sau și dintr-un calcul: ca la alegeri, alianța PAS, Platforma DA și PLDM „să folosească argumentul că are și o componentă unionistă și să atragă astfel o parte cel puțin din alegătorii unioniști”. Este ceva de replicat aici, dle Deliu?

Tudor Deliu: „Este de replicat, dl Canțîr, deoarece sunt părerile oponenților noștri politici, care vor posibil să ne discrediteze. Noi vom continua dialogul cu PAS și cu Platforma DA pentru crearea viitorului bloc sau viitoarei alianțe electorale, însă repet încă o dată: în Partidul Liberal Democrat o bună parte sunt cei care acceptă dezideratul Unirii. Să nu uităm că primul primar care a semnat Declarația simbolică de Unire este dl Marcel Snegur, primarul de Parcova, membru al partidului, prezent la congres. Să nu uităm că mai mult de 40 la sută din aleșii locali care au semnat declarațiile de Unire cu România sunt reprezentanții Partidului Liberal Democrat și de aceea noi nu am putut ca să nu introducem în program acest deziderat, dat fiind faptul că el reflectă opinia majorității membrilor de partid. Oponenții, cei care s-au declarat până acum partide unioniste și au încercat doar să vocifereze sau să strige această idee fără a face niște mișcări concrete, nu au decât să ne critice. Noi vom încerca în continuare să găsim acele soluții pentru ca într-adevăr în viitorul apropiat să avem niște acțiuni concrete cu referire la dezideratul Unirii.”

Europa Liberă: „Credem cu tărie”, au spus prin rezoluție delegații congresului, „că viitorul prosper al Republicii Moldova este garantat doar în cadrul Uniunii Europene, în componența căreia se vor realiza și aspirațiile seculare ale națiunii române”. Trebuie să înțelegem din cele spuse, dle Deliu, că se sugerează o anumită consecutivitate: mai întâi accederea în UE, ca apoi să urmeze idealul unirii, să se producă la modul practic ceea ce constituie un deziderat pentru membrii partidului?

Tudor Deliu: „Nu am putut proceda altfel, deoarece de la crearea Partidului Liberal Democrat noi am fost acei care am optat și am făcut lucruri pentru Republica Moldova cu referire la integrarea în Uniunea Europeană. Mă refer la regimul liberalizat de vize, la semnarea Acordului de Asociere și alte acțiuni. Să nu uităm că Partidul Liberal Democrat este membru al marii familii popularilor-europeni. Apropo, în luna noiembrie vom fi prezenți la congresul de la Helsinki al Partidului Popular European, de asemenea membri ai Partidului Popular European sunt și colegii noștri de la PAS și Platforma DA. Și de aceea ziceam anterior că noi continuăm dialogul cu aceste formațiuni politice pentru ca în eventualele alegeri parlamentare din anul 2019 să încercăm să redresăm situația din Republica Moldova, obținând poate majoritatea de voturi în Parlament. Cât privește dezideratul Unirii, eu încă o dată repet: este o prevedere programatică a partidului la care trebuie să ne așezăm și să elaborăm strategii în realizarea acestui deziderat și nicidecum să mergem prin piață și să strigăm.”

XS
SM
MD
LG