Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: Asocieri toxice și remedii constituționale


Istoricul și analistul politic Gheorghe Cojocaru
Istoricul și analistul politic Gheorghe Cojocaru

Vasile Botnaru discută cu analistul politic Gheorghe Cojocaru ultimele evoluții pe scena politică și implicațiile deciziei luate de Curtea Constituțională.

Gheorghe Cojocaru: Asocieri toxice și remedii constituționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Răspunsul secretarului general al Consiliului Europei la scrisoarea președintei parlamentului, Zinaida Greceanîi, de a media în cazul conflictului dintre instituția legislativă și cea prezidențială din Republica Moldova n-a dat satisfacția sperată autoarei petiției. Mai întâi, pentru că s-a subliniat ca toate disputele să fie soluționate în conformitate cu cadrul juridic stipulat în Constituție și interpretat de Curtea Constituțională. Apoi s-a apelat la responsabilitatea tuturor actorilor politici pentru a evita o criză constituțională în contextul pandemiei și declinului social-economic. Răspunsul sosit de la Bruxelles în adresa Curții Constituționale confirmă primordialitatea rolului acestei instituții în dezlegarea controversei privind soarta actualului parlament.”

Europa Liberă: Unii au impresia că aceste două instituții - parlamentul și președinția - își revendică primordialitatea, adică cine-i mai șef, indiferent de opțiune, și la majoritate s-a alăturat Partidul „Șor”, care era indezirabil cândva pentru socialiști, asta trebuie să ținem minte. Cum s-a ajuns în acest punct, doar la origine toți voiau anticipate?

Gheorghe Cojocaru: „Da, dintre toate ramurile puterii, instituția legislativă este cea mai contestată, iar principalul factor care submină autoritatea actualului parlament este însuși parlamentul. Constituirea unei majorități parlamentare a socialiștilor lui Igor Dodon cu fracțiunea extinsă astăzi numeric a Partidului „Șor”, în urma alipirii unor deputați traseiști de la Partidul Democrat, a dat, practic, lovitura de grație parlamentului ales în 2019. Asocierea socialiștilor cu o componentă toxică a vieții politice a intoxicat întreg corpul majoritar al legislativului și i-a afectat iremediabil legitimitatea.”

Europa Liberă: Prin coincidență, înainte de ședința Curții din 15 aprilie s-a dat o mini-bătălie în jurul Consiliului Superior al Magistraturii, instituție în cadrul căreia guvernarea actuală a încercat să obțină numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Acum e ingrată misiune să faci un proces de intenție, dar totuși, după încercarea asta nereușită, vreau să vă întreb ce s-a urmărit în realitate.

Gheorghe Cojocaru: „Această încercare n-a reușit din lipsă de cvorum, astfel încât Curtea Constituțională a rămas cu același număr de înalți magistrați. Dar această încercare a guvernării socialiste de a promova un nou membru al Curții Constituționale cu câteva zile înainte de luarea în discuție a demersului Maiei Sandu în privința constatării circumstanțelor privind dizolvarea parlamentului trădează o anumită stare de disperare și panică la nivelul conducerii socialiste.”

Europa Liberă: Acum, fiți de acord, un reprezentant al socialiștilor care până nu demult era foarte vehement în demersurile critice la adresa președintei, mutat în jilțul Curții Constituționale, nu neapărat era să fie credibil. E la mintea cocoșului, cum se spune la țară, că Igor Dodon a vrut să-și fortifice dispozitivul pe care îl conducea pe timpuri Vladimir Țurcan și cu a cărui prietenie se lăuda fostul președinte Dodon. Iată, Curtea și-a spus cuvântul, a decis că alegeri parlamentare anticipate sunt necesare, adică există toate condițiile pentru dizolvarea parlamentului, dar nu sunt bani. Dvs. cum o să-i răspundeți unui cetățean care o să vă întrebe de unde vor fi luați acești bani?

Gheorghe Cojocaru: „Da, întrebarea merită să fie pusă, însă lipsa banilor nu poate fi un motiv pentru amânarea sau anularea alegerilor anticipate, odată ce parlamentul va fi dizolvat în conformitate cu prevederile constituționale. Până la urmă, nu banii ar trebui să fie problema, ci preocuparea pentru ca sănătatea și viața oamenilor să nu fie puse în pericol în aceste vremuri complicate de pandemie.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG