Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Igor Dodon vrea să închidă cât mai zgomotos ușa la președinție”


Analistul politic Gheorghe Cojocaru
Analistul politic Gheorghe Cojocaru

Vasile Botnaru stă de vorbă cu analistul politic Gheorghe Cojocaru despre cele mai fierbinți subiecte ale acestor zile.

Gheorghe Cojocaru: „Chestiunea Stadionului Republican a revenit abrupt în aceste zile în actualitate, după ce o majoritate parlamentară ad-hoc între socialiști și cei din Partidul „Șor” a abrogat legea privind transmiterea cu titlu oneros a suprafeței de 5,18 ha pe care se întindea cândva fosta arenă sportivă a Chișinăului în proprietatea Statelor Unite ale Americii. Legea a fost imediat promulgată de președintele în exercițiu Igor Dodon, ca un ultim act de răzbunare împotriva ambasadei americane, pe care cel care a pierdut alegerile prezidențiale în fața Maiei Sandu ar pedepsi-o astfel pentru eșecul său la scrutinul din 15 noiembrie.”

Stadionul Republican, Chisinau
Stadionul Republican, Chisinau

Europa Liberă: Ambasada Statelor Unite nu a stat să aștepte verdictul Curții Constituționale, dar a dat un comunicat de presă în care s-a pronunțat despre neseriozitatea unei atitudini față de o lege, și nu o intenție sau un protocol de intenție. Până și prim-ministrul Ion Chicu, care a recunoscut într-un interviu că are întâlniri frecvente cu ambasadorul Statelor Unite, s-a văzut nevoit să regrete votul din parlament, pentru că el este interfața în relațiile cu partenerii strategici. De ce s-a ajuns și cum s-a ajuns în acest punct? De unde începe această poveste cu Stadionul Republican? Lumea a și uitat cine a fost „demolatorul”.

Gheorghe Cojocaru: „O poveste care devine deja o epopee de prost gust. Firul acestei epopei începe în 2007, când inegalabilul prim-ministru Vasile Tarlev, la insistența Federației Internaționale a Fotbalului, după cum se declara, și cu blagoslovirea președintelui comunist Vladimir Voronin, intra năvalnic cu buldozerul peste tribuna Stadionului Republican din inima capitalei, promițând, cu zâmbetul până la urechi, să construiască în cel mai scurt timp o nouă și ultramodernă arenă de 20 de mii de locuri în locul celei vechi, din 1952, cu mai puțin de 10 mii de locuri. În 2008, un alt prim-ministru, Zinaida Greceanîi, semna o hotărâre de guvern cu privire la reconstrucția Stadionului Republican, contrasemnată, apropo, de viceprim-ministrul său de atunci, nimeni altul decât Igor Dodon. În 2013, guvernul Leancă aproba un plan de acțiuni privind reconstrucția stadionului, însă lucrările proiectate au rămas doar pe hârtie. Peste 5 ani, când fosta arenă a ajuns o groapă de deșeuri, în 2018, guvernul condus de Pavel Filip a luat decizia de a vinde cele 5,18 ha de teren Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru construcția unui nou sediu al ambasadei sale la Chișinău. O majoritate de 65 de deputați au votat legea prin care Statele Unite intrau în posesia terenului respectiv, legea fiind promulgată de președintele parlamentului de atunci, Andrian Candu, după suspendarea din funcție a lui Igor Dodon, care a refuzat s-o promulge.”

Europa Liberă: Acum, după ce parlamentul a votat abrogarea deciziei privind transmiterea terenului către Guvernul SUA, printr-o celeritate exemplară, Igor Dodon a promulgat legea, în timp ce Curtea Constituțională a fost sesizată de reprezentanții PAS în parlament în legătură cu constituționalitatea acestei legi. Cum credeți, ce se va întâmpla în continuare?

Gheorghe Cojocaru: „Vom vedea care va fi reacția Curții Constituționale, după ce legea respectivă a fost suspendată. Se poate întâmpla ca legea în cauză să fie declarată un abuz și o ilegalitate, dar, înainte de toate, ceea ce s-a întâmplat în parlament prin votul comun al deputaților PSRM și ai Partidului „Șor” este o conjurație împotriva intereselor fundamentale ale Republicii Moldova, prin care sunt prejudiciate nu numai relațiile cu Statele Unite ale Americii, ci și predictibilitatea statului ca subiect al dreptului internațional. La fel de grav este și faptul, după cum a transpirat în spațiul public, că abrogarea legii privind vinderea terenului din strada Tighinei Statelor Unite ale Americii servește unor interese obscure de grup din jurul fostului primar de Orhei, Ilan Șor.”

Europa Liberă: Ilan Șor cu nonșalanță recunoaște că vrea să construiască acolo, în centrul orașului, o clonă a OrheiLand-ului și i-a găsit și denumire, probabil ar putea găsi și bani. Dar cum va putea fi depășită această situație, Dvs. cum credeți?

Gheorghe Cojocaru: „La o privire mai largă este evident că prin recentele inițiative legislative - și în privința Stadionului Republican, și în privința limbii ruse, și în ceea ce privește subordonarea SIS-ului - Igor Dodon vrea să închidă cât mai zgomotos ușa la președinție, s-o pună pe Maia Sandu într-o situație cât mai dezavantajoasă și în plan intern, și în plan extern, pregătindu-și în acest mod armele pentru a ataca în viitoarele alegeri parlamentare anticipate. Situația în care s-a ajuns în cazul fostului Stadion Republican va trebui remediată prin anularea neamânată a abuzului comis de coaliția PSRM – „Șor” și onorarea promptă a acordului cu guvernul Statelor Unite ale Americii, dar și prin găsirea locului optim și resurselor necesare pentru construcția unei arene naționale moderne, conforme standardelor FIFA și care să poarte mai departe gloria sportivă a stadionului din strada Tighinei.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG