Linkuri accesibilitate

Gheorghe Sârbu: „Cartofii și fasolea sunt la putere în perioada aceasta”


La Hâncești, unul din magazinele lui Gheorghe Sârbu, patronul a patru magazine alimentare
La Hâncești, unul din magazinele lui Gheorghe Sârbu, patronul a patru magazine alimentare

De teama epidemiei de coronaviru, oamenii își fac provizii. De la faină, zahăr, orez, hrișcă și ulei la produse de igienă. Rafturile magazinelor din oraș sau sat rămân goale. Gheorghe Sarbu, proprietar a patru magazine din raionul Hâncești, povestește cum coronavirusul golește rafturile.

Interviu cu Gheorghe Sarbu, proprietar a patru magazine din raionul Hâncești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:49 0:00
Link direct



Europa Liberă: Multă lume, speriată de instaurarea măsurilor de carantină cauzate de amenințarea coronavirsului, începe să-și facă stocuri de alimente nealterabile, de apă, de produse de igienă și mâncare. În mediul rural, acolo unde sătenii totuși au provizii în beciuri, cum se prezintă situația?

Gheorghe Sârbu: „Și în localitățile rurale acum lumea s-a cam deprins să ia totul de la magazin. Am în vedere cartofii care la noi cresc foarte greu și-i pun numai pentru ca să aibă vară proaspeți; morcovul și ceapa la fel. Restul, când ajung după Anul Nou și mai încoace, totul se cumpără.”

Europa Liberă: Rafturile s-au golit?

Gheorghe Sârbu: „S-au cam golit. S-a luat tot orezul, hrișcă, zahăr s-au luat din abundență și ulei de floarea-soarelui.”

Gheorghe Sârbu
Gheorghe Sârbu

Europa Liberă: Și această imagine îi sperie pe săteni?

Gheorghe Sârbu: „Da, unii sunt descumpăniți, alții sunt mai puternici, dar la modul general, da, fiindcă s-au mai întors unii din Italia, nu respectă recomandările ca să stea acasă 14 zile, ceea ce îi cam pune în gardă pe oameni. După atâtea discuții la televizor și atâta informație, îi clar că omul nu este de fier și până la urmă îl răpune această abundență de informație negativă și el începe să se îngrijoreze...”

Europa Liberă: Dar și această reacție că trebuie să cumpere neapărat fără noimă saci întregi, zeci de kilograme nu vi se pare că nu e rațională?

Gheorghe Sârbu: „Cu zeci de kilograme s-au luat numai cartofii; 3-4 kg de orez, 3-4 kg de hrișcă, zahăr, că dacă va veni perioada că omul n-o să poată ieși din casă sau din curte să aibă produsele de bază. Și noi pentru primul val de cumpărături am putut să ținem piept, dar iată pentru al doilea val, oamenii vin să mai ia, dar noi de-acum nu mai avem rezerve. S-au închis locațiile de la Chișinău de unde luam marfă, că ei o aduc de pe la tot felul de frigidere de prin Hâncești, Căușeni, Strășeni și alte locuri, mai ales cartofii se aduc marea majoritate, undeva 60% se importă din Polonia și Belarus, nu sunt cartofi și mulți oameni acum țin post, deci cartofii și fasolele sunt la putere în perioada aceasta.”


Europa Liberă: Ați epuizat stocurile?

Gheorghe Sârbu: „Da, am epuizat stocurile, se vând ultimele zeci de kilograme pe care le avem prin magazine, pe urmă o să trebuiască să căutăm cartofi. Dar dacă-i închis totul... Am mai sunat niște colegi cu care lucrăm și ei ne-au spus că au marfă, dar depozitele sunt închise și nu au dreptul să vândă, așa că stau pe loc. La METRO nu sunt, noi și de la METRO luam, dar la ei acum nu sunt și acolo-i îmbulzeală, chiar nici noi nu vrem să mergem la METRO, fiindcă avem frică să nu ne întâlnim cu vreun cetățean care a fost prin Italia sau prin altă parte, prin zona ceea, Lombardia.”

Europa Liberă: Apropo, pentru că lumea are restricție, e în carantină, Dvs. faceți o excepție și veniți în întâmpinarea sătenilor. Angajații magazinelor cum se protejează?

Gheorghe Sârbu: „Angajaților magazinelor le-am dat măști, au mănuși, dar, s-o spunem direct, cu rachiu facem dezinfecția pentru mâini și le-am dat la fiecare câte o sticlă de rachiu să-și dezinfecteze mânușile și mâinile după ce iau banii, dar vin rar acum oamenii, nu vin permanent. Și-au cumpărat acolo ce au mai avut de cumpărat și acum vin mai puțini, dar noi suntem ca și medicii puși de situație, că dacă noi suntem în „dansul” acesta că trebuie să aprovizionăm populația cu alimente, pentru că dacă n-au să fie alimente, o să fie și mai mare panica aceasta. Dar noi vorbim că omul trebuie să fie asigurat cu produsele necesare, ceea ce noi facem. Noi ne expunem, într-un fel, riscului, dar n-avem încotro. Ce să fac? Să închid magazinele, nu-i corect, fiindcă până acum ne-a fost bine, am stat și am lucrat, dar acum ce, să ne întoarcem cu spatele? Nu este tocmai logic, de aceea noi stăm până la urmă.”

Europa Liberă: Câte magazine aveți, dle Sârbu?

Gheorghe Sârbu: „Patru alimentare și aprovizionăm populația.”

Europa Liberă: În câte localități?

Gheorghe Sârbu: „În Bujor, Onești, Ivanovca și Leușeni.”

Europa Liberă: Pâinea cea de toate zilele e îndeajuns?

Omul trebuie să consume produse bogate în vitamine, proteine și alte substanțe necesare...


Gheorghe Sârbu: „Brutarii noștri coc, aduc pâine, noi o primim, o dăm prin magazine, oamenii o cumpără. Deci, noi ne facem datoria așa cum cere conducerea statului, aprovizionăm populația cu produsele alimentare de primă necesitate. Ar trebui de-acum să se revadă întrebarea cu cartofii, fiindcă într-adevăr dacă n-o să-i avem, cartofii sunt un produs de bază și chiar același morcov și ceapă, nu poți să rămâi fără aceste produse. Cu atât mai mult, că ceapa este un produs bogat în vitamina C și plus la asta mai are fitocide de acestea care mai distrug din bacterii că, la urma urmei, poți să te îmbolnăvești de ceva banal, dar scade imunitatea și după aceea poate să vină și COVID-19, ceea ce trebuie evitat, adică omul trebuie să consume produse bogate în vitamine, proteine și alte substanțe necesare, calorii trebuie să aibă omul, întrucât altfel scade imunitatea organismului. Chiar și diferite citrice și fructe ar trebui să fie în vânzare; avem mere, portocale, lămâi, mandarine; pătrunjel, mărar ș.a. de-acum au început să apară și oamenii le consumă.”

Europa Liberă: Aveți doar magazine alimentare sau aveți și magazine unde vindeți și alte mărfuri?

Gheorghe Sârbu: „Avem și un magazin industrial, unde vindem detergenți și alte mărfuri, dar ni s-a cerut să-l închidem, am văzut că unii deja au fost amendați și noi am închis imediat magazinul ca să nu ne amendeze și pe noi. Nu prea înțelegem situația, fiindcă omului dacă i se termină acasă săpunul și nu are cu ce se spăla sau detergentul, șamponul, doar igiena nu-i mai puțin importantă, deci ar trebui să se clarifice și această întrebare. Primarul ne-a spus că, dacă cetățenii vor cere, noi vom deschide magazinul pentru un timp, dar atunci să nu se adune multă lume, să se facă îmbulzeală și să fie încă mai rău, fiindcă atunci când e deschis permanent, omul vine și-și ia ce-i trebuie, unul vine la o oră, altul vine la altă oră. Însă dacă o să deschidem numai atunci când va fi o cerință mai mare din partea locuitorilor, atunci o să fie mai rău, că o să fie mai multă lume și asta pe noi ne deranjează.”

Europa Liberă: Aceste restricții sunt valabile pentru toată lumea, inclusiv pentru agenții economici care trebuie să se conformeze. În caz contrar, știți că sunteți penalizați, se aplică amenzi usturătoare?

Gheorghe Sârbu: „Da. Probabil că la început a fost prea dură această cerință. Detergenții, săpunul și tot ceea ce ține de igiena corporală nu sunt mai puțin importante, nu putem să le ignorăm, că o să ne umple păduchii, iar după păduchi vine și tifosul exantematic.”

Europa Liberă: Dar către care autorități vă adresați?

Primarul ne-a spus că, dacă cetățenii vor cere, noi vom deschide magazinul pentru un timp...


Gheorghe Sârbu: „La autoritățile centrale. Guvernul trebuie să revadă deciziile, fiindcă trebuie să se vândă aceste produse de igienă. De exemplu, iată, moare un om. La noi sunt niște obiceiuri: se cumpără cămăși, ștergare pentru pomeni una-alta. D-apoi ce să faci, să ignori aceste tradiții seculare? Nu poți! Adică-i delicată treaba. Omul trebuie să cumpere ceva, pentru că la Hâncești sau la Chișinău nu poate să se ducă, fiindcă nu merge transportul, iar aici noi am închis...”

Europa Liberă: Localitatea Dvs. este în imediata vecinătate a satului Bălceana, unde e carantină?

Gheorghe Sârbu: „Bălceana și Sofia. În Sofia sunt în 4 și în Bălceana sunt 5. Au fost alegerile acestea și probabil acolo mai mulți au intrat în contact, fiindcă oricum ei dacă-s 5, dacă au numai câțiva membri ai familiilor, rude, acolo au mai stat cu ei, de-acum cred că au ieșit mai mulți. Nu-i bun lucrul acesta și îngreunează situația, satul nostru-i la 4-5 km depărtare. Și știți cum e, lumea umblă, îi delicat și chiar mă îngrijorează lucrul acesta. Era bine dacă se închideau până la alegeri, fiindcă să nu ne jucăm noi cu „noi am câștigat alegerile”, fiindcă îmi dau seama că dacă aveau să spună că, uite, acolo este, cred că lumea avea să iasă mai puțină la alegeri, dar dacă, Doamne ferește, alegerile acestea nouă au să ne iasă pe nas, atunci ce are să fie?”

XS
SM
MD
LG