Linkuri accesibilitate

Greva foamei opozantului rus Alexei Navalnîi, văzută ca un gest extrem


Alexei Navalnîi la audierile de la tribunal. Moscova, 2 februarie 2021
Alexei Navalnîi la audierile de la tribunal. Moscova, 2 februarie 2021

Avocata politicianului, Olga Mihailova, spune că starea clientului său este îngrijorătoare și lipsa tratamentului ar putea duce chiar la invaliditate.

Politicianul rus de opoziție întemnițat Alexei Navalnîi a declarat greva foamei începând de miercuri, 31 martie, și până ce va primi asistență medicală împotriva durerilor puternice de spate și a amorțelii picioarelor. „Am declarat greva foamei solicitând să se respecte legea și să pot fi vizitat de un doctor pe care îl voi alege eu”, a scris Navalnîi într-o postare pe Instagram, publicată cu ajutorul avocaților săi.

Greva foamei opozantului rus Alexei Navalnîi, văzută ca un gest extrem
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:08 0:00
Link direct

Alexei Navalîi a publicat, prin intermediul avocaților, scrisorile pe care le-a adresat Procuraturii și conducerii penitenciarului în care este deținut, în care spune că a declarat greva foamei pentru a obține să fie vizitat și tratat de medicul său, Alexei Barinov, și în semn de protest pentru faptul că este trezit de opt ori pe noapte sub pretextul verificărilor, pentru că ar fi o persoană „cu tendințe de a evada din detenție”.

Avocații opozantului au anunțat că timp de două săptămâni de când este în colonia cu regim special din regiunea Vladimir, Alexei Navalnîi a primit șase mustrări, iar alte 20 de rapoarte sunt încă în examinare. Prima mustrare a fost pentru că Navalnîi s-a trezit cu 10 minute înaintea comenzii de trezire, au urmat altele pentru că a venit în tricou la întâlnirea cu avocații, dar și după replica adresată șefului de gardă că dimineața ar fi mai bună o cafea decât exercițiile de înviorare.

Navalnîi spune că se ridică cu greu din pat din cauza durerilor puternice de spate și a pierderii parțiale a sensibilității piciorului drept, iar în ultimele zile - și a celui stâng. Medicul din penitenciar i-a prescris două pastile de ibuprofen pe zi, iar rezultatele tomografiei computerizate făcute acum o săptămână nu i-au fost comunicate nici lui Navalnîi, nici avocaților săi.

„În loc de asistență medicală primesc privare de somn”, scrie opozantul.

Autoritățile ruse neagă însă că starea lui Alexei Navalnîi ar fi una critică și spun că în penitenciar i se oferă toată asistența medicală necesară. Un oficial din regiune a spus că acesta simulează, iar Serviciul federal al executării pedepselor din regiunea Vladimir a emis un comunicat în care spune că lui Alexei Navalnîi i s-au făcut toate investigațiile necesare, iar starea lui este „stabilă” și „satisfăcătoare”.

Adepții opozantului rus spun că este pentru prima dată când Alexei Navalnîi declară greva foamei – opozantul a considerat mereu acest gest ca fiind unul extrem, la care poți apela doar dacă nu mai ai alte soluții și ești gata să mergi până la capăt.

Avocata opozantului rus, Olga Mihailova, spune că starea acestuia este îngrijorătoare și lipsa tratamentului ar putea duce chiar la invaliditate.

Avocata Olga Mihailova
Avocata Olga Mihailova

Olga Mihailova: „Cerem să i se dea un tratament normal și nu să fie adus în starea în care omul să iasă invalid de aici. Starea lui de sănătate este extrem de nefavorabilă. Noi cerem deja de patru săptămâni să i se dea medicamente normale, dar nimeni nu avea de gând să-l trateze, nu i-au fost date medicamente, nu ni s-a permis să-i transmitem medicamente. Cererile noastre și ale lui de a permite accesul medicului nostru au rămas fără răspuns.”

Între timp, peste 1.500 de medici din Rusia au semnat o petiție prin care cer Serviciului penitenciarelor și „conducerii politice a țării” ca lui Alexei Navalnîi să i se acorde asistența medicală necesară. Unul dintre inițiatorii scrisorii, medicul traumatolog Andrei Volna, spune că starea opozantului îngrijorează inclusiv pentru că acesta nu și-a revenit încă complet după otrăvirea din august 2020 cu Noviciok.

„Suntem foarte îngrijorați că ar putea repeta soarta lui Serghei Magnițki”, a spus medicul Andrei Volna. Avocatul rus Serghei Magnițki a murit în închisoare în 2009, după ce dezvăluise o mare rețea de corupție la nivelul cel mai înalt al armatei și administrației ruse. Iată ce a declarat medicul Andrei Volna:

Medicul Andrei Volna
Medicul Andrei Volna

Andrei Volna: „Este un lucru cunoscut demult că în închisorile din Rusia condițiile de detenție nu sunt cele optime. Navalnîi este o figură-simbol, cel mai cunoscut deținut, este, fără niciun dubiu, un deținut politic, iată de ce prin prisma suferințelor lui Alexei vedem ce se întâmplă în închisorile rusești și cu alți deținuți.

În ceea ce privește starea lui de sănătate, este evident că Navalnîi nu și-a revenit complet după otrăvire – se vede cu ochiul liber că a pierdut multă masă musculară, a slăbit mult și acest lucru poate duce atât la decompensarea bolilor vechi, cât și la dezvoltarea altor noi. Starea lui, această durere permanentă, este evident o tortură. În plus, el are statutul de deținut care are tendința să evadeze, motiv pentru care nu este lăsat să doarmă normal noaptea.

Navalnîi nu este un deținut obișnuit, este un deținut politic și suntem foarte îngrijorați să ar putea repeta soarta lui Magnițki, Doamne ferește!”, a declarat traumatologul Andrei Volna, unul dintre inițiatorii petiției medicilor în susținerea lui Aleksei Nalavnîi.

Situația lui Alexei Navalnîi a fost printre temele de discuție la trilaterala Merkel-Macron-Putin de miercuri, 31 martie. În cursul unei videoconferinţe, președinții Germaniei și Franței i-au atras „atenţia preşedintelui Putin asupra necesităţii respectării drepturilor opozantului rus Alexei Navalnîi”, pentru ca sănătatea acestuia să fie păstrată.

În paralel, echipa lui Alexei Navalnîi continuă pregătirile pentru ample proteste de primăvară în susținerea eliberării opozantului. Condițiile desfășurării protestelor vor fi anunțate după ce numărul celor care se vor înscrie pe o listă de participare va ajunge la 500 de mii. În acest moment forma de participare afișată pe site-ul lui Alexei Navalnîi a fost completată de 370 de mii de persoane.

XS
SM
MD
LG