Linkuri accesibilitate

Grija partidului pentru stimularea suplimentară a muncii „la colhoz”


Președintele A. Kilo în câmp cu noul automobil „ZIM”. „Moldova socialista”, 6 Ianuarie 1954.
Președintele A. Kilo în câmp cu noul automobil „ZIM”. „Moldova socialista”, 6 Ianuarie 1954.

În septembrie 1953 partidul a pus sarcina identificării unor mijloace suplimentare pentru stimularea muncii colhoznicilor, randamentul căreia lăsa de dorit. Imediat începu să se aplice mai pe larg și legea privind plata adăugătoare a muncii.

Drept urmare, pentru munca prestată în acel an lucrătorilor la ferma de vite din colhozul „în numele lui Molotov” din raionul Grigoriopol li s-au achitat în plus 5 mii de ruble (echivalentul a 500 zile de muncă). Ca plată în natură, colhoznicilor li s-au dat 21 de viței, 78 de purcei, 13 oi ș.a.

Mulgătoarea Agafia Bovari a primit ca plată suplimentară 1,5 tone de lapte și un vițel. Câte un vițel li s-a dat îngrijitoarelor de viței, Matriona Goi și Ana Pogreban, iar șefului fermei, Tomov, patru viței și 112 zile de muncă suplimentare.

Pentru supra-împlinirea planului la cultivarea legumelor, colhoznicele Ana Mustață, Daria Negruța ș.a. au primit suplimentar câte 300 kg „de chiperi borcănoși”, 150 de ardei iute, 100 kg de arpagic și câte o mie de ruble.

În schimbul unei cantități de legume extra-plan predate la stat, colhozul și-a completat parcul de mașini și tractoare cu 4 camioane noi „GAZ-51”.

Din încasările de 300 de mii de ruble pentru livrarea unei bogate roade de legume către stat, și colhozul „în numele lui Malenkov” din raionul Comrat a procurat un automobil „ZIM”, pus la dispoziția președintelui A. Kilo.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG