Linkuri accesibilitate

Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană a marcat 26 de ani de existență


Grupul Operativ de Trupe Ruse la paradă în Tiraspol
Grupul Operativ de Trupe Ruse la paradă în Tiraspol

Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), staționat fără acceptul Chişinăului în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, a marcat joi 26 de ani de existență. Un comunicat al districtului vestic al armatei ruse anunță că șeful GOTR, Dmitri Zalenkov, a înmânat medalii și diplome și a atribuit grade militare, iar evenimentul s-a încheiat printr-o paradă.

GOTR numără în jur de 2500 de militari ruși și organizează lunar zeci de aplicații și exerciții militare împreună cu forțele paramilitare transnistrene. După ce autoritățile moldovene au interzis rotația militarilor prin aeroportul Chişinău, Moscova a început să recruteze pentru contingentul său din Transnistria locuitori din stânga Nistrului care au cetățenia rusă.

Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru, condusă de Federaţia Rusă.

XS
SM
MD
LG