Câștigătorul alegerilor moldovene, partidul pro-prezidențial PAS vrea să instaureze un guvern în cel mult o lună, mai exact până pe 10 august. Intenția a fost făcută publică de un fruntaș al partidului la două zile de la victorie, iar anunțul a stârnit tot felul de presupuneri despre viitoarea garnitură guvernamentală. Va fi guvernul Grosu? Va fi guvernul Gavriliță? Va fi un guvern monocolor sau multicolor? La cea din urmă întrebare PAS nu a răspuns deocamdată direct, dar a sugerat totuși unele posibile abordări.
Dificultățile ce ar recomanda un guvern cu oameni și din alte partide, după părerea analistului politic Victor Ciobanu, sunt două: una a PAS-ului, constând în lipsa de experiență de administrare a formațiunii, și altă care rezultă dintr-un program extrem de ambițios pe care și l-a propus.
„Nu există partid în R. Moldova care ar acoperi toate domeniile posibile pentru o guvernare, de aceea incluziunea ar fi o chestiune bună, cu atât mai mult că programul propus este extrem de ambițios, un fel de program național aș spune. Dacă vrem să eradicăm corupția, să curățim sistemul și să decapturăm statul, atunci cu forțele unui partid, cât de excepțional nu ar fi, nu poți acoperi toate domeniile.”
Platforma DA, neintrată la aceste alegeri în parlament, dar și proaspătul Partid al Schimbării, creat cu puțin timp înainte de scrutin de Ștefan Gligor, sunt primele două la care se gândește Victor Ciobanu.
O contribuție esențială la apariția acestei idei de incluziune la proiectarea viitorul cabinet a adus, pe de altă parte, și liderul interimar al formațiunii, Igor Grosu, atunci când a spus la o conferință de presă, imediat după vot, că pentru transformările pe care și le dorește, PAS va avea nevoie de forțe de peste tot, fără a preciza dacă e vorba de oameni cu sau fără carnet de partid.
„Va fi nevoie de implicarea multor oameni – integri, competenți. Va fi nevoie de toți pentru a reuși. Facem apel la oamenii Moldovei cu experiență relevantă în guvernare, management, drept, relații internaționale să apeleze la PAS în cazul în care vor și pot să implice în procese transformaționale din țară.”
O vicepreședintă din PAS, Natalia Gavriliță, ea și o posibilă candidată pentru viitorul jilt de premier, a făcut însă ulterior câteva precizări importante:
„În primul rând, trebuie să punem accent pe oamenii PAS. În același timp, noi am venit la guvernare nu pentru funcții, ci pentru ca să realizăm un program de transformare a țării, o viziune de creștere economică a țării, despre care a vorbit și președinta Maia Sandu la alegerile din toamna trecută, și PAS. De aceea, dacă noi vom considera că există persoane capabile poate mai bine să realizeze agenda PAS în acea perioadă, atunci vom lua în considerație și acele persoane.”
Câștigătoare detașată a alegerilor de duminică, formațiunea pro-prezidențială a semnalat deja de mai multe ori că are de gând să instituie rapid guvernul, iar printre prioritățile deja enunțate ar figura mai ales combaterea corupției și integrarea europeană.